6 Αυγ 2013

Ο Τομέας Χ του Ηλία Κασιδιάρη


Τομέας Χ / Ηλίας Κασιδιάρης. [Αθήνα]: Αντεπίθεση, 2010.

Λίγοι γνωρίζουν ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης εκτός από την αμφιλεγόμενη πολιτική του δράση (εντός και εκτός βουλής) έχει να επιδείξει και λογοτεχνικό έργο.

Πρόκειται για τη συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Τομέας Χ». Ο τίτλος, όπως διευκρινίζεται στο οπισθόφυλλο υπονοεί την ύστατη γραμμή αντίστασης σε μια μάχη.

Τα διηγήματα είναι καλογραμμένα και αν θα έπρεπε να τα κατατάξουμε σε μια κατηγορία, αυτή θα ήταν η ιστορική λογοτεχνία αφού είναι εμπνευσμένα από πραγματικά ιστορικά γεγονότα. 
Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζω το διήγημα που αναφέρεται στη μάχη της ΕΛΔΥΚ για την υπεράσπιση του Αεροδρομίου Λευκωσίας κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο (Ιούλιος 1974).

Η μόνη ιστορία η οποία είναι «χρωματισμένη» πολιτικά είναι αυτή που περιγράφει τη δράση Χρυσαυγιτών στην πλατεία Κολοκοτρώνη (και η οποία  έχει επίσης κυπριακή αναφορά).  

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Τομέας Χ είναι η ύστατη γραμμή....
αμύνης σε μία μάχη μέχρις εσχάτων. Μία ελεύθερη ζώνη εκεί όπου όλα τα μέτωπα καταρρέουν.
Τομέας Χ είναι ο τομέας Θησείου σε μία Αθήνα φλεγόμενων ερειπίων. Το αεροδρόμιο Λευκωσίας με τους Έλληνες Καταδρομείς να αναχαιτίζουν την πολυάριθμη στρατιά του Αττίλα.
Τομέας Χ είναι η γη πέρα από τον ποταμό Σαγγάριο. Τα βραχώδη όρη της Άγκυρας, που δια πυρός και σιδήρου κατελήφθησαν από τα Ευζωνικά Τάγματα. Η ελεύθερη Μάνη με τους πολεμιστές της, τιμωρούς της αλβανικής ορδής που οργίασε στον Μορέα, αμέσως μετά το μοιραίο κίνημα των αδελφών Ορλώφ.
Τομέας Χ είναι ο ποταμός Κριμισός της δυτικής Σικελίας κατά την κλασική αρχαιότητα. Στα σκοτεινά του ύδατα λίγοι Κορίνθιοι οπλίτες, μεταχειριζόμενοι υψηλή πολεμική τέχνη, κατέκοψαν τους εκλεκτούς της Καρχηδόνας.
Πέρα από τα όρια του Ελληνισμού,
Τομέας Χ είναι τα δάση της Βλαχίας, όπου σταμάτησε η ορμητική πορεία των Οθωμανών προς την ελεύθερη Ευρώπη.
Στους σύγχρονους καιρούς, χωρίς καμία διάθεση σύγκρισης με τα θαυμαστά έργα των παλαιών, Τομέας Χ είναι για λίγες στιγμές η πλατεία Κολοκοτρώνη. Ο χώρος αναφοράς των Ελλήνων που συνειδητά αντιστέκονται στην παρακμή και την πνευματική υποτέλεια".


(Για να προλάβω τυχών αντιδράσεις, δηλώνω ευθαρσώς ότι το συγκεκριμένο ιστολόγιο ασχολείται μόνο με τη λογοτεχνία και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πολιτική. Σε αυτό παρουσιάζω όλα τα βιβλία που διαβάζω και ότι άλλο μου κάνει εντύπωση).

Δεν υπάρχουν σχόλια: