25 Δεκ 2021

Ψηφιοποίηση των εκδόσεων του ΕΠΟΚ από τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου

Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστήμιου Κύπρου ξεκίνησε την ψηφιοποίηση των εκδόσεων του Ελληνικού Πνευματικού Ομίλου Κύπρου (ΕΠΟΚ).

Ο ΕΠΟΚ είμαι ένας ιστορικός Όμιλος που ιδρύθηκε το 1947  και ανάμεσα στους στόχους του είναι  η «όσον το δυνατόν ευρύτερη επίδραση  και ακτινοβολία του Ομίλου προς καλύτερη  κατανόηση  του ελληνικού πολιτισμού και η δι’ αυτού ανάπτυξη της πνευματικής ζωής της Κύπρου, καθώς και η σύσφιγξη  των πνευματικών  δεσμών της Κύπρου μετά της λοιπής Ελλάδος και η πνευματική επικοινωνία αυτής μετά των άλλων πολιτισμένων χωρών».

Το ιστορικό περιοδικό του ΕΠΟΚ «Πνευματική Κύπρος» καθώς και όλα τα βιβλία που εξέδωσε μέχρι σήμερα ο Όμιλος, παραδόθηκαν στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου για ψηφιοποίηση.

Κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής, ο Πρύτανης, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες και την ικανοποίηση του Πανεπιστημίου Κύπρου για τη σύναψη της συγκεκριμένης συμφωνίας δωρεάς, κάνοντας αναφορά και στη σημασία που έχει για τον ίδιο η ψηφιοποίηση του περιοδικού «Φιλολογική Κύπρος», το οποίο πρωτογνώρισε στα παιδικά του χρόνια. 

Επιπλέον, τόνισε ότι η πολιτιστική αξία της συλλογής είναι ανεκτίμητη, καθώς είναι συνυφασμένη με την ιστορία και τη λογοτεχνία της Κύπρου, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η ψηφιοποίηση και η ένταξή της στη μεγάλη συλλογή της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου, διασφαλίζει ότι ένα σημαντικό πολιτιστικό κομμάτι του τόπου μας δεν θα χαθεί. Ο Πρύτανης διαβεβαίωσε ότι «το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι εδώ για να στηρίξει τις προσπάθειες διάσωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς και της λογοτεχνικής παραγωγής του τόπου».  

Η Πρόεδρος του Ελληνικού Πνευματικού Ομίλου Κύπρου, κυρία Χρυσόθεμις Χατζηπαναγή ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Κύπρου και εξέφρασε την ικανοποίηση του Ομίλου για τη σύναψη της εν λόγω συμφωνίας με τη Βιβλιοθήκη, ως τον κορυφαίο θεματοφύλακα και συνδετικό κρίκο του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος.  Όπως ανέφερε, «Tώρα είμαστε στα καλά χέρια του Πανεπιστημίου Κύπρου και της Βιβλιοθήκης του. Η ύλη της συλλογής είναι πολυσχιδής και δεν αρκείται μόνο σε λογοτεχνικά, καθώς αγγίζει φιλολογικά  και άλλα πεδία του επιστητού. Θα είναι πλέον στη διάθεση των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και άλλων ενδιαφερομένων ανά το παγκόσμιο». 

Εκ μέρους του Κέντρου Πληροφόρησης- Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου» του
Πανεπιστημίου Κύπρου, ο κ. Ανδρέας Κ. Ανδρέου, Λειτουργός Πανεπιστημίου Α’ στον Τομέα  Συστημάτων και Τεχνολογιών Πληροφόρησης ευχαρίστησε τον ιστορικό Όμιλο που εμπιστεύτηκε την ψηφιοποίηση του πολύτιμου  αυτού υλικού στη Βιβλιοθήκη και την παραχώρησή του ως δωρεά στο Πανεπιστήμιο. Ο κ. Ανδρέου διαβεβαίωσε ότι το Κέντρο Πληροφόρησης- Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου» θα συνεχίσει να είναι δίπλα στον Όμιλο, «προσδοκώντας με τη ψηφιοποίηση νέων εκδόσεων Ε.Π.Ο.Κ., ώστε να βοηθήσει στη διαφύλαξη  του υλικού για τις επόμενες γενιές, αλλά και να το διαθέσει 

Δεν υπάρχουν σχόλια: