31 Μαρ 2018

Η τηλεοπτική σειρά Black Mirror


Black Mirror  (Μαύρος Καθρέπτης) είναι το όνομα μιας βρετανικής τηλεοπτική σειρά αυτοτελών επεισοδίων επιστημονικής φαντασίας που ξεκίνησε να προβάλλεται από τον Δεκέμβριο του 2011 και σύντομα έγινε πολύ δημοφιλής ανάμεσα στους φίλους της επιστημονικής φαντασίας (και όχι μόνο) σε όλο τον κόσμο.

Η σειρά δημιουργήθηκε από τον βρετανό τηλεοπτικό παραγωγό Τσάρλι Μπρούκερ (Charlie Brooker). Οι δύο πρώτες σεζόν της  (2011 και 2013) προβλήθηκαν στο βρετανικό Channel 4, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2015, η σειρά αγοράστηκε από το αμερικανικό κανάλι Netflix.
Τα επεισόδια είναι αυτοτελή, χρονικά είναι τοποθετημένα σε ένα εναλλακτικό κόσμο, συνήθως στο εγγύς μέλλον και έχουν σχέση με τα τεχνολογικά επιτεύγματα του ανθρώπου.

Η θεματολογία της σειράς επικεντρώνεται σε σκοτεινά και σατιρικά θέματα που απασχολούν τη σύγχρονη κοινωνία, ιδιαίτερα όσον αφορά τις απρόβλεπτες συνέπειες των νέων τεχνολογιών. Τα επεισόδια της σειράς έχουν στοιχεία επιστημονικής φαντασίας αλλά και τρόμου (κάποια από αυτά) δοσμένα όμως με πολύ ρεαλιστικό τρόπο. Το όνομά της (Black Mirror) η σειρά το έχει πάρει από τις οθόνες υπολογιστών, τηλεφώνων και άλλων συσκευών οι οποίες όταν είναι κλειστές μοιάζουν με μαύρους καθρέφτες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο καθρέφτης είναι σπαμένος…Μέσω του Black Mirror ο Brooker προσπαθεί να αναδείξει θέματα σχετικά με την εξάρτηση της ανθρωπότητας από τη νέα τεχνολογία, δημιουργώντας ιστορίες που χαρακτηρίζουν "τον τρόπο που ζούμε τώρα - και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να βρεθούμε να ζούμε τα επόμενα 10 λεπτά αν χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία με αδέξιο τρόπο".



Τα επεισόδια της σειράς

Season 1 (2011)



The National Anthem: Ο Βρετανός πρωθυπουργός Michael Callow αντιμετωπίζει ένα συγκλονιστικό δίλημμα όταν η πριγκίπισσα Susannah, ένα πολύ αγαπητό μέλος της βασιλικής οικογένειας, απάγεται και απειλείται με δολοφονία. Οι απαγωγείς, προκειμένου να απελευθερώσουν την πριγκίπισσα ζητούν από τον πρωθυπουργό να κάνει σεξ με ένα γουρούνι σε ζωντανή τηλεοπτική σύνδεση που θα μεταδίδεται σε όλη τη χώρα.

Fifteen Million Merits: Η ιστορία μας μεταφέρει σε έναν κόσμο όπου όλοι οι άνθρωποι πρέπει να ποδηλατούν συστηματικά προκειμένου να παράξουν ενέργεια και να κερδίσουν πόντους. Ο Bing προσπαθεί να βοηθήσει μια γυναίκα την οποία έχει ερωτευτεί, να πάρει μέρος ένα διαγωνισμό τραγουδιού παραχωρώντας της όλους τους πόντους που έχει μαζέψει.

The Entire History of You: Σε ένα κόσμο στο σύντομο μέλλον όλοι οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε ένα εμφύτευμα μνήμης στον εγκέφαλο που καταγράφει όλα όσα κάνουν, βλέπουν και ακούν. Με αυτό μπορούν να φέρουν πίσω και να ξαναδούν στιγμές από την προηγούμενή τους ζωή.

Season 2 (2013-2014)

Be Right Back: Μια νεαρή γυναίκα που χάνει απρόσμενα σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα τον σύντροφό της, μαθαίνει για μια νέα υπηρεσία που επιτρέπει στους ανθρώπους να μένουν σε επαφή με τον αποθανόντα. Αυτό γίνεται εφικτό μέσω ενός λογισμικού που καταγράφει μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τις συνήθειες, τα βίντεο, τις φωτογραφίες τη φωνή  αποθανόντα φτιάχνοντας ένα εικονικό προφίλ το οποίο μπορεί να επικοινωνεί με τον ενδιαφερόμενο.

White Bear: Η νεαρή Βικτώρια ξυπνά και δεν θυμάται τίποτα για τη ζωή της. Ο καθένας που συναντά αρνείται να επικοινωνήσει μαζί της και όλοι φαίνεται να ξέρουν κάτι που αυτή δεν γνωρίζει. Αφού μπλέκει σε μια περιπέτεια όπου μετατρέπεται σε θήραμα κάποιων ανθρωποκυνηγών τελικά αποδεικνύεται πως η πραγματικότητα δεν είναι όπως φαίνεται…

The Waldo Moment: Ένας αποτυχημένος κωμικός που δανείζει τη φωνή του σε ένα καρτούν – με το όνομα Waldo μπλέκει κατά λάθος με τον χώρο της πολιτικής όταν αρχίζει να κριτικάρει συγκεκριμένους πολιτικούς.

White Christmas: Δύο άντρες βρίσκονται απομονωμένοι σε ένα καταφύγιο σε μια παγωμένη έρημο, παραμονή Χριστουγέννων. Εκεί αρχίζουν τις εκμυστηρεύσεις για τη ζωή τους. Στο τέλος αποδεικνύεται πως τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται…

Season 3 (2016)

Nosedive: Η ιστορία μας μεταφέρει σε ένα πολύ κοντινό μέλλον όπου τα likes και η αποδοχή του καθενός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθορίζουν το κοινωνικό του status.  Μια γυναίκα που αγωνίζεται να αυξήσει το σκορ της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δέχεται πρόσκληση στο γάμο μιας πολύ δημοφιλούς πρώην συμμαθήτριά της. Όλα δείχνουν ότι έχει πιάσει το  τζάκποτ αφού στη δεξίωση του γάμου θα λάβει πολλά likes από ευυπόληπτους πολίτες και θα ανέβει πολύ κοινωνικά. Το ταξίδι όμως για τον γάμο δεν θα εξελιχθεί ομαλά…

Playtest: Ένας Αμερικανός ταξιδιώτης που χρειάζεται χρήματα δέχεται να συμμετέχει δοκιμαστικά σε ένα νέο επαναστατικό παιχνίδι που επηρεάζει όλες του τις αισθήσεις. Σύντομα όμως δεν μπορεί να ξεχωρίσει που σταματά το παιχνίδι και που ξεκινά η πραγματικότητα.

Shut Up and Dance: Όταν o συμπαθητικός νεαρός Kenny πέφτει θύμα σε μια διαδικτυακή παγίδα, εξαναγκάζεται σε συμμαχήσει με άγωνωστους σε αυτόν ανθρώπους και να συμμετάσχει σε εγκληματικές ενέργειες. Ένα από τα πιο ανατρεπτικά και δυνατά επεισόδια του Black Mirror που προκαλεί  εναλλασσόμενα συναισθήματα!

San Junipero: Σε μια παραλιακή πόλη του 1987, ένα ντροπαλό κορίτσι γνωρίζει τυχαία μια δυναμική συνομήλική της κοπέλα η οποία έχει σαν πρώτο της μέλημα την διασκέδαση και τα πάρτι. Μεταξύ των δύο κοριτσιών αναπτύσσεται ένα πολύ δυνατό δέσιμο το οποίο δείχνει να αγνωεί τους νόμους του χρόνου και του χώρου.

Men Against Fire: Σε ένα μελλοντικό δυστοπικό περιβάλλον μια ομάδα στρατιωτών προσπαθεί να προστατεύσει τους φοβισμένους χωρικούς από μεταλλαγμένα ανθρωποειδή.

Hated in the Nation: Στο Λονδίνο του κοντινού μέλλοντος, όπου οι κανονικές μέλισσες έχουν εξαφανιστεί και αντικατασταθεί από μηχανικές, η αστυνομικός ντετέκτιβ Karin Parke διερευνά μια σειρά από μυστηριώδεις θανάτους. Οι θάνατοι αυτοί φαίνεται να συμβαίνουν σε άτομα τα οποία προηγουμένως δέχονται επιθέσεις μίσους στα κοινωνικά δίκτυα.

Season 4 (2017)



USS Callister: Μια γυναίκα ξυπνά σε ένα διαστημόπλοιο τύπου Star Trek  όπου το δουλοπρεπές πλήρωμα επικροτεί τον ατρόμητο καπετάνιο. Μια ιστορία που διαπραγματεύεται την κλωνοποίηση του ανθρώπου.

Arkangel: Μετά από ένα ατύχημα όπου παραλίγο να χάσει την κόρη της, η  μητέρα επενδύει σε μια νέα τεχνολογία που της επιτρέπει να παρακολουθεί κάθε κίνηση του παιδιού αλλά και να το προστατεύει από βλαβερές εξωτερικές παρεμβολές. Πως θα επηρεάσει άραγε αυτό την ανάπτυξη του παιδιού;

Crocodile: Μια νεαρή γυναίκα διερευνά, εκ μέρους της ασφαλιστικής εταιρείας στην οποία εργάζεται, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγιναν κάποια ατυχήματα. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιεί ένα μηχάνημα που της επιτρέπει να έχει πρόσβαση στις αναμνήσεις των αυτοπτών μαρτύρων.

Hang the DJ: Ένα ειδικό λογισμικό ζευγαρώνει άτομα με βάση κάποιο δικό του λογάριθμο μέχρι ο καθένας να βρει το ιδανικό του ταίρι. Δίνει μάλιστα και συγκεκριμένο χρόνο διάρκειας κάθε ζευγαρώματος.  

Metalhead: Σε ένα μετά-αποκαλυπτικό περιβάλλον στην Σκωτική ύπαιθρο, μια κυνηγημένη γυναίκα προσπαθεί να αποφύγει τα σκυλιά – ρομπότ που την κυνηγούν.

Black Museum: Κάπου μέσα στην έρημο, μια γυναίκα είναι η μοναδική επισκέπτης του Μαύρου Μουσείου.  Εκεί ο ιδιοκτήτης την ξεναγεί δείχνοντας της τα εκθέματα που έχουν κάποια αλλόκοτη σχέση με την τεχνολογία. Με ένα από αυτά τα εκθέματα η επισκέπτρια έχει ιδιαίτερη σχέση…

Season 5 (2019)
Striking Vipers: Δυο παλιοί φίλοι από τα φοιτητικά τους χρόνια επανασυνδέονται μετά από χρόνια. Η κοινή τους αγάπη για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια πυροδοτεί μια σειρά γεγονότων που επηρεάζει την καθημερινότητά τους και απειλεί να αλλάξει τη ζωή τους για πάντα. Το επεισόδιο αγγίζει θέματα όπως ο εθισμός στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και την εικονική πραγματικότητα.

Smithereens: Ένας άντρας παριστάνοντας τον οδηγό ταξί πραγματοποιεί μια απαγωγή με στόχο να προκαλέσει την προσοχή ενός δισεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη πλατφόρμας επικοινωνίας στο διαδίκτυο, για να του μεταφέρει κάποιο μήνυμα.  Όλα όμως σύντομα δείχνουν να βγαίνουν εκτός ελέγχου…

Rachel, Jack and Ashley Too: Μια μοναχική έφηβη παίρνει ως δώρο γενεθλίων ένα μικρό ρομπότ απομίμηση της αγαπημένης της ποπ τραγουδίστριας. Η επιρροή που έχει το ρομπότ με την τεχνίτη νοημοσύνη πάνω στο κορίτσι είναι πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. 







Season 6 (2023)


Joan is Αwful  Joan είναι απαίσια): Η Joan, μια συνηθισμένη εργαζόμενη γυναίκα μένει έκπληκτη όταν ανακαλύπτει ότι μια δημοφιλής  τηλεοπτική πλατφόρμα μεταδίδει μια σειρά που βασίζεται στη δική της ιδιωτική ζωή, αποκαλύπτοντας στους τηλεθεατές, ακόμα και τις πιο προσωπικές της στιγμές κάνοντας τους πάντες γύρω της να την αντιπαθήσουν.  Στην τηλεοπτική σειρά που μεταδίδεται χωρίς την συγκατάθεση της Joan, την υποδύεται η γνωστή ηθοποιός Salma Hayek.

Lonch Henry (Λοχ Χένρι): Ένα νεαρό ζευγάρι ταξιδεύει σε μια απόμακρη πόλη της Σκωτίας για να αρχίσει να δουλεύει σε ένα ντοκιμαντέρ για τη φύση, αλλά έλκεται από μια δραματική τοπική ιστορία που περιλαμβάνει συγκλονιστικά γεγονότα του παρελθόντος. Έτσι αποφασίζει τελικά να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ για κάποιους φόνους που έγιναν πριν χρόνια στην πόλη, στιγματίζοντάς την.

Beyond the Sea (Πέρα από τη Θάλασσα): Σε ένα επεισόδιο εναλλακτικής ιστορίας, μεταφερόμαστε στο 1969, όπου δύο αστροναύτες διευθύνουν έναν δορυφόρο στο διάστημα αλλά μπορούν να επισκέπτονται τη Γη και την οικογένειά τους μέσω μιας ρεπλίκας τους.

Mazey Day (Ζαλισμενη μέρα): Μια σταρ του κινηματογράφου καταδιώκεται από παπαράτσι που την κυνηγούν για μια φωτογραφία, όταν αυτή εξαφανίζεται μετά από ένα τροχαίο ατύχημα στο οποίο έχει εμπλακεί υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών. [Spoiler]: η ιστορία καταλήγει σε κυνήγι λυκανθρώπου.

Demon 79 (Δαίμονας 79): Στη Βόρεια Αγγλία, το 1979, μια σεμνή πωλήτρια παπουτσιών με καταγωγή την Ινδία, μπλέκει σε δαιμονικές περιπέτειες και αναγκάζεται να διαπράξει τρομερές πράξεις για να αποτρέψει την καταστροφή του κόσμου.


Η σειρά Black Mirror έλαβε πολύ θετικές κριτικές. Το  επεισόδιο της 3ης σειράς με τίτλο  "San Junipero", kέρδισε δύο βραβεία Primetime Emmy, συμπεριλαμβανομένου του βραβείου Primetime Emmy για εξαιρετική τηλεοπτική ταινία.
Το επεισόδιο White Christmas πάντως έχει την υψηλότερη βαθμολογία (9.2) στο IMDB.
Μαζί με τα δύο πιο πάνω επεισόδιά, εγώ προσωπικά ξεχώρισα επίσης και τα ακόλουθα: Το αισθηματικό The Entire History of You, το συγκλονιστικό και συγκινητικό Be right Back,  το διδακτικό Nosedive (ένα επεισόδιο το οποίο κατά την άποψή μου πρέπει να δουν όλοι οι έφηβοι), το ανατρεπτικό Shut Up and Dance καθώς και το αστυνομικό Crocodile. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: