20 Φεβ 2021

Ταξιδέψτε σε ένα παράλληλο σύμπαν όπου η Ελληνική Επανάσταση του 1821 έχει αποτύχει…

 

Πίνακας του Θεόδωρου Βρυζάκη (1865) που απεικονίζει τον
Παλαιών Πατρών Γερμανό να ευλογεί το λάυαρο της Επανάστασης

1821-2021: Φέτος γιορτάζουμε τα διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Την Επανάσταση που είχε ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση των πρώτων ελληνικών εδαφών από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και που οδήγησε στην απελευθέρωση του έθνους και στην σύσταση του πρώτου Ελληνικού Κράτους, το 1830.

Προπομπός της Επανάσταση υπήρξε ο Ρήγας Βελεστινλής (Φεραίος) ο οποίος με τις επαναστατικές του ιδέες προετοίμασε τον ξεσηκωμό των Ελλήνων. «Εγώ έσπειρα, άλλοι έρχονται να θερίσουν» ήταν τα τελευταία του λόγια πριν την εκτέλεση του από τους Τούρκους, το 1978 στον πύργο Νεμπόισα στο Βελιγράδι.

Τι θα συνέβαινε όμως αν όλα τα πιο πάνω εξελίσσονταν διαφορετικά; Αν τα κείμενα του Ρήγα δεν έφταναν στον προορισμό τους; Αν η Ελληνική Επανάσταση αποτύγχανε; Πως θα ήταν, άραγε, σήμερα η καθημερινή ζωή των Ελλήνων υπό Οθωμανική κυριαρχία; Πως θα αντιδρούσαν οι υπόδουλοι Έλληνες; 

Το υποθετικό αυτό σενάριο, επιστημονικής φαντασίας, εμπλουτισμένο με πραγματικά ιστορικά στοιχεία, εξελίσσεται στο βιβλίο «Ο μυστικός σύντροφος του Ρήγα».

Αφηγητής της παράξενης αυτής ιστορίας είναι ένας από τους έξι συντρόφους του Ρήγα που συνελήφθη και καταδικάστηκε μαζί του, ο Κύπριος Ιωάννης Καρατζάς.

«Όταν κάποτε, κάποιος, ανακαλύψει και διαβάσει αυτό το κείμενο, ίσως θεωρήσει την ιστορία μου εξωπραγματική, παράλογη και τρελή. Δεν θα τον αδικήσω. Το ίδιο θα έκανα κι εγώ στη θέση του. Όμως, αυτά που καταγράφω είναι η δική μου πραγματικότητα, η δική μου μαρτυρία για τα όσα βίωσα. Πιο κάτω θα διαβάσετε για τη σχέση μου με τον Ρήγα Βελεστινλή και για την άγνωστη ιστορία της Ελλάδας, η οποία σήμερα θα ήταν πολύ διαφορετική αν δεν συνέβαιναν όλα αυτά που διηγούμαι. Όσο κι αν ακούγεται εξωπραγματικό και απίστευτο, τα γεγονότα στα οποία αναφέρομαι ακολουθούν ανάποδη χρονολογική φορά. Πρώτα συνέβησαν αυτά που διαδραματίστηκαν μετά και ακολούθως αυτά που έγιναν πριν. Είναι τόσα πολλά και αλλόκοτα αυτά που έζησα, που μου είναι δύσκολο, μετά από τόσα χρόνια, να τα αποτυπώσω με ακρίβεια στο χαρτί. …» 

Καπανδρέου, Ανδρέας. Ο μυστικός σύντροφος του Ρήγα: η άγνωστη μαρτυρία του Ιωάννη Καρατζά. Αθήνα: Συμπαντικές Διαδρομές, 2016.



Δεν υπάρχουν σχόλια: