23 Μαΐ 2019

"Ο Ποιητής" και άλλα γλυπτά του Κώστα Βαρώτσου


Με την ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας στη Λευκωσία, μεταφέρθηκε στον προαύλιο χώρο του παλιού δημαρχείου το γυάλινο γλυπτό του Κώστα Βαρώτσου, «Ο ποιητής».
Το ύψους έξι μέτρων γλυπτό που για χρόνια (από το 1983 που δημιουργήθηκε) βρισκόταν σε χώρο κοντά στην Πύλη Αμμοχώστου, θα δεσπόζει πλέον της κεντρικότερης πλατείας του νησιού.
Ο δημιουργός του έφτιαξε τον «Ποιητή» χρησιμοποιώντας ως υλικό το γυαλί, θέλοντας να δώσει με τον τρόπο αυτό τα κυριότερα χαρακτηριστικά ενός ποιητή: εύθραυστος, αιχμηρός, διαφανής, εκρηκτικός = γυάλινος.
Ο Κώστας Βαρώτσος είναι ο καλλιτέχνης που έφτιαξε το 1988, το παρομοίου τεχνοτροπίας γνωστό άγαλμα «Ο Δρομέας» που για χρόνια βρισκόταν στην πλατεία Ομονοίας στην Αθήνα, ενώ τα τελευταία χρόνια μεταφέρθηκε στην περιοχή Χίλτον.

Ο ίδιος έφτιαξε το 1995, το γλυπτό στην είσοδο της Λευκωσίας (στο προαύλιο του κτηρίου της πρώην Λαϊκής Τράπεζας - νυν Τράπεζας Κύπρου). Το συγκεκριμένο έργο (σπειροειδής κώνος με τη μύτη προς τον ουρανού) με το οποίο ο καλλιτέχνης θέλησε να δείξει την ανάπτυξη του νησιού (και της τράπεζας που το παρήγγειλε) ονομάστηκε «Ανέλιξις ΙΙ» (προηγήθηκε «Ανέλιξις» το 1992 στην πλατεία Interamerican στην Αθήνα).

1 σχόλιο:

Thrasys είπε...

Ενας μίνι «Δρομέας», στη μυκονιάτικη έπαυλη Τούρκου επιχειρηματία
http://www.kathimerini.gr/813912/article/politismos/eikastika/enas-mini-dromeas-sth-mykoniatikh-epaylh-toyrkoy-epixeirhmatia