1 Ιουλ 2013

Όταν το ποδόσφαιρο γίνεται ποίηση!


Τα ποδοσφαιρικά: ποιήματα / Ντίνα Παγιάση Κατσούρη. Λευκωσία: Άνευ, 2013.

Σε κάποιους πιθανόν να προκαλέσει έκπληξη το γεγονός ότι  ένας καταξιωμένος ποιητής αφιερώνει ολόκληρο βιβλίο στο ποδόσφαιρο,  ένα άθλημα το οποίο σύμφωνα με κάποιους στο χώρο του πολιτισμού χαρακτηρίζεται ως «υποκουλτούρα».

Η εντύπωση γίνεται ακόμα μεγαλύτερη όταν ο ποιητής αυτός είναι γένους θηλυκού!

Η Ντίνα Κατσούρη ανακάλυψε τη γοητεία της «στρογγυλής θεάς» και την υμνεί μέσα από τη νέα ποιητική της συλλογή που έχει τίτλο «Τα ποδοσφαιρικά». Μέσα από τα ποδοσφαιρικά η ποιήτρια καταφέρνει να αναδείξει τον κοινωνικό χαρακτήρα του αθλήματος.

Στο βιβλίο θα διαβάσετε ποιήματα για τους Ροναλντίνιο, Μπουφόν, Λιονέλ Μέσι (ειδικά για τον Μέσι στον οποίο η ποιήτρια δείχνει ιδιαίτερη αδυναμία), Λεονάρντο, Ζοζέ Μουρίνιο, Πεπ Γκουαρντιάλα, Ρούνεϊ, Άλεξ Φέργκιουσον, Πικέ, Μισέλ Πλατινί, Βαν Ντε Σαρ, Μπουγιόλ, Κρόιφ, Γκέτσε, Μπέκεμπάουερ, Ιμπραίμοβιτς, Ρονάλντο, Ζινεντίν Ζιτάν, Έρικ Καντονά, Θοδωρή Ζαγοράκη αλλά και για τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, τον Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, τον Ζάκ Ντεριντά, την Σακίρα, ένα προπονητή – ποιητή, ένα ζωγράφο, τους τρείς ποδοσφαιριστές της Μπολόνια που στάθμευσαν στις θέσεις αναπήρων και άλλα πολλά ενδιαφέροντα.

Στο ποίημα της «Οι ξένοι ποδοσφαιριστές», η Κατσούρη αποκαλύπτει γιατί δεν ασχολείται με το τοπικό πρωτάθλημα ενώ στο ποίημα «Ο επαΐων» επιχειρηματολογεί υπέρ της διαχρονικότητας του ποδοσφαίρου.

Παρακολουθούν και οι ποιητές ποδόσφαιρο λοιπόν!  Ας ευχηθούμε πως θα έρθει και η μέρα που και οι φίλαθλοι θα διαβάζουν ποίηση. Τότε, ίσως, τα ποιήματα τύχουν διαφορετικής αντιμετώπισης και ίσως τότε γραφτεί μια παραλλαγή του ποιήματος «Ο προπονητής» (στο συγκεκριμένο ποίημα οι φίλαθλοι αγνοούν επιδεικτικά τη συλλογή ποιημάτων του προπονητή της ομάδας, παρόλο που τα τοποθετεί στην είσοδο του σταδίου για να τα πάρουν δωρεάν).

Δεν υπάρχουν σχόλια: