2 Σεπ 2021

Ιστορία δύο πόλεων του Κάρολου Ντίκενς


Το ιστορικό μυθιστόρημα του Άγγλου συγγραφέα Κάρολου (ή Τσάρλς) Ντίκενς (Charles Dickens) με τίτλο  Ιστορία δύο πόλεων (A Tale of Two Cities) κυκλοφόρησε, ως βιβλίο, για πρώτη φορά στην Βρετανία το 1859.

Οι δύο πόλεις στις οποίες αναφέρεται το μυθιστόρημα είναι το Λονδίνο και το Παρίσι και η ιστορία εξελίσσεται την περίοδο πριν και κατά τη διάρκεια των γεγονότων της Γαλλικής Επανάστασης. Πρόκειται για ένα από πιο γνωστά και πιο ευπώλητα μυθιστορήματα όλων των εποχών.

Το μυθιστόρημα ξεκινά με τα πιο κάτω λόγια:

Ήταν οι καλύτερες εποχές, ήταν οι χειρότερες φορές, ήταν η εποχή της σοφίας, ήταν η εποχή της ανοησίας, ήταν η εποχή της πίστης, ήταν η εποχή της απιστίας, ήταν η εποχή του Φωτός, ήταν η εποχή του Σκότους, ήταν η άνοιξη της ελπίδας, ήταν ο χειμώνας της απελπισίας, είχαμε τα πάντα μπροστά μας, δεν είχαμε τίποτα μπροστά μας, όλοι πηγαίναμε κατευθείαν στον Παράδεισο, όλοι πηγαίναμε κατευθείαν προς την αντίθετη κατεύθυνση…

Από την περίληψη της ελληνικής έκδοσης του Ψυχογιού:

Τι ακριβώς είναι αυτή η τρέλα στην οποία οδηγείται στο τέλος της Ιστορίας δύο πόλεων ο Σίντνεϊ Κάρτον, βρίσκοντας όμως έτσι την πιο γλυκιά ανάπαυση που θα μπορούσε ποτέ να ονειρευτεί άνθρωπος; Είναι μια πράξη ηρωισμού, αυτοθυσίας από έναν παθιασμένο ιδεαλιστή ή τεκμήριο ενός αγνού έρωτα, που δε γνωρίζει όρια και, κυρίως, δε λυγίζει απέναντι στην απειλή του θανάτου;

Όπως και να το ορίσει κάποιος, παραμένει μια μεγάλη στιγμή στην ιστορία


της λογοτεχνίας. Το μυθιστόρημα αυτό του Τσαρλς Ντίκενς, ένα εμβληματικό, συναρπαστικό έργο, περιλαμβάνει την πλέον αξιομνημόνευτη αρχή, αλλά και ένα άκρως δραματικό, συγκινητικό φινάλε.

Δύο πόλεις, το Λονδίνο και το Παρίσι, στη δίνη της Γαλλικής Επανάστασης, διατρέχουν με τους ανθρώπους τους την επική, γεμάτη αγωνία αυτή αφήγηση, αναδεικνύοντας με έναν μοναδικό τρόπο πώς η Ιστορία μπορεί να διαλύσει τον ανθρώπινο βίο, τα ανθρώπινα πάθη, τις επιθυμίες και τα όνειρα κάθε ατόμου. Η επιβλητική μορφή του Σίντνεϊ Κάρτον έρχεται να μας θυμίσει πως υπάρχει ελπίδα και πίστη ακόμα και στις πιο σκοτεινές, απελπισμένες στιγμές.

Η "Ιστορία δύο πόλεων" παραμένει έως σήμερα ένα από τα πλέον αγαπημένα έργα του Ντίκενς, που έχει μεταφερθεί πολλές φορές στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση, και την ίδια στιγμή αποτελεί ένα από τα πλέον κορυφαία μυθιστορήματα που γράφηκαν ποτέ.

Dickens, Charles. Ιστορία δύο πόλεων / Τσαρλς Ντίκενς; Μετ. Μιχάλης Μακρόπουλος. Αθήνα: Ψυχογιός, 2020

Το έργο παίχτηκε αμέτρητες φορές σε θεατρικές και τηλεοπτικές διασκευές σε όλο τον κόσμο.

Το τρέιλερ από μια κινηματογραφική ταινία – διασκευή του έργου:Δεν υπάρχουν σχόλια: