2 Ιαν 2018

Ο συγγραφέας Χρίστος Ρ. Τσιαήλης για τον Γιο της Μάγισσας

(κριτική του Χρίστου Ρ. Τσιαήλη στους "Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών και στο GoodReads)

Καπανδρέου, Ανδρέας. Ο γιος της μάγισσας: αλλόκοτες ιστορίες. ΘεσσαλονίκηΣυμπαντικές Διαδρομές, 2012.

Όταν πιάνεις στα χέρια σου ένα βιβλίο διηγημάτων ποτέ δεν ξέρεις τι να περιμένεις. Κι όταν ο τίτλος σε προετοιμάζει για κάτι βαθύτερο, υπερφυσικό, χαμηλώνεις τον φωτισμό στο δωμάτιο γύρω και αφήνεις να πέφτει το φως μόνο εκεί - στις σελίδες, στο πρόσωπό σου και στα χέρια. Τα ακροδάκτυλά σου δειλά γυρνάνε σελίδα τη σελίδα όπως βυθίζεσαι.
Βυθίστηκα. Αφού τρόμαξα με τη δημιουργία της Βίβλου του Διαβόλου, απορροφήθηκα. Δεν άφησα το βιβλίο αυτό παρά μόνο όταν το τελείωσα. Παράξενες ιστορίες, αλλόκοτες, απρόσμενες ανατροπές, ήρωες που βρίσκονται ξαφνικά ανήμποροι απέναντι από το κακό, κάποτε το νικούν, κάποτε υπερνικούνται. Δεν θέλω να μιλήσω συγκεκριμένα για ιστορίες, για να μην χαλάσω καμία από αυτές. Απλά να ξεχωρίσω τον ήρωα που τον καταπίνει το κήτος. Ακόμη με στοιχειώνει η ιστορία αυτή. Ααα ναι, να μην ξεχάσω και το σπαθί και τη συμφωνία της αθανασίας σε εκείνο το μυστήριο σπίτι... 


Ολοκληρο το βιβλίο με έχει στοιχειώσει. Το συστήνω ανεπιφύλακτα. Μόνο διαβάστε μετά τα μεσάνυχτα, αν θέλετε το πακέτο ολόκληρο. Για να απολαύσετε και τον εφιάλτη που ακολουθεί.

Όσο για τη γλώσσα που ο Ανδρέας Καπαντρέου χρησιμοποιεί στο βιβλίο, την βρήκα ενδιαφέρουσα, με μια νότα αρχαϊσμού, με αλεπάλληλους ιδιωματισμούς και σημεία όπου η περιγραφή γίνεται "βιβλική" για να δικαιολογήσει τον εποχιακό χαρακτήρα ορισμένων από τις ιστορίες. Ο γιος της Μάγισσας είναι ένα βιβλίο που θα ενθουσιάσει τον αναγνώστη του υπερφυσικού.

Περίληψη: Μια μάγισσα καίγεται, ένας μοναχός ερωτεύεται και ο Διάβολος γράφει το δικό του βιβλίο. Ένας άντρας ξεχασμένος σε ένα πηγάδι, ένα περίεργο γεύμα με ρύζι, μια κοπέλα έρχεται απ’ τον άλλο κόσμο για να εκδικηθεί και ένας δύτης κάνει βουτιά θανάτου. Ένας άντρας συνθλίβεται από το προτέρημα της έκτης αίσθησης και ένας άλλος ευφραίνεται βλέποντας τη ζωή του μέσα από την οθόνη ενός υπολογιστή. Μια ερωτική ιστορία, μπερδεμένη μέσα στους ιστούς της μαύρης μαγείας, μια παγίδα σε δύο διαστάσεις και η επιλογή του εκλεκτού από το Σατανά. Δύο παράξενα δείπνα και ένας βρικόλακας, μια περίεργη παρτίδα σκάκι και ένας προδότης που αναζητά την κάθαρση. Οι ιδιαιτερότητες των νεκρών στον πλανήτη Όγκλ και η αυτοκτονία της Πηνελόπης Δέλτα. Ένα βιβλίο στο οποίο μπλέκονται πραγματικά και φανταστικά γεγονότα, προκαλώντας αλλόκοτα συναισθήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: