8 Σεπ 2022

Άνοδος: η ιστορία των Αντετοκούνμπο

 


Rise [Άνοδος: η ιστορία των Αντετοκούνμπο] είναι μια βιογραφική, αθλητική ταινία του 2022 γυρισμένη σε Ελλάδα και Αμερική, σκηνοθετημένη από τον Ακίν Ομοτόσο (Akin Omotoso).

Η ταινία είναι βασισμένη στην πραγματική ζωή του ελληνονηγιριανού μπασκετμπολίστα Γιάννη Αντετοκούμπο (Giannis Antetokounmpo) και της οικογένειάς του. 

Σε αυτήν παρουσιάζεται η εξέλιξη του Γιάννη αλλά και των άλλων δύο αδερφών του Θανάση και Κώστα Αντετοκούμπο που ξεκινούν χωρίς παρέα με παιδιά της γειτονιάς να παίζουν μπάσκετ σε πάρκο στα Σεπόλια μέχρι που κατόρθωσαν να γίνουν αστέρες του NBA.

Η ιστορία του Γιάννη Αντετοκούμπο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το παραμύθι της ταπεινής Σταχτοπούτας που έγινε πριγκίπισσα. Αντίθετα, το φτωχόπαιδο από τα Σεπόλια (με καταγωγή την μακρiνή Νιγηρία) που δεν είχε καν παπούτσια για να παίξει μπάσκετ, κατάφερε να γίνει βασιλιάς του NBA στην πραγματικότητα! 

Η ιστορία:

Το 1990, ο Τσαρλς και η Βερόνικα Αντετοκούνμπο αναγκάζονται να αφήσουν τον μεγαλύτερο γιο τους Φράνσις στη Νιγηρία, για να φτάσουν στην Ελλάδα για μια καλύτερη ζωή. Ωστόσο δεν μπορούν να λάβουν βίζα λόγω του πολιτικού κλίματος και ως εκ τούτου δεν έχουν επίσημα έγγραφα διαμονής και πρέπει να παραμείνουν κρυμμένοι. Εν τω μεταξύ μέχρι το 2004 έχουν αποκτήσει άλλους τέσσερις γιους, τον Θανάση, τον Γιάννη, τον Κώστα και τον Αλέξανδρο, όπου παρά το γεγονός ότι έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, δεν τους χορηγείται η ελληνική ιθαγένεια λόγω των περιοριστικών νόμων, θέτοντας την οικογένειά τους σε κίνδυνο απέλασης και χωρισμού.

Ο Θανάσης και ο Γιάννης αρχίζουν να παίζουν μπάσκετ στο πάρκο στα Σεπόλια. Ενώ ο Θανάσης δείχνει φυσική ικανότητα, ο Γιάννης δυσκολεύεται να μάθει το παιχνίδι του μπάσκετ, αλλά εμφανίζει κάποιες δυνατότητες. Οι δύο τους καλούνται να πάνε στον Φιλαθλητικό για να χρησιμοποιήσουν δωρεάν το γυμναστήριο όπου συναντούν τον προπονητή Τάκη Ζήβα, ο οποίος διαβλέπει την εξέλιξη τους. Μέχρι το 2007 ο Θανάσης γίνεται σταρ και ο Γιάννης έχει βελτιωθεί σημαντικά.

Οι Αντετοκούνμπο συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν αντιξοότητες όταν στον Θανάση προσφέρεται ένα συμβόλαιο από μια πολλά υποσχόμενη ομάδα κολεγίου, μόνο που λίγο αργότερα ανακαλείται καθώς είχαν εξετάσει το οικογενειακό του ιστορικό. Ο Τσαρλς αγοράζει ένα αυτοκίνητο για την οικογένεια, αλλά παραλίγο να τον διώξουν από το διαμέρισμά τους παρόλο που έχει τα χρήματα για τους επόμενους δύο μήνες.

Καθώς παίζουν έναν αγώνα, ο Γιάννης και ο Θανάσης αναζητούνται από σκάουτερς, ιδιαίτερα από έναν νεαρό ονόματι Χάρη Ελευθερίου που προσπαθεί να πείσει τον μάνατζερ του Πάκο να αναλάβει τα αδέρφια. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ο Θανάσης τραυματίζεται στο πόδι του, αφήνοντας τον Γιάννη να τελειώσει το παιχνίδι. Ο Πάκο είναι απρόθυμος να δεσμευτεί και ο Χάρης πείθει τον Γιάννη να υπογράψει μαζί του.

Πιστός στους φόβους του, ότι καμιά από τις μεγάλες ομάδες δεν είναι διατεθειμένη να υπογράψει συμβόλαιο με τον Γιάννη, τον αναγκάζει να πρέπει να παίξει για το Draft. Μια ισπανική λίγκα δείχνει πρόθυμη να υπογράψει μαζί του και μάλιστα θα δώσει στον Γιάννη την υπηκοότητα, αλλά αυτός ζητά να αναγνωριστεί και η οικογένειά του. Ο Πάκο προσπαθεί να σφετεριστεί τον Χάρη προσφέροντάς στους Αντετοκούνμπο χρήματα, υπηκοότητα και άμεση αποδοχή, αλλά ο Χάρης την απορρίπτει. Μη διατεθειμένοι να αφήσουν τον άνθρωπο που πάλεψε για αυτούς, οι Αντετοκούνμπο απορρίπτουν επίσης την προσφορά του.

Ο Χάρης αποκαλύπτει στον Γιάννη ότι η ισπανική ομάδα δεν θα υπογράψει συμβόλαιο μαζί του, αλλά θα του δώσει το δικαίωμα να δοκιμάσει για το ντραφτ του 2013 του NBA. Αν τα καταφέρει, ολόκληρη η οικογένειά του θα μεταφερθεί στην Αμερική. Ο Γιάννης ζητά να έρθει μαζί του και ο Θανάσης. Καθώς οι Αντετοκούνμπο και ο Χάρης φτάνουν στη Νέα Υόρκη συναντούν τον Αμερικανό ατζέντη Κέβιν Στεφανίδη.

Ο Γιάννης γίνεται νευρικός όταν ακούει ότι μπορεί να μην είναι αρκετά καλός, αλλά ο Θανάσης τον στηρίζει. Στο ντραφτ, ο Γιάννης ενθουσιάζεται όταν ακούει ότι οι Μιλγουόκι Μπακς τον επέλεξαν ως την 15η επιλογή τους, εξασφαλίζοντας το μέλλον της οικογένειάς του. Κατά τη διάρκεια αυτή, αποκαλύπτεται ότι ο Φράνσις επανενώθηκε τελικά με την οικογένειά του. Ο Θανάσης, ο Κώστας και ο Αλέξανδρος εντάχθηκαν τελικά στο ΝΒΑ ενώ ο Τσαρλς πέθανε το 2017.

Η εξέλιξη

Ο Γιάννης, βρέθηκε από τον Φιλαθλητικό (2011-2013) σε Γ και Β εθνική της Ελλάδος, κατευθείαν στα ντράφτς του NBA, στους Milwaukee Bucks με τους οποίος έγινε πρωταθλητής και αναδείχτηκε MVP player του NBA για το 2021.

Αστέρια του NBA έγιναν και τα άλλα δύο αδέρφια του Γιάννη, ο Κώστας και ο Θανάσης. Και οι τρείς τους αγωνίζονται με τα χρώματα της Εθνικής Ελλάδος μπάσκετ.

 Το τρέιλερ της ταινίας:

 

Ντοκυμαντέρ για τη ζωή του Γιάννη Αντετοκούνμπο

Η κάμερα του ΝΒΑ Greece βρέθηκε στη γειτονιά που γεννήθηκε ο μύθος του Γιάννη Αντετοκούνμπο, στα Σεπόλια, μιλώντας με τους ανθρώπους που τον είδαν να γίνεται από "Γιαννάκης", Γιάνναρος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: