7 Νοε 2015

Ο λύκος στο κατώφλι των Metallica (η βιογραφία του James Hetfield)


James Hetfield: Ο λύκος στο κατώφλι των Metallica / Mark Eglinton ; μετ. Έλενα Μαστροβασίλη και Ανθίππη Φιαμού. Θεσσαλονίκη: Συμπαντικές Διαδρομές, 2011. [Τίτλος πρωτοτύπου: The Wolf at Metallica's Door].

Πρόκειται για μια βιογραφία του ηγέτη των Metallica, James Hetfield που μας παρουσιάζει τη ζωή του από την δύσκολη παιδική του ηλικία, την εφηβεία του και την καθοριστική του γνωριμία με τον Lars Ulrich μέχρι και τη δημιουργία του συγκροτήματος που κατέκτησε τον κόσμο. 

Το βιβλίο που εκδόθηκε το 2010 στις ΗΠΑ και κυκλοφόρησε στα ελληνικά το 2011 από τις Συμπαντικές Διαδρομές, καταγράφει την πορεία του συγκροτήματος, τις εναλλαγές στα μέλη του, τον βίαιο θάνατο του μπασίστα Cliff Burton, τις περιοδείες και τις ηχογραφήσεις του συγκροτήματος (μέχρι και τον τελευταίο τους δίσκο Death Magnetic το 2008).

Η απίστευτη ιστορία του James Hetfield και των Metallica  είναι (όπως βροντοφώναξε και ο ίδιος ο James πάνω στη σκηνή την βραδιά που το συγκρότημα γινόταν μέρος του μουσείου Rock n Roll Hall of Fame στο Cleveland): “η ζωντανή απόδειξη ότι μπορεί κάποιος να πραγματοποιήσει τα όνειρά του”.

Όσον αφορά τον ίδιο τον James τραγουδιστή, κιθαρίστα και στιχουργό των Metallica, o συγγραφέας και δημοσιογράφος Lonn Friend ίσως περιέγραψε καλύτερα από κάθε άλλο τον ρόλο του στο συγκρότημα: “Σαν τραγουδιστής ανταποκρίνεται κάθε βράδυ, στα μουγκρίσματα και τις κραυγές που έκαναν τους Metallica αυτό που είναι.  Κυριαρχούν απόλυτα σαν ένα από τα καλύτερα ζωντανά συγκροτήματα στην ιστορία της rock nroll γιατί δεν κρατούν τίποτα κρυμμένο. Οι συναυλίες τους είναι πυρκαγιές και ο James κρατάει τον πυρσό”. 

Το εν λόγω βιβλίο δεν αρκεί να διαβάσει κάποιος αλλά αξίζει να το μελετήσει ακούγοντας ταυτόχρονα τα τραγούδια των Metallica τα οποία ο συγγραφέας του βιβλίου Mark Eglinton αναλύει, δίνοντας σημαντικά στοιχεία για αυτά.

Για παράδειγμα, ο συγγραφέας γράφει για το Nothing Else Matters: "Αν υπήρχε ποτέ ένα τραγούδι που έκανε γνωστούς τους Metallica σε ένα τελείως καινούργιο κοινό, ήταν αυτό, μια απόλυτη μπαλάντα. Σύμφωνα με τις φήμες είναι ένα ακόμα εξομολογητικό κομμάτι του Heatfield, για χαμένες αγάπες (ειδικότερα φιλενάδες). Ήταν ένα τραγούδι που σε άγγιζε, και μια βίαιη εξόρμηση, ένα κομβικό σημείο για τη δημιουργικότητα του Heatfield και (κάτι που είναι ανοιχτό σε συζήτηση) για την προσωπική του ζωή".  
  

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
Η πρώτη και μοναδική βιογραφία του Hetfield, frontman του μεγαλύτερου rock συγκροτήματος της σύγχρονης εποχής.
Η θέση των Metallica στον θρόνο του ροκ έχει εδώ και καιρό επιβεβαιωθεί. Ένα μεγάλο μέρος της καταιγιστικής μετατροπής τους από πρωτοπόρους του thrash metal σε παγκόσμιους αστέρες ανήκει στον τραγουδιστή τους, κιθαρίστα και συν-θέτη James Hetfield, του οποίου η παρουσία, που η σημασία της αναγνωρίστηκε απ` όλους, τους καθοδήγησε σε κάθε δραματικό βήμα.

Ο Mark Eglinton συνδύασε μια σειρά από αποκλειστικές και προσωπικές συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών της ζωής του Hetfield σχεδιάζοντας με αυτόν τον τρόπο την τελική βιογραφία του frontman των Metallica.

Δεν υπάρχουν σχόλια: