15 Οκτ 2022

Κυκλοφορεί το 2ο τεύχος του περιοδιού ΟΛΚή με μελέτη μου για ένα έργο του H.P. Lovecraft

 

Το 2ο τεύχος του περιοδικού ΟΛΚή (2022) φιλοξενεί την μελέτη μου «Το δέντρο: ένα ελληνοκεντρικό διήγημα του Χ. Φ. Λάβκραφτ».

Ο Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής αναγγέλλει την έκδοση του δεύτερου τεύχους του περιοδικού Ολκή (επιμέλεια: Λεωνίδας Γαλάζης, Στέλλα Μιλτιάδου, Γαβριέλλα Παναγή και Μαριλένα Πόρακου). To εξώφυλλο φιλοτέχνησε η Μαρία Χατζηττοφή-Χαριτωνίδου. Πρόκειται για ετήσιο δελτίο το οποίο εκτείνεται σε 220 σελίδες και περιλαμβάνει πρωτότυπες/αδημοσίευτες συνεργασίες των μελών του Ο.Λ.Κ. στις θεματικές περιοχές της ποίησης, της πεζογραφίας, της μελέτης, του δοκιμίου και της βιβλιοκρισίας. Περιλαμβάνει, επίσης, αφιέρωμα στον Κ.Γ. Γιαγκουλλή, με την ευκαιρία της βράβευσής του με το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς «Βασίλης Μιχαηλίδης» (2021) του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής.
Η «Ολκή», πέρα από την προφανή σύνδεσή της με την ονομασία του Ο.Λ.Κ., είναι μία λέξη με ποικίλες συνδηλώσεις και σημασιοδοτήσεις. Δεν σημαίνει μόνο την ικανότητα και την αξία, αλλά και την έλξη, τη δύναμη της έλξης, τη ροπή, το βάρος, παραπέμποντας, με την πολυσημία του, γενικότερα στον πλούτο και στη δυναμική της γλώσσας, ως φορέα του στοχασμού, της κριτικής σκέψης, της επιστήμης, της τέχνης, του πολιτισμού.
Σημειώνεται στον πρόλογο του περιοδικού: «Με το ανά χείρας δεύτερο τεύχος του ετήσιου δελτίου του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής συνεχίζουμε τη συλλογική προσπάθεια που αρχίσαμε με την έκδοση του πρώτου τεύχους, το 2021. Το εγχείρημά μας αυτό, που εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των εκδόσεων του Ομίλου μας (πέντε εκδόσεις σε διάστημα μόλις τριών ετών, από το 2019, έτος ίδρυσης του Ο.Λ.Κ.), δεν είναι εύκολο, αν ληφθούν υπόψη οι δυσμενείς συνθήκες και συγκυρίες που ταλανίζουν την ανθρωπότητα και τον τόπο μας.».
Τέλος, τονίζεται από τη συντακτική ομάδα: «Θεωρούμε ότι χωρίς την ώσμωση του παλαιού με το καινούριο, των παλαιότερων γενεών με τους νέους μας, ελλοχεύει ο κίνδυνος της στατικότητας και της αποτελμάτωσης. Είναι γι’ αυτό που χαιρετίζουμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση τις δημοσιεύσεις σε αυτό το τεύχος των νεότερων σε ηλικία μελών μας, των νέων φωνών στους χώρους της λογοτεχνίας και ευρύτερα της φιλολογίας και των γραμμάτων μας».
Όσοι/-ες ενδιαφέρονται να προμηθευτούν το περιοδικό, μπορούν να απευθύνονται στο ΔΣ του ΟΛΚ, μέσω ειδικής φόρμας που είναι προσβάσιμη στον σύνδεσμο: https://forms.gle/ihYciLXHy8invdtS8




Δεν υπάρχουν σχόλια: