27 Αυγ 2024

Κάτι καίγεται: ο νέος δίσκος της Νατάσας Μποφίλιου

Ο νέος δίσκος της Νατάσας Μποφίλιου φέρει τον τίτλο "Κάτι καίγεται".

Στα πιο κάτω βίντεάκια, οι συντελεστές παρουσιάζουν τα 10 τραγούδια του δίσκου. Μετά από κάθε τραγούδι ακολουθεί ένα potcast στο οποίο οι Θέμης Καραμουρατίδη (μουσικοσυνθέτης), Γεράσιμου Ευαγγελάτου (στιχουργός) και Νατάσας Μποφίλιου (ερμηνεύτρια) δίνουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το κάθε κομμάτι.


Το πολύ-αναμενόμενο album της Νατάσσας Μποφίλιού με τίτλο Κάτι Καίγεται , είναι ένας σταθμός στην μουσική καριέρα της, αλλά και ένα από τα καλυτέρα έντεχνα album για την χρονιά.

25 Αυγ 2024

Λογοτεχνία στα Ερτζιανά #43 Αλέξανδρος Χρονίδης

 


Ο Ανδρέας Καπανδρέου και η Μαρία Κούβαρου φιλοξενούν τον συγγραφέα Αλέξανδρο Χρονίδη, προτείνουν βιβλία και συζητούν για τη λογοτεχνία και τη μουσική.

20 Αυγ 2024

Οι Πανθέοι του Τάσου Αθανασιάδη (τα βιβλία και οι τηλεοπτικές σειρές)

 

Οι "Πανθέοι" είναι ένα μυθιστόρημα του ακαδημαϊκού – συγγραφέα Τάσου Αθανασιάδη (1913-2006), το οποίο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1948.

Αρχικά οι Πανθέοι εκδόθηκαν ως τρίτομη μυθιστορηματική σύνθεση μεταξύ 1948 και 1961. Στη συνέχεια ξαναπλασμένη εκδόθηκε σε β' έκδοση στα 1967-1968 σε τέσσερις τόμους οι οποίοι είχαν τους τίτλους: 1. Η Χαρισάμενη Ζωή – 2. Μάρμω Πανθέου – 3. Η Κερκόπορτα Ι και – 4. Η Κερκόπορτα ΙΙ.

Πρόκειται για την ιστορία τριών γενεών μιας οικογένειας, των Πανθέων, που εκτείνεται από το 1897 έως το 1940.

13 Αυγ 2024

Το αυγό του Félicien Marceau (θεατρικό έργο)

 


«Το αυγό» ("L'Œuf") είναι ένα θεατρικό έργο που ανήκει στον γνωστό Γάλλο συγγραφέα (με Βελγική καταγωγή)  Φελισιέν Μαρσό (Félicien Marceau, 1913-2012).

«Το αυγό» εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1956 και είναι ένα θεατρικό μονόπρακτο που εξετάζει τις αντιφάσεις και τις εσωτερικές συγκρούσεις του ανθρώπινου χαρακτήρα, με έναν τρόπο που αναμειγνύει το κωμικό και το τραγικό.

Η πλοκή του έργου περιστρέφεται γύρω από έναν ήρωα, τον Joseph, ο οποίος βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή της ζωής του. Η κεντρική ιδέα είναι η απροθυμία του να αναλάβει τις ευθύνες του και να ωριμάσει. Ο τίτλος "L'Œuf" (Το αυγό) είναι μια μεταφορά για την παιδική αθωότητα και την αναγκαιότητα της ενηλικίωσης.

11 Αυγ 2024

Δυτικά της φαντασίας: η φιλοσοφική νουβέλα του Κυριάκου Δημητρίου

 


«Δυτικά της φαντασίας» είναι ο τίτλος της φιλοσοφικής νουβέλας του Κυριάκου Δημητρίου που εκδόθηκε το 2021 από τις εκδόσεις Σμίλη.   

Η ιστορία χωρίζεται σε τρία μέρη 1 Επιστροφή στο Μπλούμπελ, 2 Ο Επισκέπτης και 3. Η Μνήμη του Καζιμίρ και ουσιαστικά πραγματεύεται το ζήτημα της μνήμης. Μέσα σε ένα πλαίσιο διανοητικής φαντασίας ο συγγραφέας προκαλεί τον αναγνώστη να σκεφτεί πως θα ήταν, αν μπορούσε να δανειστεί τη μνήμη κάποιου άλλου ανθρώπου.

6 Αυγ 2024

Έθνη σε αναταραχή: ο Jared Diamond για τον Ρωσοφιλανδικό πόλεμο, τον όρο «Φιλανδοποίηση» και την ιστορία της Φιλανδίας

 


 
Είναι πολύ ενδιαφέρον να μελετάμε, εκτός από την ιστορία της χώρας και του έθνους μας και τις ιστορίες άλλων χωρών. Μόνο έτσι μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τις γεωπολιτικές ιδιαιτερότητες που υπάρχουν γύρω μας και να αντλήσουμε παραδείγματα, είτε προς μίμηση, είτε προς αποφυγή.
 
Η «Φιλανδοποίηση» είναι ένας όρος που ακουγόταν συχνά, ιδιαίτερα κατά την περίοδο του ψυχρού πολέμου, αλλά και που έχει συνδεθεί με μια επιδιωκόμενη λύση στο Κυπριακό.
 
Ο Αμερικανός συγγραφέας Τζάρεντ Ντάιαμοντ (Jared Diamond), στο εξαιρετικό του βιβλίο «Έθνη σε αναταραχή» περιγράφει τις δύσκολες στιγμές που πέρασε η Φιλανδία πλάι στον Σοβιετικό κίνδυνο και πως κατάφερε, όχι απλά να επιβιώσει αλλά και να αναπτυχθεί σε αξιοθαύμαστο βαθμό.

4 Αυγ 2024

Λογοτεχνία στα Ερτζιανά #42 Γιώργος Χ. Κυθραιώτης

 


Ο Ανδρέας Καπανδρέου και η Μαρία Κούβαρου φιλοξενούν τον συγγραφέα Γιώργο Χ. Κυθραιώτη και συζητούν για το βιβλίο, τη λογοτεχνία και τη μουσική.