25 Δεκ 2018

Χριστουγεννιάτικη Αυλαία: θεατρικές διασκευές για παιδιά, δύο κλασσικών έργων από την Τούλα Κακουλλή


Κακουλλή, Τούλα. Χριστουγεννιάτικη αυλαία: "Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα", "Ο Καρυοθραύστης", θεατρικές διασκευές. Λευκωσία: Ηλίας Επιφανίου, 2017.

Η συγγραφέας παιδικών βιβλίων και θεατρικών Τούλα Κακουλλή τόλμησε αυτή τη φορά, στο βιβλίο της «Χριστουγεννιάτικη Αυλαία», να διασκευάσει δύο κλασσικά χριστουγεννιάτικα έργα: τα «Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα» του Καρόλου Ντίκενς και το έργο «Ο Καρυοθραύστης» του Αλέξανδρου Δουμά.

Από την περιγραφή του βιβλίου:
Ο ένας έχασε στον δρόμο την αγάπη και τη συμπόνια κι έγινε ίδιος με την παγωνιά του χειμώνα. Αυτός ήταν ο Σκρουτς.

Ο άλλος έπεσε θύμα μιας κατάρας και από πρίγκιπας έγινε εργαλείο που σπάει καρύδια. Κι αυτός ήταν ο Καρυοθραύστης.

Μα ξημέρωσε και για τους δυο η ώρα των Χριστουγέννων και τα μάγια, η χειμωνιάτικη παγωνιά και οι κατάρες σκόρπισαν μακριά. 

Βασισμένες στα κλασσικά έργα "Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα" του Καρόλου Ντίκενς και "Ο Καρυοθραύστης" του Αλέξανδρου Δουμά αντίστοιχα, οι δυο ομορφες αυτές ιστορίες ζωντανεύουν θεατρικά σε ένα βιβλίο που θα συγκινήσει. Το βιβλίο δεν είναι άλλο από τη "Χριστουγεννιάτικη Αυλαία" που κρατάτε στα χέρια σας.

Η περιγραφές των πρωτότυπων έργων:

Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα του Άγγλου συγγραφέα Καρόλου Ντίκενς (Charles Dickens, 1812-1870)
Τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα είναι η καλύτερη χριστουγεννιάτικη ιστορία του Ντίκενς. Σύμφωνα με τη φιλοσοφία του συγγραφέα, το πνεύμα των Χριστουγέννων θα έπρεπε να κυριαρχεί όλες τις μέρες του χρόνου και οι άνθρωποι να μην περιορίζονται μόνο στην επιδίωξη υλικών αγαθών που τους αποκόβουν από την αληθινή ζωή. Η ευσπλαχνία, η φιλανθρωπία, η επιείκεια θα έπρεπε να χαρακτηρίζουν τους ανθρώπους όλες τις μέρες. Εκτός από τις προσωπικές μας υποθέσεις θα πρέπει να νοιαζόμαστε και για τα
προβλήματα των άλλων. Αυτό είναι άλλωστε το βαθύτερο νόημα των Χριστουγέννων. 
[...] Ο Ντίκενς άρχισε να γράφει τα "Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα" τον Οκτώβριο του 1843 και τα ολοκλήρωσε εγκαίρως, ώστε να προλάβουν να εκδοθούν και να κυκλοφορήσουν τα Χριστούγεννα της ίδιας χρονιάς. Τα πρώτα 6.000 αντίτυπα του βιβλίου πωλήθηκαν σε ελάχιστες ημέρες και οι επανειλημμένες και αναρίθμητες εκδόσεις του, σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, συνιστούν πλέον χριστουγεννιάτική παράδοση. Οι ήρωες του εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να κατακτούν και να συγκρίνουν τις καρδιές των μικρών -και όχι τόσο μικρών- αναγνωστών.

“Ο Καρυοθραύστης” του Γάλλου μυθιστοριογράφου Αλέξανδρου Δουμά, του Πατρός (Alexandre Dumas, 1802-1870)
Mέσα στο θαυμαστό κόσμο της παιδικής φαντασίας, ο συγγραφέας πλάθει ένα παραμύθι με ήρωες δυο παιδιά, έναν μικρό ξύλινο καρυοθραύστη και ένα ολόκληρο πλήθος στρατιωτάκια, κούκλες, ζώα. Πάνω απ' όλα αυτά ορθώνεται η σκοτεινή, δύσμορφη φιγούρα του νονού Nτρόσελμάγιερ, πνεύμα μαζί του Kακού και του Kαλού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: