8 Νοε 2014

Το παράξενο κορίτσι με το τατουάζ δράκου του Στιγκ Λάρσον

Το κορίτσι με το τατουάζ / Στιγκ Λάρσον ; μετάφρ. Γιώργος Μαθόπουλος. Αθήνα: Ψυχογιός, 2009.
[Τίτλος πρωτοτύπου στα σουηδικά: “Män som hatar kvinnor” [Οι άντρες που μισούν τις γυναίκες], τίτλος αγγλικής έκδοσης: “The Girl with the Dragon Tattoo” [Το κορίτσι με το τατουάζ δράκου].

Το βιβλίο του Στιγκ Λάρσον (Stieg Larsson 1954-2004) «Το κορίτσι με το τατουάζ» αποτελεί το πρώτο μέρος της τριλογίας «Millennium», η οποία όταν εκδόθηκε (το 2005, ένα χρόνο μετά το θάνατο του συγγραφέα) έγινε best seller σε Ευρώπη και ΗΠΑ. 
Πρόκειται για ένα αστυνομικό θρίλερ το οποίο κέρδισε τα βραβεία: Glass Key Award [Glasnyckeln] for Best Nordic Crime Novel [2006], Anthony Award for Best First Novel [Bouchercon World Mystery Convention] [2009] και Barry Award - Best British Novel ['Deadly Pleasures' Mystery Magazine] [2009].
Στο μυθιστόρημα πρωταγωνιστεί ένα παράξενο αντισυμβατικό κορίτσι με εκπληκτικές ικανότητες στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές η οποία καλείται να βοηθήσει ένα δημοσιογράφο να εξιχνιάσει μια εξαφάνιση. Τελικά η εξερεύνηση μετατρέπεται σε θρίλερ και η σχέση των δύο πρωταγωνιστών εξελίσσεται με τρόπο που μας αποδεικνύει ότι ακόμα και τα πιο σκληρά κορίτσια έχουν τις δικές τους ευαισθησίες…

Από την περίληψη του βιβλίου:
H Χάριετ Βάνγκερ εξαφανίστηκε πριν από τριάντα έξι χρόνια κατά τη διάρκεια ενός καλοκαιρινού φεστιβάλ στο σουηδικό θέρετρο Χέντεμπι. Παρά τις έρευνες της αστυνομίας, δε βρέθηκε ποτέ κανένα ίχνος της δεκαεξάχρονης κοπέλας. Το έσκασε; Έπεσε θύμα απαγωγής; Ή δολοφονίας; Κανείς δε γνωρίζει: η υπόθεση έκλεισε κι όλοι ξέχασαν τις λεπτομέρειες. Όλοι, εκτός από το θείο της Χάριετ, τον Χένρικ Βάνγκερ, έναν ηλικιωμένο βιομήχανο, που έχει βάλει σκοπό της ζωής του να λύσει το μυστήριο προτού πεθάνει. Στους τοίχους του γραφείου του υπάρχουν σαράντα τρία κορνιζαρισμένα λουλούδια. Τα επτά πρώτα ήταν δώρα από την ανιψιά του. Τα υπόλοιπα έφταναν ανώνυμα κάθε χρόνο στα γενέθλιά του.

Έτσι αρχίζει το "Millennium", ένα θρίλερ εγκλήματος και τιμωρίας, σεξουαλικής διαστροφής και οικονομικής εξαπάτησης, αλλά και μια τρυφερή ερωτική ιστορία ανάμεσα σ' έναν κατατρεγμένο δημοσιογράφο και ένα ανορεξικό κορίτσι με τατουάζ, άσο στα κομπιούτερ.

Ακολούθησαν τα επόμενα δύο βιβλία της τριλογίας τα οποία στα ελληνικά κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ψυχογιός:

Βιβλίο 2: Τίτλος πρωτοτύπου: “Flickan som lekte med elden” [Το κορίτσι που έπαιξε με τη φωτιά], τίτλος αγγλικής έκδοσης: “The Girl Who Played with Fire”, τίτλος ελληνικής μετάφρασης: “Το κορίτσι που έπαιζε με τη φωτιά” (Ψυχογιός, 2009).
H Λίσμπετ Σαλάντερ, ιδιοφυΐα στους υπολογιστές, δε διστάζει μπροστά σε τίποτα προκειμένου να πετύχει το στόχο της. Δεν ξεχνά και δε συγχωρεί, και όταν συναντά διαφθορά και κακοποίηση, ιδίως απέναντι σε γυναίκες, είναι ανελέητη. Κηρύσσοντας πόλεμο σ’ αυτούς που κινούν τα νήματα της βιομηχανίας του εμπορίου σαρκός χρησιμοποιεί τις ικανότητές της ως χάκερ για να βοηθήσει στην έρευνα που έχει ξεκινήσει ο Μίκαελ Μπλούμκβιστ, εκδότης του περιοδικού Μιλένιουμ.

Βιβλίο 3:  Τίτλος πρωτοτύπου: “Luftslottet som sprängdes” [Το κάστρο του αέρα που ανατινάχθηκε], τίτλος αγγλικής έκδοσης: “The Girl Who Kicked the Hornets' Nest” [Τo κορίτσι που κλώτσησε τη φωλιά της σφήκας].  τίτλος ελληνικής έκδοσης: “Το κορίτσι στη φωλιά της σφήγκας” (Ψυχογιός, 2010).
H Λίσμπετ Σαλάντερ καταστρώνει την εκδίκησή της απέναντι στον άνθρωπο που προσπάθησε να τη σκοτώσει και στις κυβερνητικές οργανώσεις που παραλίγο να καταστρέψουν τη ζωή της. Αλλά η αποστολή της δεν είναι εύκολη. Γιατί μετά τη σφαίρα που δέχτηκε στο κεφάλι, νοσηλεύεται στην Εντατική υπό στενή επιτήρηση, και όταν βγει θα οδηγηθεί στο δικαστήριο κατηγορούμενη για τρεις φόνους και μία απόπειρα δολοφονίας.

Το μυθιστόρημα "Το κορίτσι με το τατουάζ" μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 2009, στη σουηδική ταινία "Man som hatar kvinnor/The Girl with the Dragon Tattoo" σε σκηνοθεσία Νιλς Άρντεν Όπλεφ (Niels Arden Oplev), με τον Μάικλ Νίκβιστ (Michael Nyqvist) και τη Νούμι Ραπάς (Noomi Rapace) στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Στην Αμερική έγινε ταινία το 2011 με τον τίτλο «The Girl with the Dragon Tattoo» σε σκηνοθεσία David Fincher με πρωταγωνιστές τους Daniel Craig και Rooney Mara.

Το τρέιλερ της αμερικάνικης ταινίας (The Girl with the Dragon Tattoo, 2011):

Το τρέιλερ της σουηδικής ταινίας (Män som hatar kvinnor, 2009):

Δεν υπάρχουν σχόλια: