23 Αυγ 2020

The Spy: η πραγματική ιστορία του Ισραηλινού κατάσκοπου Έλι Κόεν


The Spy (Ο κατάσκοπος) είναι μια τηλεοπτική σειρά 6 επεισοδίων που βασίζεται στη ζωή του αραβικής καταγωγής, Ισραηλινού κατασκόπου της Mossad, Έλι Κόεν (Eli Cohen).

Ο Κόεν επιστρατεύτηκε από τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ και αφού εκπαιδεύτηκε, στάλθηκε στη Συρία (Δαμασκό). Επιλέχθηκε λόγω της αραβικής του καταγωγής και στάλθηκε στη Δαμασκό μέσω της Αργεντινής για να μην προκαλέσει υποψίες.


Εκεί, μεταξύ των ετών 1961-1965, παριστάνοντας έναν πλούσιο Άραβα,  με καταγωγή τη Συρία, κατάφερε να έρθει κοντά στην πολιτική και στρατιωτική ελίτ της χώρας και να μαθαίνει μυστικά που βοήθησαν πολύ το Ισραήλ στις στρατιωτικές του επιχειρήσεις, ειδικά στον πόλεμο για τα υψίπεδα Γκολάν. Κατάφερε μάλιστα να αναμιχθεί με το ισλαμικό κόμμα Μπάαθ που ανέλαβε την εξουσία και να έχει φιλικότατες σχέσεις με τον πρόεδρο της χώρας.
Τόσο πολύ κέρδισε την εμπιστοσύνη του που του πρότεινε να γίνει κα υφυπουργός άμυνας της Συρίας!

Πραγματική φωτογραφία από
την εκτέλεση του Έλι Κόεν
Τελικά η δράση του αποκαλύφθηκε και ο Κόεν απαγχονίστηκε στις 18 Μαΐου
του 1965. Αν και έχουν γίνει πολλά διαβήματα από τότε, η σορός του ποτέ δεν επιστράφηκε στην οικογένειά του στο Ισραήλ. Στο Ισραήλ ο Κόεν θεωρείται εθνικός ήρωας.

Ο Ελι Κόεν γεννήθηκε το 1924 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από Εβραίους γονείς και εγκαταστάθηκε στο Ισραήλ το 1951.
Σκηνοθέτες της τηλεοπτικής σειράς είναι οι Ισραηλινοί Gideon Raff και Max Perry. Τον ρόλο του Κόεν στη σειρά ενσαρκώνει ο Βρετανός ηθοποιός Sacha Baron Cohen.

Το τρέιλερ της σειράς

Δεν υπάρχουν σχόλια: