19 Μαρ 2018

Ο Μυστικός Σύντροφος του Ρήγα – Ανδρέας Καπανδρέου [προσωπική άποψη στους Θεματοφύλακες Λόγω Βιβλίων]

Προσωπική άποψη: Αγγελική Δρακάκη

Το βιβλίο Ο Μυστικός Σύντροφος του Ρήγα είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα επιστημονικής Φαντασίας. Ομολογώ πως όταν το πήρα στα χέρια μου, δεν ενθουσιάστηκα, καθώς τα ιστορικά βιβλία σχεδόν ποτέ δεν μου κέντριζαν το ενδιαφέρον. Ξεκίνησα λοιπόν να το διαβάζω και γρήγορα με κέρδισε τόσο πολύ, που δεν ήθελα να το αφήσω από τα χέρια μου.

Ο Μυστικός Σύντροφος του Ρήγα: 
Η ιστορία ξεκινάει τον 22ο αιώνα του έτους 2103 μ.Χ. στην Αθήνα, μια Αθήνα διαφορετική από όσο την ξέρουμε σήμερα. Σε μια Ελλάδα τουρκοκρατούμενη από την επανάσταση του 1821 και μετά, αφού τότε οι Έλληνες έχασαν σε αυτή την μάχη. Ο ήρωας της ιστορίας, Ιωάννης Καρατζάς, καλείται να συνεργαστεί με τις οθωμανικές μυστικές υπηρεσίες, ώστε να ξεσκεπάσει μια οργάνωση αποτελούμενη από Έλληνες με το όνομα «‘Ελληνες αυτονομιστές». Όταν τελικά καταφέρνει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ατόμων της οργάνωσης και να του αποκαλύψουν το σχέδιό τους, τότε αυτός θα κληθεί να πάει κόντρα στην οθωμανική αυτοκρατορία και να αλλάξει την ροή των γεγονότων, γυρνώντας πίσω στο χρόνο. Στην μακρινή Βιέννη του 18ο αιώνα στο έτος 1790 μ.χ.

«Όταν κάποτε, κάποιος, ανακαλύψει και διαβάσει αυτό το κείμενο, ίσως θεωρήσει την ιστορία μου εξωπραγματική, παράλογη και τρελή. Δεν θα τον αδικήσω. Το ίδιο θα έκανα κι εγώ στη θέση του. Όμως, αυτά που καταγράφω είναι η δική μου πραγματικότητα, η δική μου μαρτυρία για τα όσα βίωσα. Πιο κάτω θα διαβάσετε για τη σχέση μου με τον Ρήγα Βελεστινλή και για την άγνωστη ιστορία της Ελλάδας, η οποία σήμερα θα ήταν πολύ διαφορετική αν δεν συνέβαιναν όλα αυτά που διηγούμαι. Όσο κι αν ακούγεται εξωπραγματικό και απίστευτο, τα γεγονότα στα οποία αναφέρομαι ακολουθούν ανάποδη χρονολογική φορά. Πρώτα συνέβησαν αυτά που διαδραματίστηκαν μετά και ακολούθως αυτά που έγιναν πριν. Είναι τόσα πολλά και αλλόκοτα αυτά που έζησα, που μου είναι δύσκολο, μετά από τόσα χρόνια, να τα αποτυπώσω με ακρίβεια στο χαρτί…»

Ο Μυστικός ΣύντροφοςΣτο βιβλίο βλέπουμε την μελλοντική Ελλάδα, αλλά διαφορετική, καθώς είναι κάτω από τον κλοιό της οθωμανικής αυτοκρατορίας και πώς έχει επηρεαστεί όλη η χώρα από τους νόμους της Τουρκίας. Βλέπουμε επίσης την Βιέννη του 18ου αιώνα. Πώς ζούσαν οι άνθρωποι, τι ασχολίες είχαν, τι δουλειές έκαναν, πώς περνούσαν τον χρόνο τους. Βλέπουμε τον ήρωά του βιβλίου και τις προσπάθειες που κάνει ώστε να κρατήσει μυστική την ταυτότητά του από όλους καθ’ όλη την εξέλιξη της ιστορίας, τα διλήμματα που έχει, τα ρίσκα που παίρνει, τις ανησυχίες του. Τον αγώνα που κάνει μαζί με τους πατριώτες του από την Βιέννη για μια Ελλάδα ελεύθερη.

Μπορεί κάποια πρόσωπα του συγκεκριμένου βιβλίου να ήταν υπαρκτά και όλη η αρχή της ιστορίας να είναι πιστό αντίγραφο από χειρόγραφο που βρέθηκε σε κρύπτη σκήτης στο Άγιο όρος και εξετάζεται από διάφορους επιστήμονες (όπως μας αναφέρει ο συγγραφέας), δεν μπορώ όμως να αγνοήσω κάποιες σκέψεις και συναισθήματα που μου γεννήθηκαν, καθώς διάβαζα το εν λόγω βιβλίο.

Ο Μυστικός ΣύντροφοςΤο βιβλίο με έβαλε σε σκέψεις καθώς εμφανίζει μια ουτοπική μελλοντική και τουρκοκρατούμενη Ελλάδα που μέσα από αυτό φανερώνει μια σημερινή πραγματικότητα. Την πραγματικότητα με το νησί της Κύπρου. Αν οι Έλληνες, τότε, στην επανάσταση του 1821 δεν νικούσαν, θα ήταν τα πράγματα όπως μας τα διηγείται ο Ιωάννης Καρατζάς ή όπως είναι η σημερινή Κύπρος; Επίσης, με όλες αυτές τις μελλοντικές αναφορές, μπορώ να φανταστώ πώς μπορεί να ήταν-είναι τα πράγματα στην Κύπρο. Φανερώνει μια ελπίδα προς αυτό το νησί. Όπως ο ήρωας του βιβλίου πήγε στο παρελθόν για να αλλάξει τα γεγονότα για την Ελλάδα, έτσι γεννιέται και η ελπίδα να γίνει κάτι, ώστε να αλλάξουν τα γεγονότα στην Κύπρο.

Είναι ένα βιβλίο που στην αρχή δεν με εντυπωσίασε, όμως διαβάζοντάς το με κέρδιζε και με έβαλε σε σκέψεις.

Ο Μυστικός ΣύντροφοςΒιογραφικό συγγραφέα: Ο Ανδρέας Καπανδρέου γεννήθηκε το 1972 στη Λευκωσία.

Σπούδασε Βιβλιοθηκονομία, Επιστήμες της Πληροφόρησης και Επιστήμες της Αγωγής και εργάζεται στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου. Διετέλεσε πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Βιβλιοθηκονόμων – Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΚΕΒΕΠ) και είναι συνεργάτης της ηλεκτρονικής πύλης για την προώθηση του βιβλίου Bookia.gr.

Από το 2010 διατηρεί το ιστολόγιο andreaskandreou.blogspot.com, το οποίο ασχολείται με την λογοτεχνία, τα βιβλία, τον πολιτισμό και την βιβλιοθηκονομία. Κυκλοφορούν τα βιβλία του: Το τρομακτικό μυστικό του Αϊνστάιν (Επιφανίου, 2010). Ο γιος της Μάγισσας (Συμπαντικές Διαδρομές, 2012). Διηγήματα του Καπανδρέου έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και ανθολογίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.


Στοιχεία βιβλίου:
Tίτλος: Ο Μυστικός σύντροφος του Ρήγα
Συγγραφέας: Ανδρέας Καπανδρέου
Σελίδες: 262
Εκδοτικός οίκος: Συμπαντικές Διαδρομές
Κατηγορία: Λογοτεχνία του φανταστικού, επιστημονική φαντασία, ιστορικό μυθιστόρημα
ISBN: 978-960-607-032-7


Πηγή: Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών

Δεν υπάρχουν σχόλια: