10 Οκτ 2023

Συνέντευξη των συγγραφέων του Λογοτεχνικού Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού - Κύπρος 2023: Ανδρέας Καπανδρέου


Εν όψη της διοργάνωσης του φεστιβάλ πήραμε συνέντευξη από τους συγγραφείς που θα συμμετέχουν και θα κάνουν παρουσίαση τα βιβλία τους στο φεστιβάλ Όψεις του φανταστικού για να γνωρίσετε καλύτερα το έργο τους.

Συγγραφέας Ανδρέας Kαπανδρέου:

Ερώτηση

Καλημέρα σας. Αγαπητέ κύριε Ανδρέα Καπανδρέου, θα είστε ένας από τους συγγραφείς που θα πάρουν μέρος στο Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού που θα διεξαχθεί στην Κύπρο και θα μιλήσετε για τα βιβλία σας. Για ποιο λόγο θα καλούσατε κάποιον να έρθει να ακούσει τη παρουσίαση σας;

Απάντηση

Φέτος ειδικά, υπάρχει πολύ σημαντικός λόγος να έρθει κάποιος να ακούσει την παρουσίασή μου, αφού θα μιλήσω για πρώτη φορά, για το νέο μου βιβλίο με τίτλο «Αρουραίοι». Επίσης θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και για τα άλλα μου βιβλία και να τα πούμε από κοντά σε έναν όμορφο χώρο ανάμεσα σε βιβλία και συγγραφείς.

Ερώτηση

Μιλήστε μας για το έργο σας. Το βιβλίο ή τα βιβλία σας που έχετε εκδώσει στις Συμπαντικές Διαδρομές και για πιθανές συμμετοχές σε ανθολογίες των εκδόσεων. Ποια είναι η θεματολογία σας και ποια η υπόθεση του βιβλίου ή των βιβλίων σας;

Απάντηση

Στις Συμπαντικές Διαδρομές έχω εκδώσει πέντε βιβλία. Ένα ιστορικό μυθιστόρημα – επιστημονικής φαντασίας με τίτλο: «Ο μυστικός σύντροφος του Ρήγα» (2016), δύο συλλογές παράξενων διηγημάτων τα οποία έχουν έντονο το στοιχείο του παράδοξου και του φανταστικού: «Ο γιος της μάγισσας» (2012) και «Η παράξενη ιστορία του Ευριπίδη Παπαδόπουλου και άλλα διηγήματα» (2019), και μια ποιητική συλλογή: «Το τέλος της Χιονάτης» (2017).

Το τελευταίο μου βιβλίο «Αρουραίοι» (2023), που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο φεστιβάλ λογοτεχνίας Όψεις του Φανταστικού – Κύπρος 2023, είναι μια αλληγορική ιστορία πολιτικού προβληματισμού, με στοιχεία μαύρου χιούμορ.

Ερώτηση

Κάντε παράθεση ένα απόσπασμα από το βιβλίο σας για να γνωρίσει καλύτερα ο κόσμος το στυλ γραφής σας.

Απάντηση

Ένα μικρό απόσπασμα:

«Αξιότιμα μέλη της επιτροπής», ξεκίνησε την αγόρευσή του ο Τζερόνιμο με έναν αέρα που έδειχνε μεγάλη σιγουριά αλλά και ρητορική δεινότητα. «Κατ’ αρχάς θέλω να σας ευχαριστήσω που δίνετε την ευκαιρία στους αρουραίους να συμμετέχουν σε αυτήν εδώ τη συνέλευση υπερασπιζόμενοι το δίκιο τους. Και είμαι σίγουρος πως όταν καταθέσω τη δική μας θέση, όλοι θα καταλάβετε ότι τα κοτόπουλα δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα.»

«Ένσταση, κύριε πρόεδρε!» εξερράγη Λειράτος διακόπτοντάς τον. «Δεν μπορείτε να του επιτρέπετε να ψεύδεται τόσο ασύστολα. Πού είδε την διαστρέβλωση σε αυτά που είπα; Αν είναι δυνατόν! Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης!»

«Παρακαλώ!» φώναξε ο πρόεδρος κτυπώντας το πόδι του στο έδρανο. «Άσε τον να συνεχίσει να δούμε πού το πάει…»

«Ευχαριστώ, κύριε πρόεδρε! Συνεχίζω λοιπόν από εκεί που έμεινα…» είπε ο Τζερόνιμο και συνέχισε με στόμφο την ομιλία του.  «Τα κοτόπουλα μίλησαν για την άγρια, δήθεν, φυλή των αρουραίων που επιτέθηκε στα αθώα κοτόπουλα! Σε λίγο θα σας αποδείξω πως όχι μόνο δεν είναι έτσι τα πράγματα, αλλά πως τα πραγματικά θύματα αυτής της υπόθεσης είμαστε εμείς οι αρουραίοι!»

Ένα μουρμουρητό απορίας ακούστηκε από το ακροατήριο, το οποίο όμως σταμάτησε μόλις ο πρόεδρος κτύπησε ξανά το πόδι του στο έδρανο.

«Επιτρέψτε μου να αρχίσω, όμως, επικαλούμενος τις βασικές αρχές του Ζωισμού! Η φάρμα είναι το σπίτι όλων μας! Ειρήνη, αξιοπρέπεια και ισότητα για όλα τα ζώα. Αυτό δεν είναι το σύνθημα της φάρμας, κύριε πρόεδρε;»

Ένα νέο μουρμουρητό ακούστηκε.

«Ναι, αυτό είναι. Πού θέλετε όμως να καταλήξετε;» ρώτησε το γουρούνι.

«Μα είναι αυτονόητο, κύριε πρόεδρε! Η φάρμα είναι το σπίτι όλων μας! Όλων των ζώων δηλαδή! Μαζί και των αρουραίων. Μην ξεχνάτε ότι κι εμείς ζώα είμαστε.»

«Εσείς είστε τρωκτικά! Δεν ανήκετε στη φάρμα…», φώναξε ο Λειράτος που δεν μπορούσε πλέον να κρατηθεί, αφού ένιωθε να τον πνίγει το δίκαιο.

«Θα φτάσω και εκεί, κόκορα. Παρακαλώ, όμως, μην με διακόπτετε», είπε ο Τζερόνιμο υπεροπτικά και όλο το ακροατήριο φαινόταν να κρέμεται από τα χείλη του. «Οι αρουραίοι λοιπόν δεν ζητούν τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο, από την εφαρμογή των νόμων της φάρμας! Επαναλαμβάνω ότι η βασική αρχή λέει: Η φάρμα είναι το σπίτι όλων μας! Άρα η φάρμα είναι σπίτι και των αρουραίων! Και συνεχίζει η βασική αρχή: Ειρήνη, αξιοπρέπεια και ισότητα για όλα τα ζώα. Δηλαδή και οι αρουραίοι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και ισότητα, κύριε πρόεδρε.»

«Εκτός του ότι εσείς δεν είστε ζώα της φάρμας, τη λέξη «ειρήνη» που υπάρχει μέσα στη βασική αρχή του ΟΗΖ, την προσπερνάς σκόπιμα! Λογικό, βέβαια, αφού εσείς οι αρουραίοι είστε άγριοι και πολεμοχαρείς και δεν σεβαστήκατε την ειρήνη!» διαμαρτυρήθηκε ο Λειράτος.

Τα κοτόπουλα που βρίσκονταν στην αίθουσα σηκώθηκαν όρθια και άρχισαν να κακαρίζουν έντονα.

«Αίσχος! Οι αρουραίοι διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα!»

«Ντροπή σας να λέτε ψέματα!»

«Ήρθαν τα άγρια να διώξουν τα ήμερα.»

«Να πάτε από εκεί που ήρθατε!»

«Θα κρατηθώ από το τελευταίο», είπε ο Τζερόνιμο, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερο στόμφο στη φωνή του. «Μας υποδεικνύετε να πάμε από εκεί που ήρθαμε! Αυτό λοιπόν είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε.»

«Δηλαδή, μας λέτε ότι θα εγκαταλείψετε το κοτέτσι;» ρώτησε με απορία ο σκύλος από το έδρανο.

«Όχι βέβαια!», απάντησε κατηγορηματικά ο αρουραίος. «Μα παρακαλώ! Επιτρέψτε μου να πλησιάσω το έδρανο και να σας παραδώσω ένα πολύ σημαντικό ντοκουμέντο», απευθύνθηκε προς το προεδρείο και χωρίς να περιμένει την έγκρισή τους, πλησίασε και τους παρέδωσε από ένα χαρτί. «Αυτό που έχετε στα πόδια σας, αξιότιμα ζώα της επιτροπής, είναι ένα πανάρχαιο έγγραφο. Ένας τίτλος ιδιοκτησίας που κατείχαν οι πρόγονοί μας, πολλά χρόνια πριν. Πριν καν χτιστεί η φάρμα, και αποδεικνύει ότι στο σημείο ακριβώς που σήμερα βρίσκεται το κοτέτσι, παλιά κατοικούσαν αρουραίοι, οι οποίοι εκδιώχθηκαν βίαια από τους ανθρώπους προκειμένου να χτιστεί αυτή εδώ η φάρμα.»

Νέα φασαρία επικράτησε στο ακροατήριο με τα κοτόπουλα να ανεβαίνουν πάνω στα έδρανα από την αγανάκτησή τους, ενώ οι σκύλοι μετά βίας προσπαθούσαν να τα συγκρατήσουν στη θέση τους.

Ο πρόεδρος γουρούνι προσπαθούσε ταυτόχρονα να επιβάλει την τάξη κτυπώντας το πόδι του στο έδρανο, αλλά και να διαβάσει το χαρτί που κρατούσε. Το ίδιο έκαναν και τα άλλα δύο ζώα της επιτροπής.

«Αυτό είναι ένα νέο στοιχείο που πρέπει να εξεταστεί με τη δέουσα σοβαρότητα! Κηρύττω τη λήξη της σημερινής ακρόασης. Θα επανέλθουμε όταν μελετήσουμε το θέμα και αφού πρώτα εξετάσουμε την εγκυρότητα του εγγράφου», είπε το γουρούνι.

Από εκείνη τη συνέλευση και μετά, για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο κοτέτσι, επικράτησε ο όρος «κοτετσιακό πρόβλημα».

Ερώτηση

Πότε ακριβώς θα μιλήσετε στο φεστιβάλ; Σε ποιες πόλεις, ποιες ημέρες, ποιους χώρους και ποιες ώρες; Θα μιλήσει ή θα διαβάσει μαζί σας και κάποιος τρίτος;

 

Απάντηση

Για το καινούργιο μου βιβλίο θα μιλήσω εγώ ο ίδιος:

Στο Υφαντουργείο στη Λευκωσία την Πέμπτη 12 Οκτ. η ώρα 21:20.

Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στη Λάρνακα το Σάββατο 14 Οκτ. η ώρα 20:50.

Στο μπαρ Δρόμος στη Λεμεσό την Παρασκευή 13 Οκτ. μεταξύ των ωρών 19:00- 21. θα βρίσκονται τα βιβλία μου αλλά, δυστυχώς, όχι εγώ.

Ερώτηση

Πιστεύεται ότι το Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού είναι μια πολύτιμη προσθήκη στα λογοτεχνικά δρώμενα στην Κύπρο;

 Απάντηση

‘Όπως κάθε δρώμενο που αφορά τη λογοτεχνία και το βιβλίο, έτσι και οι Όψεις του Φανταστικού, συνεισφέρουν στην προώθηση του πολιτισμού.

Ερώτηση

Πως θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας σαν συγγραφέα; Γιατί ξεκινήσατε να γράφετε, ήταν μια έμφυτη επιθυμία; Κουβαλάτε μαζί σας μπλοκάκι για να γράφετε καινούργιες ιδέες;

 Απάντηση

Πάντα μου άρεσε να διαβάζω πολύ, αλλά και να εκφράζομαι μέσω του γραπτού λόγου. Σίγουρα, η συγγραφή ήταν μια έμφυτη ανάγκη που τελικά βρήκε διέξοδο μέσω του πληκτρολογίου μου. Τις καινούργιες ιδέες τις καταγράφω αρχικά στο μυαλό μου και μετά στον υπολογιστή. Μπλοκάκι ξεκίνησα να χρησιμοποιώ τώρα τελευταία που άρχισα να σκαρώνω στίχους για τραγούδια.

Ερώτηση

Ποιο μέρος του κόσμου θα θέλατε να επισκεφτείτε αλλά δεν μπορέσατε ακόμα;

Απάντηση

Τα ταξίδια αποτελούν πολύ σημαντικό μέρος της ζωής μου αφού από αυτά αντλώ καινούργιες εμπειρίες, γνώσεις και εικόνες. Έχω βάλει ως στόχο να επισκέπτομαι κάθε χρόνο, τουλάχιστον μια χώρα στην οποία δεν έχω ξαναπάει. Το πιο πρόσφατο μου ταξίδι ήταν στην Ισλανδία, η οποία πλέον αποτελεί το βορειότερο μέρος στο οποίο ταξίδεψα. Είναι πολλά όμως  ακόμα τα μέρη του κόσμου που θα ήθελα να επισκεφτώ, όπως η Αυστραλία, η Λατινική Αμερική και η Ιαπωνία.

Ερώτηση

Αγαπημένος σας συγγραφέας ή συγγραφείς;

Απάντηση

Αγαπημένοι συγγραφείς είναι πολλοί. Αναφέρω αυτούς που μου έρχονται πρώτοι στο μυαλό: από Έλληνες ο Μ. Καραγάτσης και από ξένους ο Αμερικανός Ray Bradbury και ο Άγγλος George Orwell που με ενέπνευσε για το τελευταίο μου βιβλίο.

Ερώτηση

Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο σας και σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο φεστιβάλ και τη μεγαλύτερη δυνατόν προσέλευση κόσμου.

Κάτι τελευταίο που θα θέλατε να πείτε;

Απάντηση

Ευχαριστώ κι εγώ για την ευκαιρία που μου δίνεται να παρουσιάσω το έργο μου και να επικοινωνήσω με το αναγνωστικό κοινό!



Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού!

Η γιορτή της Λογοτεχνίας του Φανταστικού που έγινε θεσμός!

Στηρίζουμε τους συγγραφείς με έργα και πράξεις!

Δίνουμε φωνή σε όλους τους συγγραφείς, δίνουμε φωνή στη φωνή σου.

Δίνουμε φωνή στους συγγραφείς!


Το φεστιβάλ ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥ

στην Κύπρο θα διοργανωθεί στις 12, 13 και 14 Οκτωβρίου

12 Οκτωβρίου στη Λευκωσία από τις 18:00 στο Υφαντουργείο, Λευκώνος 69

13 Οκτωβρίου στη Λεμεσό από τις 19.00 στο μπαρ Δρόμος, Γενεθλίου Μιτέλλα 34

14 Οκτωβρίου στη Λάρνακα από τις 19.00 στη Στέγη Γραμμάτων και τεχνών, Λεωφόρος Αρχιεπισκόπου Κυπριανού 18




*Η συνέντευξη αναρτήθηκε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης των Συμπαντικών Διαδρομών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: