26 Αυγ 2016

Το χαμόγελο του Καλοκαιριού: μικρές ιστορίες της Δήμητρας Ευθυμίου

Το χαμόγελο του Καλοκαιριού: μικρές ιστορίες / Δήμητρα Ευθυμίου. Αθήνα: Συμπαντικές Διαδρομές, 2016.

Η Δήμητρα Ευθυμίου κάνει την εμφάνισή της στο λογοτεχνικό προσκήνιο με το πρώτο προσωπικό της βιβλίο, «Το χαμόγελο του Καλοκαιριού»*. 
Το βιβλίο αποτελείται από 29 μικρές ιστορίες βγαλμένες μέσα από την καθημερινότητα, γραμμένες με ευαισθησία και αυθορμητισμό. 
Οι περισσότερες από αυτές είναι καθαρά αυτοβιογραφικές ενώ κάποιες είναι εμπνευσμένες από τις  εμπειρίες και τα βιώματα της συγγραφέως και έχουν άλλα πρόσωπα ως πρωταγωνιστές.
Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν και 5 ποιήματα. Τα 4 είναι ποιήματα της Δήμητρας ενώ το τελευταίο με τίτλο «Στους γονείς μας» παρατίθεται ως φόρος τιμής στον πατέρα της συγγραφέως, ποιητή Θεόδωρο Ευθυμίου.

Ο τίτλος του βιβλίου είναι παρμένος από τον ομότιτλο διήγημα (έκτο στη σειρά) και αντικατοπτρίζει την αισιοδοξία της συγγραφέως την οποία φιλοδοξεί να μεταφέρει και στους αναγνώστες.

Από το οπισθόφυλλο:
Ένας παρατημένος σκύλος και ένα περιστεράκι φιλαράκι.
Το τραίνο που έφυγε και ένα ραντεβού σε δύο ώρες.
Τα ταξίδια μου είναι σαν τα παραμύθια… Και ένας ξένος από πολύ μακριά!
Ένας γλύπτης στα βουνά της Κρήτης και η θεία Αυγούστα με την αγελάδα Φωτέ.
Μικρές ιστορίες αγάπης και πόνου…
Το ραντεβού στη ζωή που δεν έγινε ποτέ… Περιμένοντας τη φιάλη…
Ιστορίες αγάπης, η Λάουρα στη Βενετία, ο Στάθης και η Άννα στην Παβία.
Πρόσφυγες στην ίδια την πατρίδα, αέρας και σκόνη…
Το ταττού πονάει και…
I love you!
«Ξέρεις, όσο μεγαλώνεις, γίνεσαι πιο μικρή», είπε και με κοίταξε
χαμογελώντας...
Δεν ξέρω τι με πιάνει και ενθουσιάζομαι έτσι. Είναι νομίζω η μαγεία της φύσης, είναι αυτός ειδικά ο τόπος με τις πολλές αναμνήσεις. Είναι το τοπίο, εκεί όπου ακόμη ο άνθρωπος οργώνει τη γη και τα χωράφια είναι γεμάτα από ζωή. Τα σπαρτά, τα φιστίκια, οι ντομάτες, όλα αυτά που δίνουν ψυχή στη γη ετούτη. Κάποιο τρακτέρ εκεί στην άκρη, κάποιοι άνθρωποι μαζεύουν πατάτες κι η οργωμένη γη μυρίζει χώμα.
Η θάλασσά μου πιο κάτω. Τα οργωμένα χωράφια φθάνουν μέχρι το κύμα και εγώ κολυμπώ εκεί. Η άμμος είναι κι αυτή διαφορετική, το χρώμα της είναι καφέ. Τα βράχια γεμίζουν από θαλασσινά πουλιά, μα δεν είναι γλάροι, είναι κάτι άλλο.
Όταν αρχίζει να πέφτει ο ήλιος, όλα γίνονται ασημένια. Το νερό, οι βάρκες, τα πετραδάκια…»

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί από την ίδια τη συγγραφέα κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων Όψεις του Φανταστικού 2016 που θα πραγματοποιηθούν σε Λευκωσία, Λάρνακα και Λεμεσό 23-25 Σεπτεμβρίου 2016: http://universepaths.wixsite.com/fantasyfestivalcy


*Η Δήμητρα έχει συμμετέχει με διηγήματα, ποιήματα και παραμύθια της σε ανθολογίες που εκδόθηκαν σε Ελλάδα και Ιταλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: