2 Ιουν 2015

Τι έκαναν οι Κύπριοι για την Ελλάδα; (η απάντηση δίνεται μέσα από το ιστορικό μυθιστόρημα του Γιώργου Παπαδόπουλου-Κυπράιου “Το δαχτυλίδι”)

Το δαχτυλίδι: ιστορικό μυθιστόρημα / Γιώργος Παπαδόπουλος-Κυπραίος. Αθήνα: Διόπτρα, 2013.

Το ιστορικό μυθιστόρημα "Το δαχτυλίδι" είναι το πρώτο βιβλίο του Γιώργου Παπαδόπουλου-Κυπραίου, ο οποίος τυγχάνει να είναι και ο ιδιοκτήτης του εκδοτικού οίκου Διόπτρα.  Το βιβλίο, όπως μας πληροφορεί από το εξώφυλλό του, είναι βασισμένο σε αληθινά περιστατικά.

Πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο θα ενθουσιάσει τους φίλους του ιστορικού μυθιστορήματος. Η υπόθεσή του διαδραματίζεται σε διάστημα 150 χρόνων (1821-1959) και περιγράφει την ιστορία μιας οικογένειας Ελλήνων της Κύπρου μέσα από έξι γενιές της.

Όπως ο ίδιος ο συγγραφέας δήλωσε σε συνέντευξή του, το βιβλίο γράφτηκε για να απαντήσει στο ερώτημα που του ετίθετο πολύ συχνά: «Τι έκαναν οι Κύπριοι για την Ελλάδα;»

Η απάντηση λοιπόν δίνεται μέσα από την πλοκή του βιβλίου η οποία ουσιαστικά ακολουθεί την ελληνική ιστορία και περιγράφει τις προσωπικές ιστορίες Κύπριων αγωνιστών που έφυγαν μυστικά από το νησί τους για να λάβουν μέρος στην επανάσταση του 1821, να πολεμήσουν στις Κρητικές Επαναστάσεις, στους Βαλκανικούς Πολέμους, στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους στο πλευρό των Συμμάχων «για την ελευθερία των λαών», ενώ οι ίδιοι παρέμειναν υπόδουλοι. Η ιστορία φτάνει μέχρι και τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ, όπου τα νεότερα μέλη της ίδιας οικογένειας βρέθηκαν να πολεμούν για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

Μέσα από την ιστορία του βιβλίου μαθαίνουμε και πολύ ενδιαφέρουσες ιστορικές λεπτομέρειες όπως για παράδειγμα για την λιτή διαθήκη του Μακαρίου του Β’. 

Από το οπισθόφυλλο

Ενάντια στη μοίρα και συχνά ενάντια στη λογική, Το Δαχτυλίδι ξετυλίγει μέσα στις γεμάτες αλήθεια σελίδες του μια συγκινητική ιστορία για την αγάπη, την αξιοπρέπεια και την πατρίδα. 

Ξεκινώντας πριν από δύο αιώνες στο μεγαλύτερο ελληνικό νησί, την Κύπρο, έξι γενιές ανθρώπων αγωνίζονται για να αλλάξουν τα σχέδια της μοίρας, της δικής τους και του τόπου τους.

"Το Δαχτυλίδι" σφραγίζει τις ζωές απλών, καθημερινών ανθρώπων, που γίνονται ήρωες. Έρωτες, φιλίες, όνειρα, ιδέες και αγαθά που δεν μετριούνται με το ζύγι, συνθέτουν μια αληθινή ιστορία που όμοιά της δεν έχει ξαναγραφτεί ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: