17 Νοε 2019

Συνέντευξη στo ιστολόγιο Stavroula's Book Corner


Συνέντευξη στη Σταυρούλα Σωτηροπούλου

1.    Πείτε μας λίγα λόγια για το βιβλίο σας.
Το τελευταίο μου βιβλίο έχει τίτλο «Η παράξενη ιστορία του Ευριπίδη Παπαδόπουλου και άλλα διηγήματα» και αποτελείται συνολικά από 16 ιστορίες. Η πρώτη ιστορία της συλλογής που χάρισε και τον τίτλο στο βιβλίο αναφέρεται στην περιπέτεια ενός συγγραφέα ο οποίος στην προσπάθειά του να γράψει ένα πετυχημένο μυθιστόρημα, μπλέκει την πραγματικότητα με τη φαντασία του, ταυτίζεται με τον λογοτεχνικό χαρακτήρα που ο ίδιος δημιούργησε και τελικά, αναμιγνύεται και ο ίδιος στην πλοκή της ιστορίας.
Στη συλλογή αυτή μπορεί κάποιος να διαβάσει διηγήματα διαφόρων ειδών: φαντασίας, επιστημονικής φαντασία και εναλλακτικής ιστορίας αλλά και ιστορίες που δεν ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες αλλά στη γενική λογοτεχνία.
Στον πρόλογο του βιβλίου η φιλόλογος – κριτικός Χρυσόθεμις Χατζηπαναγή κάνει μια ενδιαφέρουσα εισαγωγή στη λογοτεχνία του φανταστικού ενώ σχολιάζει και το ίδιο το βιβλίο.


2.    Ποια είναι η γνώμη σας για το φεστιβάλ που γίνεται σε Ελλάδα και Κύπρο "Όψεις του Φανταστικού";
Ο θεσμός του φεστιβάλ λογοτεχνίας Όψεις του Φανταστικού είναι μια πολύ καλή προσπάθεια του εκδοτικού οίκου Συμπαντικές Διαδρομές να διαδώσει την λογοτεχνία του φανταστικού σε Ελλάδα και Κύπρο. Ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα σε νέους και παλαιότερους Έλληνες συγγραφείς να εκδώσουν τη δουλειά τους και να την παρουσιάσουν στο αναγνωστικό κοινό. Οι αναγνώστες από την πλευρά τους ενημερώνονται για τις νέες εκδόσεις και έρχονται σε άμεση επαφή με τους συγγραφείς και τα βιβλία τους.

3.    Ποια είναι η άποψη σας για τη θέση του είδους του φανταστικού στην Ελλάδα και την Κύπρο;
Μπορεί η λογοτεχνία του φανταστικού συγκρινόμενη με άλλα λογοτεχνικά είδη, να μην είναι πολύ διαδεδομένη ανάμεσα στους ελληνόφωνους αναγνώστες, έχει όμως το δικό της φανατικό κοινό.
Επίσης, είναι ενδιαφέρον να σημειώσουμε πως πολλοί  αναγνώστες διαβάζουν γνωστούς Έλληνες συγγραφείς χωρίς να συνειδητοποιούν ότι έργα τους τα οποία θαυμάζουν έχουν στοιχεία του φανταστικού. Τέτοια παραδείγματα από τους αρχαίους συγγραφείς είναι οι Όμηρος, Ησίοδος, Αριστοφάνης, Λουκιανός κ.α. και από τους νεότερους οι Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Κ.Π. Καβάφης, Μ. Καραγάτσης κ.α.

4.    Είστε ικανοποιημένος/η από την ανταπόκριση του κόσμου στο συγγραφικό σας έργο;
Ναι, είμαι πολύ ικανοποιημένος από την ανταπόκριση του κόσμου και ευχαριστώ όλους τους αναγνώστες που με τιμούν διαβάζοντας τα βιβλία μου και στηρίζουν το συγγραφικό μου έργο.

5.    Γράφοντας το βιβλίο σας ξέρετε τι επίλογος θα μπει, η αφήνετε την πλοκή να σας παρασύρει και να σας οδηγήσει μέχρι τον επίλογο;
Συνήθως έχω στο μυαλό μου τον επίλογο της ιστορίας την οποία ξεκινώ να γράφω. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορεί να με παρασύρει η πλοκή και στο τέλος να καταλήξω σε κάποιο άλλο τέλος. Μου έχει συμβεί και αυτό αρκετές φορές.

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας!




Δεν υπάρχουν σχόλια: