12 Ιαν 2021

Καζαντζάκης: η κινηματογραφική ταινία του Γιάννη Σμαραγδή

 

Μια ελληνική βιογραφική κινηματογραφική ταινία του 2017 για τη ζωή του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη. Η σκηνοθεσία και το σενάριο είναι του Γιάννη Σμαραγδή. Τον Καζαντζάκη στην ταινία ενσαρκώνει σε νεαρότερη ηλικία ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και σε γηραιότερη ηλικία ο Στέφανος Ληναίος. Στον ρόλο της Ελένης Καζαντζάκη η Μαρίνα Καλογήρου. Στον ρόλο του Άγγελου Σικελιανού υποδύεται ο Νίκος Καρδώνης.

Η πλοκή της ταινίας ακολουθεί τη ζωή του συγγραφέα από την επαναστατημένη Κρήτη, στα ταξίδια που έκανε σε πολλά μέρη του κόσμου. Ο Νίκος Καζαντζάκης διαβάζοντας στη σύζυγό του Ελένη την αυτοβιογραφική «Αναφορά στον Γκρέκο» που έχει σχεδόν ολοκληρώσει, αναπολεί την πολυτάραχη ζωή του. Μεταξύ άλλων αναφέρεται στον Οδυσσέα, τον Χριστό, τον επιστάτη του Γιώργο Ζορμπά, τον Βούδα και τον Λένιν που επηρέασαν ο καθένας με τον δικό του τρόπο τη φιλοσοφική σκέψη του συγγραφέα.

Αναφορά γίνεται και στην υποψηφιότητα που είχε ο Καζαντζάκης μαζί με τον Σικελιανό για το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, μια υποψηφιότητα η οποία απονεμήθηκε από το τότε ελληνικό κράτος.

Σε μια ελληνική κοινωνία που πολύ λίγοι μπορούσαν να τον κατανοήσουν, ο Καζαντζάκης,  λόγω των απόψεών του θεωρήθηκε άθεος από κάποιους εκκλησιαστικούς κύκλους,  κομμουνιστής από τους δεξιούς και δεξιός από τους κομμουνιστές…

Στην ταινία εμφανίζονται επίσης χαρακτήρες που επηρέασαν λογοτεχνικά τον Νίκο Καζαντζάκη όπως ο πατέρας του Καπετάν Μιχάλης (τον υποδύεται ο Αργύρης Ξάφης) και ο Ζορμπάς (τον υποδύεται ο Θοδωρής Αθερίδης).

Τρέιλερ της ταινίας



Δεν υπάρχουν σχόλια: