14 Μαρ 2020

Ο Δόκτωρ Ύπνος του Στίβεν Κινγκ


Το σκοτεινό μυθιστόρημα τρόμου «Δόκτωρ Ύπνος» (Doctor Sleep) γράφτηκε από τον Στίβεν Κινγκ (Stephen King) το 2013 και είναι η συνέχεια της «Λάμψης» (The Shining) που γράφτηκε το 1977.

Δόκτωρ Ύπνος είναι ο Νταν Τόρανς, ο γιος του αλκοολικού, ψυχοπαθή Τζακ Τόρανς που πρωταγωνιστούσε στη Λαμψη.
Ο Νταν, έχοντας ακόμα το χάρισμα (λάμψη) προσπαθεί να διαχειριστεί τα τραύματά του με τη βοήθεια ενός χαρισματικού κοριτσιού, της Άμπρα, κυνηγούν μια ομάδα υπερφυσικών ατόμων που τρέφονται με τις ψυχές παιδιών.

Η λύτρωση έρχεται στο ιστορικό ξενοδοχείο «Θέα» όπου όλα ξεκίνησαν όταν ο Νταν ήταν ακόμα παιδί.

Το βιβλίο μεταφράστηκε στα ελληνικά το 2014 από τις εκδόσεις Bell.

King, Stephen, 1947-. Δόκτωρ ύπνος / Stephen King · μετάφραση Γιάννης Σπανδωνής. - Αθήνα : Bell / Χαρλένικ Ελλάς, 2014. - 576σ. · 19x13εκ. - (Bell Best Seller · 1058)

Από την περίληψη του βιβλίου:
Ο Στίβεν Κινγκ επιστρέφει στους χαρακτήρες και τις τοποθεσίες ενός από τα πιο δημοφιλή έργα του, της «Λάμψης», σε τούτο το καταιγιστικό μυθιστόρημα όπου συναντάμε τον μεσήλικα πια Νταν Τόρανς και ένα πολύ ξεχωριστό δωδεκάχρονο κορίτσι που πρέπει να σώσει από μια συμμορία παραφυσικών δολοφόνων.

Στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους της Αμερικής, μια ομάδα που αποκαλείται Ο Αληθινός Δεσμός ταξιδεύει με αυτοκινούμενα τροχόσπιτα αναζητώντας τροφή. Τα μέλη της δείχνουν άκακοι, συνηθισμένοι άνθρωποι, ηλικιωμένοι οι περισσότεροι. Όπως όμως ξέρει ο Νταν Τόρανς, και ανακαλύπτει η θαρραλέα μικρή Άμπρα Στόουν, είναι σχεδόν αθάνατοι και ζουν με τον «ατμό» που παράγουν τα παιδιά που έχουν τη «λάμψη» όταν θανατώνονται αργά και βασανιστικά.

Στοιχειωμένος από τους ενοίκους του Ξενοδοχείου Η Θέα όπου πέρασε μια φρικαλέα χρονιά όταν ήταν παιδί, ο Νταν τριγυρίζει άσκοπα επί δεκαετίες, προσπαθώντας απεγνωσμένα να απαλλαγεί από την κληρονομιά της απελπισίας, του αλκοολισμού και της βίας που του άφησε ο πατέρας του. Καταλήγει σε μια κωμόπολη του Νιου Χάμσαϊρ, σε μια κοινότητα των ΑΑ που τον στηρίζει, και σε μια δουλειά σε έναν οίκο ευγηρίας, όπου με όση δύναμη λάμψης του έχει απομείνει προσφέρει την ύστατη ανακούφιση στους ετοιμοθάνατους. Γίνεται γι αυτούς ο «Δόκτωρ Ύπνος».


Μέχρι που γνωρίζει την Αμπρα Στόουν… Το θεαματικό χάρισμά της, η πιο δυνατή λάμψη που έχει υπάρξει ποτέ, ξυπνάει τους δαίμονες του Νταν και τον καλεί σε μια μάχη για τη σωτηρία της ψυχής της Αμπρα και της ζωής της. Πρόκειται για έναν επικό πόλεμο ανάμεσα στο καλό και το κακό, μια αιματηρή, μεγαλειώδη ιστορία που θα συναρπάσει τα εκατομμύρια των αφοσιωμένων αναγνωστών της «Λάμψης» και θα ικανοποιήσει κάθε νεοφερμένο στο σύμπαν του έργου του Στίβεν Κινγκ.

Το «Δόκτωρ Ύπνος», όπως και το προηγούμενο του «Λάμψη» έγινε κινηματογραφική ταινία το 2019.

Το τρέιλερ της ταινίας:

Δεν υπάρχουν σχόλια: