13 Μαρ 2023

The English game: οι απαρχές του ποδοσφαίρου στην Αγγλία (τηλεοπτική σειρά)



The English game ονομάζεται η ιστορική μίνι σειρά, έξι επεισοδίων, του Netflix που κυκλοφόρησε το 2020. Η σειρά διαδραματίζεται στη δεκαετία του 1870 όπου ξεκίνησε να διαδίδεται το  ποδόσφαιρο, αρχικά ως ένα άθλημα για τους πλούσιους. Αυτοί είχαν την ευχέρεια να παίζουν ποδόσφαιρο ως χόμπι, αυτοί δημιούργησαν και έλεγχαν την ομοσπονδία ποδοσφαίρου και αυτοί είναι που έβαλαν τους πρώτους κανόνες του παιχνιδιού.

Ταυτόχρονα όμως το παιχνίδι διαδόθηκε και ανάμεσα στην εργατική τάξη μέσα από την οποία ξεπήδησαν οι πρώτες ποδοσφαιρικές ομάδες που προσπάθησαν να ανταγωνιστούν τις αριστοκρατικές.

Ήρωες της σειράς είναι ένα ταλαντούχος ποδοσφαιριστής της εργατικής τάξης, o Σκωτσέζος Fergus Suter ο οποίος έρχεται μαζί με τον συμπαίκτη Jimmy Love για να ενταχθούν στην ομάδα  Darwen FC, καθώς και ο αριστοκράτης Arthur Kinnaird που είναι αρχηγός της ομάδας  Old Etonians.

Η ομάδα της Blackburn προσεγγίζει τον Suter και τον εντάσσει στο δυναμικό της προσπαθώντας να γίνει η πρώτη ομάδα εργατών που τα κερδίσει ένα ποδοσφαιρικό τρόπαιο. Οι αριστοκράτες του νότου, όμως, που ελέγχουν τη διοργάνωση, δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένοι να το επιτρέψουν αυτό.

Το πάθος και η αγάπη κάποιον ποδοσφαιριστών για το άθλημα θα τους φέρει κοντά με αποτέλεσμα να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να αλλάξουν το παιχνίδι για πάντα.

Η σειρά δεν είναι απόλυτα ακριβής ιστορικά αλλά  μας μεταφέρει πολύ πετυχημένα στη ζωή των ανθρώπων της εποχής και μας δείχνει πως το ποδόσφαιρο έδινε ελπίδα σε αυτούς. Η σειρά συνδυάζει όλα τα κύρια και εθιστικά στοιχεία ενός καλού δράματος: δυαδικότητα, αντίθεση, σύγκρουση, αγάπη, απόγνωση και ελπίδα αντικατοπτρίζοντας το χάσμα Βορρά - Νότου, τη γέννηση και την καθιέρωση του ποδοσφαίρου και την αντίθεση μεταξύ πλουσίων και φτωχών.

Η σειρά βασίζεται σε πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα αλλά δεν τα ακολουθεί πιστά.



Οι ανακρίβειες της σειράς:

Μετά τα πρώτα δύο επεισόδια, οι ακριβείς ημερομηνίες των γεγονότων δεν αναφέρονται ρητά, αν και αφήνεται να νοηθεί ότι ολόκληρη η σειρά διαδραματίζεται σε λίγο περισσότερο από μία σεζόν, με τον Σούτερ (Suter) να κερδίζει το κύπελλο με τη Μπλάκμπερν (Blackburn) το έτος μετά την ένταξη του από την Ντάργουεν. Στην πραγματικότητα, ο Σούτερ δεν κέρδισε το Κύπελλο Αγγλίας μέχρι την έκτη σεζόν του στο Lancashire.

Εκείνη την εποχή, η Μπλάκμπερν είχε δύο ομάδες: την Blackburn Olympic και την Blackburn Rovers. Στη σειρά, συγχωνεύονται οι δύο ομάδες με τον σύλλογο να αναφέρεται μόνο ως "Blackburn Football Club" ή απλώς "Blackburn" και εμφανίζεται να παίζει με βυσσινί φανέλες (στην πραγματικότητα τόσο η Blackburn Olympic όσο και η Blackburn Rovers φορούσαν μπλε και λευκό). Το βυσσινί χρώμα μπορεί να επιλέχθηκε για να διαφοροποιήσει την Blackburn από τους Old Etonians, οι οποίοι εμφανίζονται πάντα με μπλε πουκάμισα.

Η Μπλάκμπερν Ολύμπικ ήταν η πρώτη ομάδα εργατικής τάξης που κέρδισε το Κύπελλο Αγγλίας, θριαμβεύοντας τη σεζόν 1882-83. Από τις δύο ομάδες, ο Σούτερ στην πραγματικότητα προσχώρησε στην Μπλάκμπερν Ρόβερς, με την οποία έχασε τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας του 1882 με 1-0 εναντίον των Old Etonians πριν κερδίσει το κύπελλο τρεις φορές διαδοχικά αργότερα στη δεκαετία.

Το πρώτο επεισόδιο απεικονίζει την Ντάργουεν (Darwen) να παίζει μόνο μια φορά εναντίον των Old Etonians στο Κύπελλο Αγγλίας 1878–79 και να χάνει. Στην πραγματικότητα, η ο πρώτος αγώνας έληξε 5-5, ο πρώτος επαναληπτικός ολοκληρώθηκε 2-2 με τους Old Etonians τελικά νικούν στην τρίτη προσπάθεια με σκορ 6-2.

Ο Fergus "Fergie" Suter και ο James "Jimmy" Love προσχώρησαν στην Darwen χωριστά. Πρώτα πήγε στην ομάδα ο Jimmy και ακολούθησε ο Fergie Suter το 1878.  Ο Τζίμι Λοβ δεν προσχώρησε στον Ντάργουεν ως  αμειβόμενος παίκτης, αλλά στην πραγματικότητα έφυγε από το σπίτι του στη Γλασκώβη όταν εκδόθηκε ένταλμα για τη σύλληψή του για χρέη που όφειλε. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι εντάχθηκε μόνιμα σε μια ομάδα της Μπλάκμπερν, αν και εμφανίστηκε για τη Μπλάκμπερν Ρόβερς σε ένα φιλικό αγώνα εναντίον της Ντάργουεν το 1879. Η ποδοσφαιρική του καριέρα τελείωσε το 1880, αν και όχι λόγω ενός κακού τάκλιν στον αγωνιστικό χώρο, αλλά επειδή προσλήφθηκε στους Βασιλικούς Πεζοναύτες. Τρία χρόνια αργότερα πέθανε από εντερικό πυρετό ενώ βρισκόταν σε φρουρά μαζί τους στην Αίγυπτο.

Επίσης ο αριστοκράτης Arthur Kinnaird και η γυναίκα του δεν είχαν πρόβλημα στο να αποκτήσουν παιδί, όπως παρουσιάζεται στη σειρά.

Το τρέιλερ της σειράς 




Δεν υπάρχουν σχόλια: