17 Νοε 2014

Ο Δραγουμάνος του Κυριάκου Δ. Παπαδόπουλου

Ο Δραγουμάνος: ψυχή φυλακισμένη / Κυριάκου Παπαδόπουλου. Λεμεσός: Κυπροέπεια, 2002.

Το ιστορικό μυθιστόρημα του Κυριάκου Δ. Παπαδόπουλου «Ο Δραγουμάνος» αναφέρεται στη ζωή του γνωστού κύπριου Δραγουμάνου Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου (1779 -1809).
Στην ιστορία που ξεκινά από τα παιδικά χρόνια  του Χατζηγεωργάκη στη Λευκωσία μέχρι και την εκτέλεσή του στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρονται τα σπουδαιότερα γεγονότα της εποχής και σε αυτή παρελαύνουν τα σημαντικότερα ιστορικά πρόσωπα (όπως π.χ. ο Χατζημπακκής, ο Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος, ο αρχιμανδρίτης Κυπριανός, κ.α.).
Ο συγγραφέας διανθίζει, με μαεστρία, το κείμενό του με ιστορικά έγγραφα και επιστολές βάζοντας τον αναγνώστη στο κλίμα της εποχής.
Πρόκειται για ένα καλογραμμένο κείμενο μέσα από το οποίο κάποιος μπορεί να διαβάσει με μυθιστορηματικό τρόπο τα πραγματικά γεγονότα της ζωής του Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου αλλά και να μάθει ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για την πολυτάραχη περίοδο στην οποία αναφέρεται.


Στα πολύ θετικά του συγγραφέα η ιστορική μελέτη που έχει κάνει προκειμένου να μαζέψει τα στοιχεία που τον βοήθησαν να γράψει το μυθιστόρημα.
Στο βιβλίο τα περισσότερα γεγονότα και πρόσωπα είναι ιστορικά. Τα μόνα φανταστικά πρόσωπα είναι ο επαναστάτης τροβαδούρος Φλώρος Αυγέρος ο οποίος προσπαθεί με το τραγούδι του να διαδώσει τις νέες ιδέες του διαφωτισμού στην Κύπρο και ο μεγαλόσωμος τύπος που κυλούσε και στοίβαζε τα μεγάλα κοτρώνια. Πρόκειται για δύο αλληγορικούς χαρακτήρες οι οποίοι αντιπροσωπεύουν τις λαϊκές τάσεις της εποχής, ο ένας του επαναστάτη, του τραγουδιστή των παθών του κυπριακού λαού και ο άλλος του εκφραστή της αγανάκτησης του κυπριακού λαού, ο οποίος μη μπορώντας να πολεμήσει εκδηλωνόταν με την ρήψη πετρών στα λεγόμενα «αναθεματήρια».
Φανταστικό είναι και το γεγονός της ανακάλυψης από τον Χατζηγεωργάκη ενός ενετικού θησαυρού, στοιχείο το οποίο ο συγγραφέας πρόσθεσε ώστε να δικαιολογήσει τον (ύποπτα μεγάλο, είναι αλήθεια), πλούτο του Δραγουμάνου.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
Ο Δραγουμάνος Χατζηγεωργάκης Κορνέσιος (1750;-1809) υπήρξε μια δυναμική και αμφιλεγόμενη προσωπικότητα της Κύπρου κατά την περίοδο της Οθωμανικής κατοχής. 

Ο Δραγουμάνος, ψυχή φυλακισμένη, είναι ένα ατμοσφαιρικό ιστορικό μυθιστόρημα, υπό την έννοια ότι δημιουργεί σε κάθε σκηνή και ενότητα την κατάλληλη περιρρέουσα ατμόσφαιρα, έτσι ώστε να κινηθεί η πλοκή, να εξελιχθεί η δράση με αποτέλεσμα οι χαρακτήρες να φτάσουν στο ζενίθ των επιδιώξεών τους. Οι άπληστοι να κορέσουν την απληστία τους, οι καλοί να δείξουν την καλοσύνη τους και οι ήρωες να φτάσουν στην ηρωική πράξη εντελώς μόνοι.

Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια: