1 Ιουλ 2021

10 χαρακτήρες που σχετίζονται με το μήλο (σκίτσο του Marco de Angelis)

 


Σε μια ευφυέστατη ζωγραφιά, ο Ιταλός σκιτσογράφος Marco de Angelis απεικόνισε σε μια ζωγραφιά 10 ιστορικούς, μυθικούς αλλά και φανταστικούς ήρωες οι οποίοι έχουν κάποια σχέση με το μήλο.

Οι 10 χαρακτήρες κάθονται μαζί σε ένα τραπέζι, ενώ ο σερβιτόρος έχοντας μόνο ένα κόκκινο μήλο στον δίσκο του, φαίνεται να ρωτά ποιος από όλους τους συνδαιτημόνες έχει παραγγείλει το συγκεκριμένο φρούτο.

Ξεκινώντας από την κορυφή του τραπεζιού, μπροστά από τον σερβιτόρο και πηγαίνοντας προς τα δεξιά, έχουμε:

Γουλιέλμος Τέλλος: Ο Ελβετός χωρικός Γουλιέλμος Τέλλος (13ος αιώνας), ήταν σύμφωνα με τον θρύλο εξαιρετικά καλός σκοπευτής με τόξο-βαλλίστρα. Όταν αρνήθηκε υποταγή στον  νεοδιορισμένο Αυστριακό διοικητής της του, ο τελευταίος του υποσχέθηκε ότι θα του χάριζε την ελευθερία του μόνο αν πετύχαινε με το βέλος του ένα μήλο τοποθετημένο πάνω στο κεφάλι του γιου του, του Βάλτερ, αλλιώς θα τον εκτελούσε μαζί με τον γιο του. Κατά την παράδοση, ο Γουλιέλμος Τέλλος έκοψε στα δύο το μήλο πάνω στο κεφάλι του γιου του με ένα βέλος της βαλλίστρας του. (Στη συνέχεια της ιστορίας ο Τέλλος συνελήφθη, απέδρασε και τελικά σκότωσε τον δυνάστη Γκέσλερ με αποτέλεσμα να γίνει λαϊκός ήρωας).

Σατανάς (σε μορφή φιδιού): Αυτός που παρέσυρε αρχικά την Εύα να γευτεί το μήλο, τον απαγορευμένο καρπό του Παραδείσου, με αποτέλεσμα οι πρωτόπλαστοι να εκδιωχθούν από τον Παράδεισο και σήμερα εμείς οι απόγονοί τους να υποφέρουμε κάτω στη Γη.

Αδάμ: Σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη, ο Αδάμ ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έφτιαξε ο Θεός. Μετά έπλασε και την Εύα από το πλευρό του για να του κάνει παρέα. Και οι δύο εκδιώχθηκαν από τον Παράδεισο όταν δοκίμασαν τον απαγορευμένο καρπό (το μήλο).

Εύα: Η πρώτη γυναίκα που έφτιαξε ο Θεός από το πλευρό του Αδάμ. Πρώτη αυτή παρασύρθηκε από τον Διάβολο σε μορφή φιδιού, να δοκιμάσει το μήλο. Μετά παρέσυρε και τον Αδάμ. Σύμφωνα με την εβραϊκή μυθολογία που καταγράφεται στην Παλαιά Διαθήκη, εξαιτίας αυτού του προπατορικού αμαρτήματος των πρωτόπλαστων, εμείς οι απόγονοι τους κληρονομήσαμε αυτή την αμαρτία και συνεχίζουμε να τυραννιόμαστε εξ αιτίας αυτής.

Ισαάκ Νεύτων (Sir Isaac Newton, 1643-1727): Ο Άγγλος φυσικός Ισαάκ Νέυτων, ο οποίος σύμφωνα με τον θρύλο, διατύπωσε τον νόμο της βαρύτητας όταν μια μέρα που καθότανε κάτω από μια μηλιά, ένα μήλο έπεσε πάνω στο κεφάλι του.

Χιονάτη (Snow White): Η γνωστή ηρωίδα από το παιδικό παραμύθι του 1812 «Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι». Στην ιστορία των Γερμανών αδερφών Γκριμ, η κακιά μητριά της Χιονάτης, που την ζήλευε, της πρόσφερε ένα δηλητηριασμένο μήλο για να την σκοτώσει. Φυσικά, όπως όλοι γνωρίζετε, το παραμύθι είχε ευχάριστο τέλος αφού η Χιονάτη ζωντάνεψε μετά από φιλί ενός πρίγκιπα που περνούσε τυχαία από εκεί.

Μπιλ Γκέιτς (Bill Gates, 1955- ): Αν και στη συγκεκριμένη θέση του τραπεζιού θα περίμενε κάποιος να δει τον Steve Jobs, ιδρυτή της πασίγνωστης εταιρίας Apple o καλλιτέχνης επέλεξε τον Bill Gates τον κύριο ανταγωνιστή και πολέμιο της Apple (Μήλο).

Κακιά μητριά Χιονάτης (ντυμένη γριά): Η κακιά μητριά της Χιονάτης, ντυμένη γριά παραπλάνησε τη Χιονάτη προσφέροντας της δηλητηριασμένο μήλο.

Θεά Αφροδίτη: Η Ελληνίδα θεά της ομορφιάς η οποία, σύμφωνα με τον μύθο μπλέχτηκε στον μύθο με το μήλο της Έριδως ο οποίος τελικά οδήγησε στον Τρωικό Πόλεμο. Επειδή οι θεοί δεν κάλεσαν την Έριδα στον γάμο του Πηλέα και της Θέτιδος, αυτή από θυμό άφησε με τρόπο ένα χρυσό μήλο, το οποίο έγινε γνωστό ως «μήλο της Έριδος», να κατρακυλήσει ώστε να το δουν οι καλεσμένοι θεοί και να το ζηλέψουν. Το μήλο αυτό έφερε την επιγραφή «τῇ καλλίστῃ» (δηλαδή στην ομορφότερη θεά). Οι τρεις παρευρισκόμενες θεές, η Ήρα, η Αθηνά και η Αφροδίτη διεκδίκησαν το μήλο, η κάθε μία για τον εαυτό της. Είδε ο Δίας τον τσακωμό και είπε στον Ερμή να τις πάει γρήγορα στον Πάρη για να διαλέξει αυτός, ποια θα πάρει το μήλο. Έτσι και έγινε. Για να τον καλοπιάσει, η Αθηνά του έταξε πνευματική σοφία, και η Ήρα δύναμη σωματική. Η Αφροδίτη όμως του έταξε την ωραία Ελένη, την πιο όμορφη γυναίκα του κόσμου. Ο Πάρης, μη γνωρίζοντας ότι η ωραία Ελένη ήταν γυναίκα του Μενελάου, έδωσε το μήλο στην Αφροδίτη. Με την αρπαγή της Ελένης από τον Πάρη άρχισε λοιπόν κατά τον μύθο ο Τρωικός πόλεμος και η Έρις πέτυχε αυτό που ήθελε.

Πάρης: γιος του Πριάμου, βασιλιά της Τροίας. Ο γνωστότερος μύθος που συνδέεται με τον Πάρη είναι ο σχετικός με την «απαγωγή» της Ωραίας Ελένης από αυτόν, που προκάλεσε τον Τρωικό Πόλεμο. Όλα βέβαια ξεκίνησαν από το μήλο που πρόσφερε στη θεά Αφροδίτη (βλέπε πιο πάνω).

Βάλτερ (γιος Γουλιέλμου Τέλλου): Ο πατέρας του πέτυχε με τη βαλλίστρα του το μήλο που βρισκόταν στο κεφάλι του (βλέπε πιο πάνω).

Δεν υπάρχουν σχόλια: