29 Αυγ 2020

The Alienists (Ο ψυχίατρος) του Caleb Carr (το βιβλίο και η σειρά)



Τον 19ο αιώνα, τα άτομα που υπέφεραν από ψυχικές ασθένειες θεωρούνταν  αποξενωμένα από τη φύση τους (alienated). Οι ειδικοί που τους εξέταζαν ήταν γνωστοί ως alienists (ψυχίατροι).

The Alienist” ονομάζεται το αστυνομικό μυθιστόρημα του Αμερικανού ιστοριού - συγραφέα Κέιλεμπ Καρρ (Caleb Carr), το οποίο διαδραματίζεται στην πόλη της Νέας Υόρκης του 1896.
Το βιβλίο εκδόθηκε το 1994 και σε αυτό ο συγγραφέας εισάγει για πρώτη φορά τον χαρακτήρα του ψυχιάτρου Leszlo Kreizler τον οποίο θα χρησιμοποιήσει και σε επόμενες ιστορίες του.
Στην ιστορία εμπλέκονται και αρκετοί ιστορικοί χαρακτήρες που έζησαν την εποχή εκείνη στη Νέα Υόρκη, όπως ο αρχηγός της Αστυνομίας (και μετέπειτα πρόεδρος των ΗΠΑ) Theodore Roosevelt και ο τραπεζίτης J. P. Morgan.
Η υπόθεση μας μεταφέρει στη Νέα Υόρκη του 1896 όπου ο διοικητής της αστυνομίας Theodore Roosevelt προσπαθεί με τη βοήθεια της ομάδας του ψυχιάτρου Laszlo Kreizler, να διερευνήσουν μια σειρά φόνων εκδιδόμενων αγοριών. Στις έρευνές τους χρησιμοποιούν πρωτοποριακές για την εποχή μεθόδους που έχουν να κάνουν με τη ψυχιατρική ανάλυση αλλά και την ανίχνευση δακτυλικών αποτυπωμάτων.  Την ομάδα του Laszlo Kreizer απαρτίζουν ένας ρεπόρτερ - εικονογράφος εφημερίδας (John Moore) ο οποίος και διηγείται την ιστορία, η πρώτη γυναίκα που κατάφερε να μπει στο αστυνομικό σώμα της Νέας Υόρκης ως γραμματέας του αρχηγού (Sara Howard) καθώς και δύο αδέρφια νεαροί ντετέκτιβς (Marcus και Lucious Isaacson).
Ο πρώτος φόνος που καλούνται να διερευνήσουν αφορά έναν δεκατριάχρονο μετανάστη του οποίου το κορμί κατακρεουργήθηκε ενώ του αφαιρέθηκαν τα μάτια και τα γεννητικά όργανα. Η ομάδα που καλείτε να εξιχνιάσει τα εγκλήματα έρχεται αντιμέτωπη με διάφορες ομάδες συμφερόντων της πόλης.
Η συνέχεια της ιστορίας δόθηκε από τον Καρρ με το μυθιστόρημα “The Angel of Darkness”.

«Είμαι ψυχίατρος. Βοηθώ αυτούς που είναι άρρωστοι στο μυαλό. Πρέπει να φτιάξω το ψυχολογικό προφίλ του δολοφόνου. Και με τη βοήθεια αυτού να τον συλλάβουμε» (Dr. Laszlo Kreizer)

Το βιβλίο έχει κυκλοφορήσει το 1997 και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Καστανιώτη σε μετάφραση Ερρίκου Μπαρτζινόπουλου και τίτλο «Ο ψυχίατρος»:

Carr, Caleb. Ο ψυχίατρος : Μυθιστόρημα / Κάλεμπ Καρ · μετάφραση Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος. - Αθήνα : Εκδόσεις Καστανιώτη, 1997. - 574σ. · 21x14εκ. - (Ατέλειωτες Νύχτες: Θρίλερ)

Από το οπισθόφυλλο της ελληνικής έκδοσης
Τόπος: Νέα Υόρκη. Χρόνος: Λίγο πριν χαράξει ο εικοστός αιώνας. Θύτης: Ένας παρανοϊκός δολοφόνος. Θύματα: Νεαροί ομοφυλόφιλοι μετανάστες που εκδίδονται. Αστυνομία, Εκκλησία και πολιτικοί δείχνουν να πιστεύουν ότι τους εξυπηρετεί η δράση του δολοφόνου, ότι είναι καλύτερο να τον αφήσουν να συνεχίσει το έργο του, που μπορεί να μην είναι θεάρεστο, προσφέρει όμως κάποιες κοινωνικές υπηρεσίες. Την αντίθετη γνώμη έχει ο εκκεντρικός ψυχίατρος και η συντροφιά του, που είναι αποφασισμένοι να κόψουν την αλυσίδα της φρίκης.


Το βιβλίο έγινε τηλεοπτική σειρά από τη Netflix (2018-2020) με πρωταγωνιστές τους Daniel Brühl, Dakota Fanning και Luke Evans.
Το τρέιλερ της σειράς:

Τηλεοπτική σειρά έγινε και το επόμενο βιβλίο του Καρρ με τίτλο “The Allienist: The Angel of Darkness”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: