29 Απρ 2025

Αναπαράσταση της Νίτσας Φ. Χριστοδούλου

Τον Ιανουάριο του 1974, λίγους μόνο μήνες πριν το πραξικόπημα στην Κύπρο και την τουρκική εισβολή στο νησί, κυκλοφόρησε στη Λευκωσία ένα μικρό βιβλίο – νουβέλα 40 σελίδων με τίτλο «Αναπαράσταση». Συγγραφέας του σπάνιου πλέον αυτού βιβλίου, ήταν η προσωπική γραμματέας του Μακαρίου, Νίτσα Φ. Χριστοδούλου η οποία μάλιστα αφιερώνει το βιβλίο «Στον Εθνάρχη Μακάριο».

Η νουβέλα μας μεταφέρει στα χρόνια του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ και ξεκινά με μια μάχη, κατά την οποία ο ήρωας της ιστορίας, με αυτοθυσία καλύπτει τους συμπολεμιστές τους σε μια μάχη ώστε αυτοί να καταφέρουν να διαφύγουν. Ο ίδιος, (μόλις στη σελίδα 35 μαθαίνουμε ότι το όνομά του είναι Ζάχος Δημήτριος του Αλεξάνδρου) τραυματίζεται σοβαρά και τυφλώνεται.
Μετά από φυλάκισή του, τις ανακρίσεις και τα βασανιστήρια, τελικά απελευθερώνεται όταν έχει επέλθει συμφωνία για την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και μαθαίνει την τύχη των συντρόφων του.
 
Το εξώφυλλο του βιβλίου έχει σχεδιάσει ο Άντης Ιωαννίδης.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: