15 Απρ 2021

Contract(ions): το θεατρικό έργο του Mike Bartlett

 
Το πολύ ενδιαφέρον θεατρικό έργο Contractions του Βρετανού θεατρικού συγγραφέα Mike Bartlett, παίζεται αυτές τις μέρες στο Πολιτιστικό και Ερευνητικό Ίδρυμα ARTos στη Λευκωσία.

Το έργο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μαύρη κωμωδία αλλά και ως ψυχολογικό θρίλερ, διαδραματίζεται στο διευθυντικό γραφείο μιας αυταρχικής διευθύντριας (την υποδύεται με εκπληκτική ερμηνεία η Νάγια Αναστασιάδου) η οποία προσπαθεί να ελέγξει ακόμα και τις πιο προσωπικές στιγμές των υπαλλήλων της και ειδικότερα της Έμμα (Κρίστη Χαραλάμπους, σε μια επίσης εξαιρετική ερμηνεία).

Η αυταρχική σχέση προϊσταμένου – υφισταμένου καταντά εφιάλτης για τη δεύτερη (Έμμα) αφού επηρεάζει πλήρως την προσωπική, ερωτική και σεξουαλική της ζωή.
Το έργο είναι μια προειδοποίηση για το πως μπορούν, σε ένα εφιαλτικό σενάριο, να εξελιχθούν οι προσωπικές και οι εργασιακές σχέσεις των ανθρώπων.
Η μετάφραση και η σκηνοθεσία είναι του Κίμωνα Φιορέτου.
Σχεδιασμός σκηνικού χώρου και φωτισμού: Σεσίλια Τσελεπίδη
Κοστούμια: Ελένη Ιωάννου
Σχεδιασμός ήχου / μουσική: Λευτέρης Δασκαλαντωνάκης / Κωνσταντίνος Φιορέτος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μένη Κωνσταντινίδου
Video art και video mapping: Στέφανος Παπαδάς
Graphic design: Αντώνης Μούσιης
 
Παίζουν:
Νάγια Αναστασιάδου
Κρίστη Χαραλάμπους
 
Χώρος: Πολιτιστικό και Ερευνητικό Ίδρυμα ARTos
Διεύθυνση: Λεωφ Αγ. Ομολογητών 64, Λευκωσία 1080 Κύπρος
 
Παραστάσεις: 10, 11, 12, 15, 16, 17, 18, 23, 24, 25 Απριλίου 2021 - στις 7:30 μ.μ.
Πληροφορίες - Εισιτήρια: 7777 7040 / https://shop.tickethour.com/en/showEventInfo.html?idEvent=3376

 
Από την περιγραφή του έργου:
Το έργο μάς τοποθετεί σε διευθυντικό γραφείο ακριβώς στη μέση ενός εταιρικού εφιάλτη που διαδραματίζεται εις βάρος της ιδιωτικής ζωής των εργαζομένων της εταιρείας. Στον κόσμο του έργου οι φραγμοί και ο επαναπροσδιορισμός των ανθρωπίνων σχέσεων καθορίζονται και επιβάλλονται από τους κανονισμούς μιας απρόσωπης μα ισχυρής πολυεθνικής που το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η εξυπηρέτηση των δικών της συμφερόντων, σε βάρος της ατομικής ελευθερίας.
 
Μέσα από δεκατέσσερις σκηνές, οι δύο χαρακτήρες του έργου, η Μάνατζερ και η Έμμα, διαπραγματεύονται τη σταδιακή και σταθερή συρρίκνωση της ιδιωτικής ζωής της Έμμα – μια διαπραγμάτευση που κάθε άλλο παρά επί ίσοις όροις γίνεται.
 
 
Το Contractions είναι διασκευή του ραδιοφωνικού θεατρικού του Mike
Bartlett με τίτλο Love Contract. Κυκλοφόρησε ως βιβλίο το 2008 με τίτλο Contract(ions) που κάνει λογοπαίγνιο με λέξεις Contract (συμβόλαιο) και Contractions (συστολές). 

Ανέβηκε για πρώτη φορά ως θεατρική παράσταση το 2016 στο Λονδίνο.

Στην Κύπρο ανέβηκε ξανά το 2011 σε σκηνοθεσία Πάρι Ερωτοκρίτου με τίτλο «Συμβόλαιο Εργασίας»
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: