5 Απρ 2014

Η λέσχη του τρόμου (Σκοτεινά οράματα 2)

Η λέσχη του τρόμου / Διάφοροι ; μετάφρ. Χρ. Λιθαρής, Ολυμπ. Ευσταθιάδου. Θεσσαλονίκη: Επιλογή, 1993. 

 Το βιβλίο αυτό, ουσιαστικά αποτελεί συνέχεια του «Σκοτεινά οράματα: σύγχρονες ιστορίες τρόμου» (Επιλογή, 1992).

Σε αυτή την έκδοση συμμετέχουν ακόμα τέσσερεις αξιόλογοι συγγραφείς ιστοριών τρόμου, οι: Dan Simmons, David Morrel, John Coyne και T. E. D. Klein. Προλογίζει ο Douglas Winter.

Συγκεκριμένα στο βιβλίο περιλαμβάνονται οι  ακόλουθες ιστορίες:

- Το πορτοκαλί για την αγωνία, το μπλε για την τρέλα  [Orange is for anguish, blue for insanity] (1988) / David Morrell: Ο ήρωας της ιστορίας προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει τα μηνύματα που βρίσκονται  μέσα σε ένα ιμπρεσιονιστικό πίνακα ζωγραφικής. 
- Ο Βαν Φούτσι, κάτοικος της Κόλασης χαίρει άκρας υγείας [Vanni Fucci is alive and well and living in hell] (1988) / Dan Simmons: Ένας χαρακτήρας  από την Κόλαση του Δάντη επισκέπτεται μια χριστιανική τηλεοπτική εκπομπή.
- Μετάσταση [Metastasis] (1988) / Dan Simmons: Μετά από ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα που του προκάλεσε κρανιοεγκεφαλική κάκωση, ο ήρωας της ιστορίας μπορεί να δει τους μικροσκοπικούς βρικόλακες που προκαλούν τη μετάσταση του καρκίνου. 
- Ο νέγρος με το σαξόφωνο [Black man with a horn] (1980) / T. E. D. Klein: Μια νουβέλα με αναφορές στον Χ. Φ. Λαβκραφτ. Ο υπερήλικας ήρωας της ιστορίας παγιδεύεται μέσα σε ένα μύθο του διάσημου συγγραφέα.
-  Η φυγή [Flight] (1989) / John Coyne: Ένας πατέρας με ψυχολογικά προβλήματα αποφασίζει να απαγάγει το νεογέννητο γιο του. 


Από το οπισθόφυλλο
Πάρα πολλοί συγγραφείς έχουν την εντύπωση ότι σκοπός της ιστορίας τρόμου είναι να καθυποτάξει τον αναγνώστη προκαλώντας του απανωτά σοκ. Κι έτσι μετέρχονται φτηνά μέσα, σαν εκείνα που οι σκηνοθέτες του σινεμά ονομάζουν pop-ups : το χέρι που ξαφνικά μπαίνει στην εικόνα, το απότομο ζουμ πάνω στο παραμορφωμένο πτώμα. Όμως το σοκ είναι μια φιλεύσπλαχνη εμπειρία• δεν είναι παρά μια στιγμιαία φόρτιση, ένας συγκλονισμός από τον οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι θα συνέλθουν σχεδόν αμέσως.
Η μεγάλη λογοτεχνία τρόμου δεν έχει να κάνει με το σοκ αλλά με το αίσθημα• μπαίνει στο πετσί μας και δεν μας εγκαταλείπει. Είναι μια απόδειξη ότι μια εικόνα είναι ισχυρή μόνο στο βαθμό που το γενικώτερο πλαίσιο που την εμπεριέχει είναι ισχυρό. Οι στυλίστες του είδους προκαλούν περισσότερο τρόμο με μια φευγαλέα κηλίδα απ' ότι οι ταινίες "σπλάτερ με εκατό κουβάδες αίμα. Η δύναμη αυτή, - όχι απλώς και μόνο να τρομάζει κανείς, αλλά να ανησυχεί, να "θορυβεί" τον αναγνώστη, να του προκαλεί μια μυστηριακή αίσθηση που θα του μείνει και αφού κλείσει το βιβλίο - είναι το σήμα κατατεθέν των 4 συγγραφέων που φιλοξενούνται στο βιβλίο αυτό.
Με τον τόμο αυτό, το δεύτερο της σειράς Σκοτεινά Οράματα, οι εκδόσεις Επιλογή συνεχίζουν την παρουσίαση των πιο αξιόλογων συγγραφέων του είδους, αισιοδοξώντας ότι το επίπονο αυτό τρομακτικό έργο θα ολοκληρωθεί με την έκδοση του πέμπτου τόμου.


Διαβάστε επίσης:

Σκοτεινά οράματα: σύγχρονες ιστορίες τρόμου


Δεν υπάρχουν σχόλια: