28 Μαρ 2024

Ο χαιρετισμός της Θεοδώρας Πέτρου, προέδρου της ΚΕΒΕΠ στην παρουσίαση του βιβλίου «Αρουραίοι: αλληγορική ιστορία πολιτικού προβληματισμού» του Ανδρέα Καπανδρέου

 

 Της Θεοδώρας Πέτρου

Αξιότιμες/οι κυρίες/κύριοι,

Αγαπητοί προσκεκλημένοι, 

Αρχικά επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω τους διοργανωτές της εκδήλωσης. Τον Ελληνικό Πνευματικό όμιλο Κύπρου (ΕΠΟΚ) και φυσικά να συγχαρώ για την έκδοση του νέου τόμου του περιοδικού «Φιλολογική Κύπρος, 2023» , το ετήσιο επιστημονικό δελτίο του ΕΠΟΚ, που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ανατρέξει σε άρθρα και μελέτες για φιλολογικά, λογοτεχνικά, ιστορικά, λαογραφικά και άλλα θέματα. Είναι πραγματικά πολύ σημαντικό που μπορούμε να το βρούμε πλήρως ψηφιοποιημένο στο αποθετήριο Λύκηθος,  της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Εκ μέρους της Κυπριακής Ένωσης Βιβλιοθηκονόμων - Επιστημόνων Πληροφόρησης, χαιρετίζω αυτή την εκδήλωση, στα πλαίσια της οποίας  παρουσιάζεται και το νέο βιβλίο του αγαπητού μας συναδέλφου Ανδρέα Κ. Ανδρέου. με τίτλο «Αρουραίοι: αλληγορική ιστορία πολιτικού προβληματισμού».  

Ο Ανδρέας, σπούδασε Βιβλιοθηκονομία - Επιστήμη της Πληροφόρησης σε Θεσσαλονίκη και Ουαλία και έκανε μεταπτυχιακό στην Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση. Εργάζεται στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου από το 1996 ως βιβλιοθηκονόμος  και σήμερα είναι Λειτουργός Α’  και υπεύθυνος του τομέα συστημάτων και  τεχνολογιών πληροφόρησης.   

Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Πνευματικού Ομίλου Κύπρου (ΕΠΟΚ) και ιδρυτικό μέλος του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής (ΟΛΚ). Διετέλεσε επίσης πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΚΕΒΕΠ).

Από το  2010, έγινε μέλος σε ακόμα μια μικρή κοινότητα της Κύπρου, αυτή των Κυπρίων συγγραφέων.

 

Το 2010 έγραψε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο “Το τρομακτικό μυστικό του Αϊνστάιν” ενώ το 2012 μας παρουσίασε το δεύτερο βιβλίο του “Ο γιός της μάγισσας”.

Ακολούθησε ο μυστικός σύντροφος του Ρήγα το 2016, το τέλος της Χιονάτης: ποίηση, το 2017, η παράξενη ιστορία του Ευριπίδη Παπαδόπουλου και άλλα διηγήματα,  το 2019.

Το νέο του βιβλίο με τίτλο Αρουραίοι: αλληγορική ιστορία πολιτικού προβληματισμού,  είναι μια αλληγορική ιστορία, με στοιχεία μαύρου χιούμορ, για τη διαφθορά και την αλαζονεία της εξουσίας, που καταδεικνύει τις καταστροφικές συνέπειες της διχόνοιας, αλλά και της κοντής ιστορικής μνήμης.

Επιπλέον, ο Ανδρέας, Από τον Οκτώβριο του 2023 επιμελείται και παρουσιάζει (μαζί με τη Μαρία Κούβαρου) τη ραδιοφωνική εκπομπή «Λογοτεχνία στα Ερτζιανά» που μεταδίδεται από το Πρώτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ και τον ραδιοφωνικό σταθμό του Πανεπιστημίου Κύπρου - UCY Voice. Ενώ πρόσφατα ασχολήθηκε και με την στιχουργική.

Αντιλαμβάνεστε από όλα όσα έχω αναφέρει,  ότι πρόκειται για ένα ανήσυχο πνεύμα, που δεν εφησυχάζεται ποτέ! Στην διάρκεια των χρόνων που περνάνε, τον βλέπω να καταπιάνεται και με κάτι διαφορετικό.

Ο Ανδρέας, αδιαμφισβήτητα, είναι ένας δημιουργικός άνθρωπος , που αποτελεί  πηγή έμπνευσης και κινήτρων για τους άλλους γύρω του.

Που στηρίζει  και επιθυμεί να προσφέρει, τόσο στον κλάδο μας, εφόσον ήταν από τους πρωτεργάτες στην ανασύσταση της Ένωσης μας και ο πρώτος πρόεδρος της, όσο και στο κομμάτι της συγγραφής.   

Αξιοποιεί τα εξωτερικά ερεθίσματα για να φτιάξει κάτι νέο και πρωτότυπο, εξελίσσοντας μια απλή ιδέα σε δημιουργία

Τα έργα του και η αφηγηματική του τεχνική, μπορούν να χαρακτηριστούν ως ιδιαίτερα, καθώς ο γραπτός του λόγος δημιουργεί  εικόνες και συνειρμούς  στο μυαλό του αναγνώστη  κρατώντας το ενδιαφέρον του καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης .Ο λόγος του είναι απλός, καθημερινός και κυρίως ρεαλιστικός και αληθοφανής.


Είμαστε περήφανοι που ο Ανδρέας ανήκει στο δικό μας επαγγελματικό κλάδο, ένα κλάδο ο οποίος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον πολιτισμό.

Αγαπητέ Ανδρέα, σε ευχαριστώ που μου έδωσες την ευκαιρία να βρίσκομαι απόψε εδώ και ως ΔΣ  της ΚΕΒΕΠ σου ευχόμαστε η «έμπνευση»,  ο συγγραφικός σου «οίστρος» και το αίσθημα σου για προσφορά να μην σταματήσουν ποτέ. Καλή συνέχεια στη δημιουργία.


Θεοδώρα Πέτρου

Πρόεδρος ΔΣ ΚΕΒΕΠ 

29 Φεβρουαρίου 2024

Θεοδώρα Πέτρου 
Πρόεδρος Κυπριακής  Ένωσης Βιβλιοθηκονόμων – Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΚΕΒΕΠ)

Από την εκδήλωση: Παρουσίαση του νέου τόμου του περιοδικού του ΕΠΟΚ «Φιλολογική Κύπρος, 2023» και του βιβλίου «Αρουραίοι: αλληγορική ιστορία πολιτικού προβληματισμού» του Ανδρέα Καπανδρέου



Δεν υπάρχουν σχόλια: