12 Σεπ 2019

Δημιουργήθηκε Ομίλος Λογοτεχνίας και Κριτικής (Ο.Λ.Κ.)

Ο Ο.Λ.Κ. (Ομίλος Λογοτεχνίας και Κριτικής) ιδρύθηκε [στη Λευκωσία] το 2019 και αποσκοπεί στην προώθηση και ενίσχυση της λογοτεχνικής δημιουργίας και της λογοτεχνικής κριτικής, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάδειξη των νέων δημιουργών/λογοτεχνών σε αυτούς τους τομείς. Θεωρούμε ότι η λογοτεχνία και η κριτική αποτελούν σημαίνοντα πνευματικά αγαθά, πολύτιμα για κάθε άνθρωπο της εποχής μας ειδικά, αλλά και για την κοινωνία ευρύτερα. Η λογοτεχνία πληροί μια βαθύτατη ανάγκη της ανθρώπινης ψυχής για έκφραση και δημιουργία, καθώς και για νοηματοδότηση της ζωής. Μαζί με την κριτική, συνιστούν βήμα ελεύθερης σκέψης και προβληματισμού, με στόχο την πνευματική πρόοδο.
Ο Ο.Λ.Κ. στοχεύει στην περαιτέρω ανάδειξη της λογοτεχνίας και της κριτικής ως αξιών και στην προώθηση των λογοτεχνικών μεταφράσεων. Σημαντική θεωρείται από τον Όμιλό μας η γόνιμη ανταλλαγή εμπειριών και η συνεργασία με τα ομόλογα σωματεία της Κύπρου και του εξωτερικού. Μία ακόμη βασική επιδίωξη του Ο.Λ.Κ. είναι η ανάπτυξη της έρευνας με αντικείμενο τη λογοτεχνία της Κύπρου και τις σχέσεις της με την ευρύτερη νεοελληνική και την παγκόσμια.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ξεκινάει τη λειτουργία του ο Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής
Στόχος του είναι η πνευματική δημιουργία να αποκτήσει ουσιαστικό ρόλο στην κοινωνία
Μετά από την έγκριση του Εφόρου Σωματείων και Ιδρυμάτων, με ιδιαίτερη χαρά ο Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής (Ο.Λ.Κ.) ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας του. Βασική επιδίωξη του Ο.Λ.Κ. είναι η γόνιμη ανταλλαγή ιδεών, ώστε η πνευματική δημιουργία να αποκτήσει ουσιαστικό ρόλο στην κοινωνία, μακριά από δεσμεύσεις οποιουδήποτε χαρακτήρα.
Η ιδρυτική συνέλευση του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019. Σε αυτή συνυπογράφηκε από τα ιδρυτικά μέλη η συστατική πράξη του σωματείου, παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε το Καταστατικό και διεξήχθη η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Λ.Κ. Στην ιδρυτική συνέλευση παρευρέθησαν άτομα από τον χώρο της Λογοτεχνίας και της Κριτικής της Κύπρου.
Βασικοί σκοποί του Ομίλου είναι η προώθηση και η ενίσχυση της λογοτεχνικής δημιουργίας, της λογοτεχνικής κριτικής και της μελέτης, τόσο της λογοτεχνίας της Κύπρου όσο και της ευρύτερης νεοελληνικής, καθώς και της παγκόσμιας. Σημαντικός στόχος για τον Όμιλο είναι η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας σε όλες τις ηλικίες και η ανάδειξη του παιδευτικού ρόλου της λογοτεχνίας, καθώς και της σημασίας της για την κριτική γλωσσική επίγνωση.
Ο Ο.Λ.Κ. επιθυμεί να προωθήσει τη λογοτεχνική μετάφραση σε ξένες γλώσσες, καθώς και έργων της παγκόσμιας λογοτεχνίας στην ελληνική γλώσσα. Επίσης, για τον Ο.Λ.Κ., είναι πολύ σημαντική η γόνιμη ανταλλαγή εμπειριών και η συνεργασία μεταξύ των μελών του σωματείου, αλλά και με τα μέλη των λοιπών ομόλογων σωματείων της Κύπρου και του εξωτερικού.

Από την ιδρυτική συνέλευση του Ο.Λ.Κ
(16 Ιαν. 2019, γκαλερί «Τέχνης Δρώμενα», Στρόβολος)
- Περισσότερα στην ιστοσελίδα του Ο.Λ.Κ.: http://olk.com.cy/

Δεν υπάρχουν σχόλια: