3 Νοε 2022

The Royal Library of Denmark: η Εθνική και Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη της Δανίας



Η Βασιλική Βιβλιοθήκη της Δανίας (The Royal Library of Denmark), ιδρύθηκε το 1648 στην Κοπεγχάγη από τον βασιλιά Φρειδερίκο τον Γ’ και άνοιξε για το κοινό το 1793.

Αποτέλεσε την Εθνική Βιβλιοθήκη της Δανίας και το 1906 εγκαταστάθηκε σε κτήριο που σχεδιάστηκε από τον Δανό αρχιτέκτονα Hans Jørgen Holm και είναι ένα αντίγραφο από παρεκκλήσι του Παλατιού του Καρλομάγνου που βρίσκεται στον καθεδρικό ναό του Άαχεν.



Το 1999 κτίστηκε μια νέα εντυπωσιακή βιβλιοθήκη κοντά στο προηγούμενο κτήριο. Η νέα Βιβλιοθήκη λόγω του σχήματός της είναι γνωστή με την ονομασία Black Diamond – Μαύρο Διαμάντι.  Παλιά και νέα βιβλιοθήκη ενώθηκαν με σύγχρονες εσωτερικές γέφυρες και σήμερα στεγάζουν την Εθνική και Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης. 



Το 2017 η Βιβλιοθήκη συγχωνεύτηκε και με την κρατική και πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη στην πόλη Άαρχους (ή Ώρχους - Aarhus) σχηματίζοντας έτσι μια ενωμένη εθνική βιβλιοθήκη.  


Η οργάνωση της Βασιλικής Βιβλιοθήκης της Δανίας είναι σύνθετη αφού στεγάζεται σε δύο διαφορετικές πόλεις και εξυπηρετεί και τα δύο πανεπιστήμια (της Κοπεγχάγης και του Άαρχους).

Είναι από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες στον κόσμο και η μεγαλύτερη στις σκανδιναβικές χώρες. 

Κατέχει πολυάριθμους ιστορικούς θησαυρούς και ένα αντίγραφο όλων των έργων που τυπώθηκαν στη Δανία από τον 17ο αιώνα. Χάρη στις μεγάλες δωρεές στο παρελθόν, η βιβλιοθήκη κρατά σχεδόν όλα τα γνωστά Δανικά έντυπα έργα συμπεριλαμβανομένων των πρώτων Δανικών βιβλίων, που τυπώθηκαν το 1482 από τον Johann Snell.


Δεν υπάρχουν σχόλια: