17 Ιουλ 2014

Άλφα όπως Αθανασία

Άλφα όπως Αθανασία: Δυνατοί #1 / Ειρήνη Φράγκου. Θεσσαλονίκη: Συμπαντικές Διαδρομές, 2014

Η Ειρήνη Φράγκου κάνει μια εντυπωσιακή εμφάνιση στον χώρο της λογοτεχνίας του φανταστικού με το μυθιστόρημα «Άλφα όπως Αθανασία».

Πρόκειται για την ιστορία μιας κοπέλας η οποία όλοι γύρω της πιστεύουν ότι έχει ψυχολογικά προβλήματα. Δέχεται μάλιστα και φαρμακευτική αγωγή. Στην πραγματικότητα η πρωταγωνίστρια έχει κάποιες υπερφυσικές δυνάμεις τις οποίες όμως δεν γνωρίζει. Όταν με την βοήθεια μιας ομάδας που αυτοαποκαλείται «Δυνατοί», συνειδητοποιεί τις δυνάμεις της, ξεκινά μια περιπέτεια που φέρνει τη ζωή της σε κίνδυνο.

Το βιβλίο εκπέμπει μια δροσερότητα και τα μικρά σε έκταση κεφάλαιά κρατούν τον αναγνώστη σε εγρήγορση. Από τα σημαντικότερα στοιχεία της γραφής της Φράγκου είναι το χιούμορ και ο σαρκασμός που συνοδεύουν ακόμα και τις πιο τραγικές καταστάσεις που περνά η πρωταγωνίστρια. 

Περιγραφή:


Είναι Πρωτοχρονιά και η Νάσια έχει γενέθλια. Κλείνει τα είκοσι ένα. Τι θα μπορούσε να της φέρει η καινούργια χρονιά, όταν το μόνο που επιθυμεί είναι μια φυσιολογική ζωή;

H νουβέλα της Ειρήνης Φράγκου με τη σύγχρονη και δυναμική μα, ταυτόχρονα, μαγευτική γραφή της θα σας βυθίσει σε ένα θελκτικό κόσμο φαντασίας. Ένα κόσμο στον οποίο τα όρια είναι ασαφή και χάνονται. Πού σταματά η αλήθεια και αρχίζει το ψέμα, πού αρχίζει το σκοτάδι και στερεύει το φως; Είναι η πραγματικότητα αυτό που ζούμε ή μήπως είμαστε ξεχασμένες μνήμες που ανακυκλώνονται;
Ταυτόχρονα, είναι η ιστορία ενός νεαρού κοριτσιού που προσπαθεί να ανακαλύψει τη ζωή και τον έρωτα, αλλά αυτά που της είναι γραμμένο να βρει είναι ποιο απίθανα και από την πιο τρελή της φαντασία! 

«Τι παιχνίδι διάλεξα τελικά;»
«Ορίστε;»
«Εκείνη την Παραμονή Χριστουγέννων που ψάχναμε οι δυο μας το δώρο μου. Τότε που η μαμά έπρεπε να δουλέψει».
«Θυμάσαι εκείνη τη μέρα;»
«Όχι. Ήμουν πολύ μικρή για να τη θυμάμαι».
«Τότε;»
«Τη θυμάσαι εσύ, όμως. Σωστά; Τη θυμάσαι και τη σκεφτόσουν την ώρα που με αγκάλιασες. Κι εγώ την είδα την ανάμνηση σου, γιατί… αυτή είμαι, μπαμπά. Μια κλέφτρα αναμνήσεων, όπως λέει και ο Θάνος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: