6 Φεβ 2015

Ανέβας και κατέβας: 19 διηγήματα από τον Γεώργιο Χαριτωνίδη

Ανέβας και κατέβας / Γεώργιος Χαριτωνίδης. Αθήνα: Κέδρος, 2014.

Ανέβας και κατέβας ονομάζεται το βιβλίο του Γεώργιο Χαριτωνίδη το οποίο περιλαμβάνει 19 αυτοβιογραφικά  μικρά σε έκταση διηγήματα.
Αμέσως μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και τον  πόλεμο του 1974 στον οποίο ο συγγραφέας έλαβε μέρος και αιχμαλωτίστηκε, βρέθηκε πρόσφυγας στην Αθήνα. Εκεί σπούδασε και εργάστηκε για πολλά χρόνια στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Στην Κύπρο επέστρεψε μόνιμα λίγο πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση.  
Αναζητώντας κάποια χαρτιά από την παλιά του δουλειά, τα οποία χρειαζόταν για την συνταξιοδότηση το, επιστρέφει μετά από χρόνια στην Αθήνα και στο νοσοκομείο όπου εργάστηκε.   
Οι ιστορίες των διηγημάτων του είναι ένα μίγμα αναμνήσεων από την περίοδο των πρώτων χρόνων του Χαριτωνίδη στην Αθήνα και της τελευταίας του επίσκεψης στην πόλη, όπου πολλά πράγματα έχουν πλέον αλλάξει…

Τα σπονδυλωτά διηγήματα του βιβλίου είναι καλογραμμένα,  έξυπνα, νοσταλγικά και προπάντων απολαυστικά!

«Έτσι είναι τα πράγματα, όπως το είπε εκείνη η γριά σ’ ένα χωριό της Κύπρου. Ρώτησαν τη γνώμη της για την κρίση. Η γριά ανέβασε πρώτα το χέρι ψηλά και ύστερα χαμηλά. Οι φλέβες στη ράχη της παλάμης της σε σχήμα κεραυνού. “Το ανέβας έσιει τζιαι κατέβας” τους είπε» (απόσπασμα από το πρώτο διήγημα του βιβλίου με τίτλο «Οδός Μπισκίνη 22»).

«…Στην απογείωση, ξανά στο νου μου η απάντηση της γριάς χωριάτισσας, όταν τη ρώτησαν για την κρίση: “Το ανέβας έσιει τζιαι κατέβας…” (απόσπασμα από το τελευταίο διήγημα του βιβλίου που έχει τίτλο «Ανέβας και κατέβας»).

* Το ανέβας έσιει τζιαι κατέβας = Ότι ανεβαίνει κατεβαίνει.

Από το οπισθόφυλλο:

Ο Γιώργος, πρώην εργαζόμενος στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, φεύγει από την Αθήνα λίγο καιρό πριν ξεσπάσει η μεγάλη οικονομική κρίση. Επιστρέφει στην πόλη για ένα μικρό διάστημα, όταν η κρίση αγγίζει το αποκορύφωμά της, και επηρεάζεται από τις συνέπειές της.

Μικρές βιωματικές ιστορίες, η μία συνέχεια της άλλης, που σμίγουν τη σημερινή με τη μεταπολιτευτική Αθήνα, περίοδο που ο συγγραφέας πρωτοήλθε στην πόλη ως πρόσφυγας από την Κύπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: