28 Νοε 2014

Η Κάρυ του Στίβεν Κινγκ (το βιβλίο και η ταινία)

Το βιβλίο «Κάρυ» (τίτλος πρωτοτύπου: Carrie) κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ το 1974. Ήταν το τέταρτο στη σειρά μυθιστόρημα που έγραψε ο Στίβεν Κινγκ (Stephen King), αλλά το πρώτο του που εκδόθηκε. Ουσιαστικά είναι το βιβλίο που έκανε γνωστό τον συγγραφέα και ήταν το έναυσμα για το ξεκίνημα της μεγάλης του καριέρας.
Το βιβλίο εκδόθηκε για πρώτη φορά στα ελληνικά το 2001 από τις εκδόσεις Επιλογή / Θύραθεν, σε μετάφραση του Γιάννη Αβρααμίδη.

Η ιστορία διαδραματίζεται σε μια επαρχιακή Αμερικανική κωμόπολη και έχει σαν κεντρική ηρωίδα την Κάρυ Γουάιτ, μια καταπιεσμένη έφηβη η οποία ανακαλύπτει ότι έχει υπερφυσικές δυνάμεις.
Πρόκειται για ιστορία υπερφυσικού τρόμου στην οποία θίγονται επιδέξια, θέματα όπως o σχολικός εκφοβισμός (bullying), η θρησκοληψία και η εφηβική σεξουαλικότητα.  Ο Κινγκ ισχυρίστηκε ότι οι βασικοί χαρακτήρες του βιβλίου ήταν εμπνευσμένοι από δύο συμμαθήτριες που είχε ο ίδιος στα μαθητικά του χρόνια. Η πιο χαρακτηριστική ίσως περιγραφή του βιβλίου είναι εκείνη στην οποία η έφηβη πρωταγωνίστρια βλέπει για πρώτη φορά περίοδο στα αποδυτήρια του σχολείου και γίνεται θύμα χλευασμού από τις συμμαθήτριές της.
Η τολμηρότητα του συγγραφέα και οι ωμές περιγραφές του, οδήγησαν στην απαγόρευση του συγκεκριμένου βιβλίου από πολλές σχολικές βιβλιοθήκες στις ΗΠΑ.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκδοτική ιστορία του μυθιστορήματος. Ο Στίβεν Κινγκ ξεκίνησε να γράφει το Carrie σαν μικρό διήγημα με σκοπό να το στείλει για δημοσίευση στο περιοδικό Cavalier αλλά τα παράτησε και πέταξε τις τρείς πρώτες σελίδες στον κάλαθο των αχρήστων. Από εκεί τις μάζεψε η γυναίκα του η οποία αφού τις διάβασε τον παρότρυνε να συνεχίσει την ιστορία η οποία τελικά κατέληξε στο συγκεκριμένο,πετυχημένο μυθιστόρημα.  Για το λόγο αυτό ο συγγραφέας αφιέρωσε το βιβλίο στη γυναίκα του Tabitha με την ακόλουθη αφιέρωση: “This is for Tabby, who got me into itand then bailed me out of it.”

Περίληψη από την ελληνική έκδοση του 2013
Η Κάρυ Γουάιτ, μια αφελής ασήμαντη μαθήτρια γυμνασίου σε κωμόπολη του Μέιν, χωρίς φίλους και υπό την κυριαρχία της θρησκόληπτης μάνας της, καθημερινά υφίσταται τις λοιδορίες και την περιφρόνηση των συνομηλίκων της. Σιγά-σιγά ανακαλύπτει ότι έχει τηλεκινητικές ικανότητες, τις οποίες τελικά θα στρέψει ενάντια στους βασανιστές της.
Μολονότι ο Κινγκ χειρίζεται το υπερφυσικό στοιχείο με τη συνηθισμένη του άνεση και αυτοπεποίθηση, η δύναμη του "Κάρυ" έγκειται στην προσεκτική αφήγηση των μικρών τρόμων της επαρχίας: του bullying στο σχολείο, της θρησκοληψίας, της υποκρισίας των ενηλίκων, της εφηβικής σεξουαλικότητας...

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου της πρώτης έκδοσης
 «Το γεγονός ότι κανείς δεν είχει προσέξει τις τηλεκινητικές ικανότητες της Κάρυ Γουάιτ στη διάρκεια της παιδικής της ηλικίας, χωρίς αμφιβολία οφείλεται στο ότι η ικανότητα να μετακινεί κανείς αντικείμενα μονάχα με τη δύναμη της θέλησης εμφανίζεται μόνο σε στιγμές μεγάλης υπερέντασης. Πρόκειται για ένα ταλέντο που μπορεί να παραμένει πολύ καλά κρυμμένο - πως αλλιώς θα μπορούσε να έχει παραμείνει επί αιώνες στην αφάνεια, έτσι ώστε να μην έχουμε δει παρά την κορυφή του παγόβουνου να ξεπροβάλλει μέσα από μια θάλασσα κομπογιανιτισμού;
Στοιχεία που θα μας επέτρεπαν να θεμελιώσουμε κάποια άποψη για την υπόθεση αυτή, πέρα από σκόρπιες φήμες και διηγήσεις, δεν υπάρχουν - όμως ακόμα και αυτά που διαθέτουμε επαρκούν ώστε να διαφανεί ότι η Κάρυ Γουάιτ διέθετε σε κατάσταση λανθάνουσα πολύ μεγάλες τηλεκινητικές ικανότητες. Το τραγικό είναι ότι η διαπίστωση αυτή γίνεται κατόπιν εορτής...» (Από το βιβλίο "The Shadow Exploded: Ντοκουμέντα και συμπεράσματα για την Περίπτωση Κάρυ Γουάιτ")
"Κάρυ": Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα του Στήβεν Κινγκ που κατέρριψε όλα τα ρεκόρ κυκλοφορίας.

Διασκευές του βιβλίου για το θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο
Η μεγάλη εκδοτική επιτυχία οδήγησε σχεδόν άμεσα στην μεταφορά του μυθιστορήματος στη μεγάλη οθόνη. Η πρώτη ομώνυμη ταινία βγήκε στις αίθουσες του κινηματογράφου το 1976 και έφερε την υπογραφή του Brian De Palma. To1999 κυκλοφόρησε η συνέχεια της ταινίας (sequel) με τίτλο “The Rage: Carrie 2” (σε σκηνοθεσία Katt Shea).

Το 1988 η Carrie ανέβηκε σαν μιούζικαλ στο Broadway
Το 2002 το μυθιστόρημα έγινε τηλεοπτική ταινία από το NBC ενώ το 2013 κυκλοφόρησε ξανά στους κινηματογράφους (σε σκηνοθεσία Kimberly Peirce)

Το trailer της ταινίας του 2013:

Δεν υπάρχουν σχόλια: