5 Μαΐ 2017

Το πορτρέτο της Εύας του Δημήτριου Αλεξόπουλου

Το πορτρέτο της Εύας είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Δημήτριου Αλεξόπουλου που εκδόθηκε το 2013 (εκδόσεις Πάργα).

Πρόκειται για ένα ερωτικό μυθιστόρημα με ψυχολογικές προεκτάσεις και ανατρεπτικό τέλος. Φαινομενικά ο αναγνώστης διαβάζει τρεις διαφορετικές ερωτικές ιστορίες με πρωταγωνιστή τον Ζακ, έναν πλούσιο Ελληνογάλλο με αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. 
Η πρώτη ιστορία διαδραματίζεται στο Παρίσι και περιγράφει τον έρωτα του Ζακ με την Εύα ο οποίος τελείωσε άδοξα και πλήγωσε πολύ τον ήρωα.
Η δεύτερη είναι η ιστορία του Ζακ με την Καμέλια και το σύντομο ερωτικό τους ειδύλλιο στη Βενετία όταν η Καμέλια πήγε εκεί οικογενειακώς προκειμένου για να επισκεφτεί τον παλιό της φίλο.
Η τρίτη ερωτική ιστορία διαδραματίζεται επίσης στη Βενετία μεταξύ του Ζακ και της πολύ νεαρότερής του Εύας. Ο χαρακτήρας της Εύας θυμίζει έντονα τη Λολίτα του Βλαντίμιρ Ναμπόκοφ και σημαδεύει για πάντα τη ζωή και τη ψυχολογία του Ζακ.

Ανάμεσα στις τρείς ιστορίες υπάρχει και ένα πορτρέτο που απεικονίζει την [πρώτη] Εύα και τις αναμνήσεις που ο ήρωας μετάφερε μαζί του από το Παρίσι. Το πορτρέτο αυτό επηρεάζει με αρνητικό τρόπο τη ψυχική υγεία του ήρωα και δεν τον αφήνει να ησυχάσει.  
Στα τελευταία κεφάλαια ο συγγραφέας ανατρέπει τα γεγονότα και τη χρονολογική τους σειρά δίνοντας μια άλλη εξήγηση για το πορτρέτο της Εύας αλλά και για τα συμβάντα στη ζωή του Ζακ.

Το πορτρέτο της Εύας / Δημήτριος Αλεξόπουλος. ΛευκωσίαΠάργα, 2013.

Από το οπισθόφυλλο:
Ο Ζακ, ένας πετυχημένος και ορθολογιστής άνδρας, πέφτει στα δίχτυα ενός παράφορου έρωτα! Η Εύα, τού χάρισε ζωντάνια και πόθο για τη ζωή. Τι θα συμβεί όμως όταν η μοίρα θα τους χωρίσει... Όταν το μυαλό δεν έχει καμία επήρεια πάνω στο σώμα και ολόκληρος ο ψυχικός μας κόσμος αισθάνεται να ακροβατεί πάνω σε τεκτονικές πλάκες, οι συνέπειες μπορεί να είναι τρομακτικές. Θα καταφέρει να σφίξει την Εύα, έστω και για μια τελευταία φορά στην αγκαλιά του ή μήπως όλα θα αποδειχθούν μια θλιβερή ψευδαίσθηση; Ένας Έρωτας... Ένας Πίνακας...

Και ένα τελευταίο αντίο...

Ο Δημήτρης Αλεξόπουλος γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1981 στην Αθήνα. Η αγάπη του για τα βιβλία και τη λογοτεχνία γεννήθηκε στην ηλικία των δώδεκα ετών, όταν άρχισε να γράφει το πρώτο του βιβλίο. Ακολούθησαν κι άλλα έργα του, τα οποία ποτέ δεν είχε αποφασίσει να εκδώσει. Έγραφε καθαρά για προσωπική ευχαρίστηση, μιας και ήταν το μεγάλο του πάθος από πολύ μικρή ηλικία.

Σπούδασε οδοντοτεχνίτης στην Αθήνα και ασχολήθηκε αρκετά χρόνια με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Έπειτα, το ενδιαφέρον του άρχισε να στρέφεται στην τέχνη της πώλησης και ακολούθησε την επιτυχημένη του πορεία στον τομέα του Real Estate, σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ο Δημήτρης δεν σταμάτησε ποτέ να γράφει και το 2013 αποφάσισε να εκδώσει το πρώτο του βιβλίο με τίτλο "Το πορτρέτο της Εύας", όπου και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές λόγω της πλοκής και του ανατρεπτικού φινάλε, όπως και της καθαρής γραφής, που καταφέρνει να δημιουργεί ολοζώντανες εικόνες στον αναγνώστη. Πρόκειται για ένα σύγχρονο μυθιστόρημα που κυριολεκτικά καθηλώνει και αναδύει τις κρυφές ανθρώπινες πτυχές στο όνομα του έρωτα και της αγάπης...

Δεν υπάρχουν σχόλια: