23 Ιουλ 2012

Περί συγγραφής, του Stephen King – Ο Βασιλιάς του τρόμου μιλά για τη συγγραφή!

Έχω διαβάσει διάφορα βιβλία για δημιουργική γραφή. Κάποια ήταν χρήσιμα και ενδιαφέροντα ενώ μερικά άλλα όχι.


Το «Περί συγγραφής: το χρονικό μιας τέχνης» του Στίβεν Κίνγκ [Stephen King], (εκδόσεις Bell, 2006), είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον (τουλάχιστον για μένα που εκτιμώ ιδιαιτέρως τον συγγραφέα). Το πρώτο μέρος αποτελείται από ενδιαφέρουσες βιογραφικές πληροφορίες. Διαβάζοντάς το γνωρίζεις καλύτερα τον King και καταλαβαίνεις πως σκεφτόταν όταν έγγραφε συγκεκριμένα έργα του.
Ο Stephen King δίνει συμβουλές στους επίδοξους (και όχι μόνο) συγγραφείς μέσα από δικά του πραγματικά βιώματα.
Οι συμβουλές και οι απόψεις του για το θέμα είναι ξεκάθαρες και πολύ βοηθητικές. Μερικές από αυτές που μου έκαναν περισσότερο εντύπωση είναι οι ακόλουθες:
  • Υπάρχουν 4 είδη συγγραφέων: 1. Οι Κακοί, 2. Οι Επαρκείς, 3. Οι Αληθινά Καλοί και 4. Οι Μεγαλοφυΐες / Σπουδαίοι (π.χ.William Shakespeare και Ernest Hemingway). Οι μεγαλοφυείς / Σπουδαίοι συγγραφείς, είχαν την τύχη να γεννηθούν την κατάλληλη στιγμή στον κατάλληλο χώρο γράφοντας συγκεκριμένα πράγματα που άρεσαν στο κοινό. Είναι κάτι σαν τα μοντέλα που είχαν την τύχη να γεννηθούν με τα σωστά  χαρακτηριστικά (ζυγωματικά, μέγεθος στήθους κλπ) που επιβάλλει η μόδα της συγκεκριμένης εποχής.
  • Αν είσαι κακός συγγραφέας, κανείς δεν μπορεί να σε βοηθήσει να γίνεις επαρκής (είναι αδύνατο)! Αν είσαι καλός συγγραφέας δεν μπορείς με τίποτα να γίνεις  σπουδαίος (είναι αδύνατο). Μπορείς όμως, αν είσαι επαρκής – με πολλή προσπάθεια να γίνεις καλός!
  • Αν ισχυρίζεστε ότι δεν έχετε χρόνο για να διαβάσετε βιβλία, τότε δεν έχετε τον χρόνο ούτε και τα εργαλεία για να γράψετε! Τόσο απλά…

«Το 1999, ο Στίβεν Κινγκ άρχισε να γράφει ένα βιβλίο για την τέχνη του -και τη ζωή του. Στα μέσα εκείνου του χρόνου, ένα ατύχημα που πήρε ευρύτατη δημοσιότητα διεθνώς παραλίγο να βάλει τέλος και στα δύο. Και στους κρίσιμους μήνες που ακολούθησαν, ο σύνδεσμος ανάμεσα στο γράψιμο και τη ζωή έγινε πιο σημαντικός από ποτέ.
Σπάνια ένα βιβλίο για τη συγγραφή είναι τόσο σαφές, τόσο χρήσιμο και τόσο αποκαλυπτικό.
Το "Περί συγγραφής" αρχίζει με μια συναρπαστική εξιστόρηση της παιδικής ηλικίας του Κινγκ και της ασυνήθιστα πρώιμης επικέντρωσής του στο γράψιμο ιστοριών. Μια σειρά από γλαφυρές αναμνήσεις από την εφηβεία, το κολέγιο και τα δύσκολα χρόνια που οδήγησαν στο πρώτο του μυθιστόρημα, το "Κάρι", θα δώσουν στους αναγνώστες την ευκαιρία να δουν τη διαμόρφωση ενός συγγραφέα από μια καινούρια, και συχνά πολύ αστεία, οπτική γωνία. Στη συνέχεια ο Κινγκ καταπιάνεται με τα βασικά εργαλεία της δουλειάς του -το πώς εξελίσσονται και πολλαπλασιάζονται με τη χρήση, και πώς πρέπει κανείς να μπορεί να τα αξιοποιεί ανά πάσα στιγμή. Και ξεναγεί τον αναγνώστη σε διάφορα καίρια σημεία της ζωής και της τέχνης του συγγραφέα, προσφέροντας πρακτικές και διαφωτιστικές συμβουλές για όλα, από την πλοκή και την εξέλιξη των χαρακτήρων ως τις συνήθειες του επαγγέλματος και τις απορρίψεις των εκδοτών.
Τέλος, το "Περί συγγραφής" κορυφώνεται με μια βαθιά συγκινητική αφήγηση του Κινγκ για το πώς η καταλυτική ανάγκη του να γράψει τον ώθησε να αναρρώσει και να πάρει πάλι πίσω τη ζωή του.
Θαυμάσια δομημένο, άμεσο και φιλικό, αυτό το "χρονικό" της τέχνης ενός από τους πιο επιτυχημένους και δημοφιλείς συγγραφείς του καιρού μας θα εμπνεύσει -και θα ψυχαγωγήσει- όποιον το διαβάσει.»



Διαβάστε επίσης: 


- Όταν ο Στίβεν Κινγκ έστειλε την Ρίτα Χέιγουορθ στις φυλακές του Σάοσανκ

22/11/63 του Stephen King


Δεν υπάρχουν σχόλια: