7 Αυγ 2017

Η Αφρικάνικη Κούκλα: θεατρικό της Μαρίνας Σαβεριάδου


Η εφηβική ομάδα του θεατρικού εργαστηρίου «Παράθυρο Ανοικτό» της Άντρης Κυριαζή, ανέβασε το Σάββατο 1η Ιουλίου στο Θέατρο Σκάλα (στη Λάρνακα) το εφηβικό θεατρικό έργο «Η Αφρικάνικη Κούκλα» της Μαρίας Σαβεριάδου. 

Η ιστορία θυμίζει έντονα την υπόθεση του Toy Story (παιχνίδια με δικό τους χαρακτήρα που ζωντανεύουν το βράδυ κρυφά από τους ιδιοκτήτες τους) αλλά έχει τα δικά της στοιχεία αποτυπωμένα με τη σφραγίδα της Σαβεριάδου. Η ιστορία είναι καλογραμμένη και έχει έντονα αντιρατσιστικά μηνύματα ενώ δεν απουσιάζει και το ιδιότυπο χιούμορ της συγγραφέως. Δεν μπορώ να αφήσω ασχολίαστο τον ρόλο του Κούκου ο οποίος έδωσε μια άλλη διάσταση στο έργο.

Πολύ καλή η σκηνοθεσία που φάνηκε να λαμβάνει υπόψη της τις δυνατότητες αλλά και τις αδυναμίες των μικρών ερασιτεχνών ηθοποιών.
Τα σκηνικά και τα κοστούμια ήταν του Ανδρέα Παρασκευά και η μουσική επιμέλεια του
Βαλεντίνο Βαλιαντή.


Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους τους συντελεστές και ιδιαίτερα στους μικρούς ηθοποιούς. 

Η υπόθεση του έργου:
Η υπόθεση διαδραματίζεται στο σπίτι και κυρίως στο υπνοδωμάτιο της Ανούλας, ενός μικρού κοριτσιού. Οι ήρωες μας είναι τα παιχνίδια της Ανούλας τα οποία ζωντανεύουν όταν οι άνθρωποι λείπουν από το σπίτι ή όταν κοιμούνται 
Τα παιχνίδια έχουν φτιάξει μια 
δική τους μικρή κοινωνία όπου ο κάθε ένας έχει τον ρόλο του.
Ο Μαρκ σαν στρατιώτης κρατά την πειθαρχία στην ομάδα, ο Περικλής ο έξυπνος σκύλος ξέρει τα πάντα για τα πάντα, η Χουζούρα η γάτα ως επί το πλείστον κοιμάται, ο Φαρφάλλο ο Ιταλός μάγειρας φροντίζει για την διατροφή των φίλων του αλλά τους ταΐζει πάντα πίτσες, ο κούκος κρατάει την ώρα και η Καρμελίτα η όμορφη πριγκίπισσα είναι ερωτευμένη με τον Μαρκ αλλά περισσότερο με τον καθρέφτη της. Τι γίνεται όμως όταν έρθει μια νέα κούκλα στην παρέα; Και πώς την υποδέχτονται τα παιχνίδια όταν αυτή η κούκλα έχει έρθει από την Αφρική και είναι μαύρη;
Ένα έργο για όλους με μηνύματα ενάντια στο ρατσισμό!

Δεν υπάρχουν σχόλια: