29 Απρ 2012

Η καινούρια διαθήκη του Σμου


Η καινούρια διαθήκη του ΣμουΟ Γιώργος Τυρίκος-Εργάς έρχεται να προσθέσει ένα ακόμα βιβλίο στην ελληνική λογοτεχνία του φανταστικού κάνοντας την πλουσιότερη.
«Η καινούρια διαθήκη του Σμου» (εκδόσεις Πατάκη, 2011) είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου, το οποίο ξεχειλίζει από φαντασία και χιούμορ. Πουλιά που μιλούν, ιερωμένοι που κάνουν ξόρκια και μαγγανείες,  μάγοι και μάγισσες, σιδερένιοι πολεμιστές και άγγελοι, μπλέκονται στην ιστορία που διαδραματίζεται στο φανταστικό νησί Σμου.

Στα δυνατά σημεία του βιβλίου είναι ο συνδυασμός της λογοτεχνίας του φανταστικού με την λαογραφία την οποία ο συγγραφέας κατέχει καλά.


Από το οπισθόφυλλο:
Πάνω από το Μοναστήρι της Παναγιάς της Σαρανταποδαρούσας εμφανίστηκε εκείνη η πελώρια γρανιτένια σκάλα που ένωσε τον Ουρανό με τη Γη. Κάπως έτσι ξεκίνησε το Τέλος του Κόσμου. Από τότε τα πράγματα στο κάποτε βαρετό ψαροχώρι του Σμου, όσο να ’ναι, έχουν αλλάξει. Δεν είναι τόσο οι Άγγελοι του Κυρίου και οι ντόπιοι Δαίμονες που αλληλοσκοτώνονται στα σοκάκια της Πλαγιάς, ούτε τα πλάσματα από παλιά θρυλούμενα που έχουν πάρει σάρκα και οστά. Όλα αυτά τα συνηθίζει κανείς αργά η γρήγορα, το δύσκολο είναι κάτι φήμες για Ανάσταση των Νεκρών (τι θα γίνει αν μια μέρα μαζευτούν στο σπίτι όλοι μαζί οι προπαππούδες;), κάτι ψίθυροι για τελική μάχη, και κυρίως αυτές οι Σφραγίδες που έχουν εμφανιστεί στα μέτωπα ολωνών, αυτές που δεν βγαίνουν όσο και να τις τρίβεις, εκεί επίμονες σαν τατουάζ: ξυπνάς μια μέρα και έχεις ένα μανιασμένο κριάρι ή αλλιώς έναν σαλιάρη τράγο στο δόξα πατρί.

Κι αν όλοι τελικά θα πρέπει να διαλέξουν στρατόπεδ
o, ο γλάρος Ιωνάς και η μάγισσα Ισιδώρα βλέπουν ακόμα ένα χρώμα εκτός από το Μαύρο και το Άσπρο. Μαζί με τον Λάζαρο, το μουλάρι που μιλάει στην καθαρεύουσα, με τις κουρούνες του Εμπορικού Συλλόγου, τον Άγιο Χαρκούτσο και τον αγύρτη Σεβάσμιο θα... Τι θα; Σιγά η πετυχημένη ομάδα ηρώων που «θα»... Τίποτα δεν θα κάνουν μέσα στη δίνη της Μαγείας που ξεσπάει. Σαν μυρμήγκια πηγαίνουν κόντρα σε πλημμύρα...

Ξόρκια, ψέματα και αλήθειες, μπόλικο ούζο, όλα αχταρμάς στο καινούργιο βιβλίο του Γιώργου Τυρίκου-Εργά, βασισμένο σε ένα σύστημα μαγείας και σε έναν κόσμο απευθείας από το πεδίο έρευνας της λαϊκής προφορικής παράδοσης για τα στοιχειά και τους στοιχειωμένους τόπους.

Καλώς ορίσατε στο σύμπαν του Σμου. Φεύγοντας, αφήστε ό,τι έχετε ευχαρίστηση...

Δεν υπάρχουν σχόλια: