1 Ιουν 2019

Η Άννα Καρένινα του Λέοντα Τολστόι


Άννα Καρένινα ονομάζεται το ερωτικό μυθιστόρημα του Ρώσου συγγραφέα Λέοντα Τολστόι (Leo Tolstoy, 1828-1910).

Η ιστορία δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά σε συνέχειες στο περιοδικό «Ρούσκιι Βέστνικ» μεταξύ 1873 και 1877, ενώ εκδόθηκε για πρώτη φορά ως βιβλίο το 1878.

Πρωταγωνίστρια σε αυτή τη μοιραία ερωτική ιστορία είναι η αριστοκράτισσά Άννα Καρένινα η οποία η οποία τυφλωμένη από τον έρωτα της για κόμη Βρόνσκι παρατάει τον άντρα και το παιδί της προκαλώντας μεγάλο κοινωνικό σκάνδαλο.  
Ο Τολστόι μας εισάγει στον κόσμο και τις συνήθεις της υψηλής κοινωνίας και μέσα από το μυθιστόρημά του αναλύει ψυχολογικά ανθρώπινους χαρακτήρες της ιστορίας του.

Παράλληλα, ο Τολστόι αφηγείται την ιστορία του Λιέβιν, ενός πλούσιου κτηματία και φίλου της οικογένειας του αδερφού της Άννας, Στιέπαν Αρκαντίγεβιτς, ο οποίος αρχικά ζει εργένης στο χωριό απασχολούμενος με γεωργικές εργασίες και τη συγγραφή ενός βιβλίου για τη γεωργία στη Ρωσία. Στα μισά του βιβλίου παντρεύεται την Κίτη, πράγμα που ήθελε από την αρχή του έργου, όμως η Κίτη του είχε αρνηθεί, καθώς ήταν ερωτευμένη με τον Βρόνσκι.

Πρόκειται για μιατοιχογραφία της ρωσικής κοινωνίας του 19ου αιώνα και μια από τις ωραιότερες ερωτικές ιστορίες που γράφτηκαν ποτέ και δίκαια κατακτά περίοπτη θέση στην παγκόσμια σειρά του κλασικού μυθιστορήματος.

Η Άννα Καρένινα μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και παίχτηκε στο θέατρο και τον κινηματογράφο και έγινε και τηλεοπτική σειρά.

Από το οπισθόφυλλο της ελληνικής έκδοσης του Γκοβότση (2016):
O Τολστόη μάς παροτρύνει: Σκάψε βαθύτερα. Προσπάθησε σκληρότερα. Στόχευσε υψηλότερα. Δώσε μεγαλύτερη προσοχή στον κόσμο γύρω σου και θα δεις πως είναι σαν μια τεράστια ορχήστρα, μια μεγάλη μουσική συμφωνία από μοναδικές μελωδίες, αναλογίες και διαφορετικότητες που εμφανίζονται ξανά και ξανά, και που κάποτε τις παρατηρούμε, αλλά αυτές υπάρχουν στο υποσυνείδητό μας ακόμη και χωρίς εμάς. (Francine Prose, Αμερικανίδα συγγραφέας)

Η Άννα Καρένινα είναι ένα αριστούργημα που ταξιδεύει από γενιά σε γενιά, μεταφέροντας προβληματισμούς αναλλοίωτους ανά τους αιώνες. Έργο επικό, με τεράστιο εύρος και βάθος θεμάτων, στο οποίο βρίσκονται σε τέλεια ισορροπία το δράμα, η ηθική και ο φιλοσοφικός στοχασμός. Πώς πρέπει να ζήσουμε τη ζωή μας όταν οι πλέον προσφιλείς ψευδαισθήσεις μας διαλύονται; Από ποια πιστεύω πρέπει να πιαστούμε τότε; Νά ένα ερώτημα... Ένα μυθιστόρημα για το νόημα της ζωής και της ευτυχίας. Ο Τολστόη διδάσκει ότι το αιώνιο λάθος των ανθρώπων είναι να ταυτίζουν την ευτυχία τους με την πραγματοποίηση των πόθων τους. Την ίδια στιγμή μέσα από απλά γεγονότα, ο Τολστόη συνθέτει ένα βαθύ και διαχρονικό μυθιστόρημα για τα ακανθώδη ζητήματα της ζωής και της θρησκευτικής πίστης. Με τις δραματικές αντιπαραθέσεις των χαρακτήρων, η "Άννα Καρένινα" ανάγεται σε τέχνη υψηλών προδιαγραφών. Οι ήρωες και τα θέματα του βιβλίου υπερβαίνουν τα χρονικά και χωρικά όριά τους, καθώς αντιπροσωπεύουν την αέναη πάλη του ανθρώπου να κατανοήσει το μυστήριο της ζωής ενώ πρέπει να συμφιλιωθεί με την πραγματικότητα του θανάτου.

Tolstoj, Lev Nikolaevic, 1828-1910. Άννα Καρένινα / Λέων Τολστόη · μετάφραση Κοραλία Μακρή. - Αθήνα : Εκδόσεις Γκοβόστη, 2016. - 960σ. · 21x14εκ.

Το τρέιλερ της κινηματογραφικής ταινίας του 2012 με πρωταγωνίστρια την Keira Knightley:

Δεν υπάρχουν σχόλια: