31 Μαρ 2015

Δύο ποιήματα του Δημήτρη Π. Κρανιώτη από την ποιητική συλλογή "Ενδόγραμμα"

Ενδόγραμμα: ποιήματα / Δημήτρης Π. Κρανιώτης. Θεσσαλονίκη: Μαλλιάρης Παιδεία, 2010.

“Ενδόγραμμα” ονομάζεται η ποιητική συλλογή του Λαρισαίου γιατρού και ποιητή Δημήτρη Κρανιώτη που εκδόθηκε στην Ελλάδα. Προηγήθηκαν οι συλλογές “Ίχνη” (1985), “Πήλινα πρόσωπα” (1992) και “Νοητή γραμμή” (2005).

Στη Ρουμανία κυκλοφόρησαν 3: μία το 2009 "Dune-Dunes" ("Θίνες" (στα ρουμάνικα και γαλλικά) και δύο το 2010 "Edda" ("Έδδα"  (στα ρουμάνικα και γαλλικά) και "Iluzione" ("Ψευδαισθήσεις" (στα Αλβανικά).



Από την ποιητική συλλογή Ενδόγραμμα τα δύο ποιήματα που ακολουθούν: 

23 Μαρ 2015

Θανάσιμο όνειρο [διήγημα]

Μπορεί ένα όνειρο να γίνει πραγματικότητα ή μήπως τελικά όλα είναι παιχνίδια του μυαλού; Το όνειρο της ηρωίδας μπλέκεται με την πραγματικότητα ενώ το υποσυνείδητο της παίζει περίεργα παιχνίδια…

Ένα διήγημα το οποίο μεταφράστηκε στα Φλαμανδικά και δημοσιεύτηκε στο Βελγικό λογοτεχνικό περιοδικό Kluger Hans - http://andreaskandreou.blogspot.com/2013/01/kluger-hans.html).


Το διήγημα περιλαμβάνεται στο βιβλίο: Το τρομακτικό μυστικό του Αϊνστάιν: αλλόκοτα διηγήματα / Ανδρέας Καπανδρέου. Λευκωσία: Επιφανίου, 2010. 

11 Μαρ 2015

“Φαίνεται πια πως τίποτα – τίποτα δε μας σώζει” - “Ξέρω εγώ κάτι που μπορούσε, Καίσαρ, να σας σώσει…”: η απάντηση του Νίκου Καββαδία στον Καίσαρα Εμμανουήλ

Ο Νίκος Καββαδίας δημοσίευσε το 1933 την ποιητική συλλογή “Μαραμπού”. Ανάμεσα στα ποιήματα της συλλογής συμπεριλαμβάνεται και το ποίημα “Γράμμα στόν ποιητή Καίσαρα Ἐμμανουήλ” με το οποίο φέρεται να απαντά σε κάποιους στίχους του Εμμανουήλ.
Συγκεκριμένα, στο ποίημα του  Καίσαρα Εμμανουήλ TAEDIUM VITAE” συναντώνται δύο φορές οι στίχοι “Φαίνεται πια πως τίποτα – τίποτα δε μας σώζει” ενώ ο Νίκος Καββαδίας στο δικό του ποίημα απαντά “ Ξέρω εγώ κάτι που μπορούσε, Καίσαρ, να σας σώσει… ”

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, το ποίημα του Νίκου Καββαδία το οποία φέρεται να απαντά στο ποίημα του  Καίσαρα Εμμανουήλ δημοσιεύτηκε πρώτο (το 1933 στην ποιητική συλλογή "Μαραμπού"), ενώ το ποίημα του Εμμανουήλ “Taedium Vitae” [Κουρασμένος από τη ζωή] δημοσιεύτηκε στη ποιητική συλλογή “Stillae sanguinis” [Σταγόνες αίματος] το 1951, δηλαδή 18 χρόνια μετά το ποίημα του Καββαδία.

5 Μαρ 2015

Περσεφόνη [διήγημα]


Η αναβίωση μιας παλιάς ιστορίας στη Θεσσαλονίκη και ένα κορίτσι που έρχεται από τον άλλο κόσμο για να εκδικηθεί το θάνατό της.
Σύγχρονη έκδοση και διασκευή διηγήματος βασισμένου σε γνωστό αστικό μύθο.


Το διήγημα περιλαμβάνεται στο βιβλίο: Ο γιος της μάγισσας: αλλόκοτες ιστορίες / Ανδρέας Καπανδρέου. Θεσσαλονίκη: Συμπαντικές Διαδρομές, 2012.

1 Μαρ 2015

Τα απόρρητα ενός πιλότου: το αυτοβιογραφικό και αποκαλυπτικό βιβλίο του Κύπριου πιλότου Ευθύμιου Λιασή

Τα απόρρητα ενός πιλότου / Ευθύμιος Λιασής. Λευκωσία: Επιφανίου, 2014.

Ο Ευθύμιος Λιασής, για χρόνια πιλότος, έγραψε αυτό το αυτοβιογραφικό βιβλίο στο οποίο περιγράφει τις αεροπορικές τους εμπειρίες και περιπέτειες σε όλο τον κόσμο.  Οι περιγραφές του Λιασή μας μεταφέρουν από την πρώτη του επαφή με τα αεροπλάνα στην Αερολέσχη Κύπρου, τις μάχες κατά την τουρκική εισβολή στο αεροδρόμιο Λευκωσίας το 1974,  τις εμπειρίες του στην Αυστραλία και την Παπούα Νέα Γουινέα, την ένταξη του στο δυναμικό των Κυπριακών Αερογραμμών μέχρι και το άδοξο κλείσιμο της εταιρίας. Στο βιβλίο καταλογίζονται εύθηνες για το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών και υποδεικνύονται τα λάθη που έγιναν στην εταιρία.  
Ειδικό κεφάλαιο στο βιβλίο ασχολείται με την φοβία των πτήσεων.