11 Δεκ 2011

Οι πύλες της φωτιάς του Steven Pressfield


Όσοι αγαπούν τη λογοτεχνία και την ανάγνωση θα διαβάσουν πολλά βιβλία κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Λίγα, όμως, είναι εκείνα τα βιβλία για τα οποία θα ισχυριστούν ότι τους «άγγιξαν» τόσο έντονα ώστε να τα θυμούνται για πάντα!

Ένα από τα καλύτερα, θεωρώ, βιβλία που διάβασα ποτέ είναι το «Οι πύλες της φωτιάς» (μετάφραση του «Gates of fire») του αμερικανού συγγραφέα Steven Pressfield.

Ο Pressfield (γεν. 1943), έχει γράψει μια σειρά από ιστορικά μυθιστορήματα που αφορούν κυρίως την αρχαία Ελλάδα. Στο βιβλίο «Οι πύλες της φωτιάς» περιγράφει, με ακρίβεια ιστορικού, απίστευτες λεπτομέρειες τη μάχη των Θερμοπυλών. Το προτότυπο έργο στα αγγλικά γράφτηκε το 1998 ενώ στα ελληνικά μεταφράστηκε το 2001 από της εκδόσεις Πατάκη.



"Επτά ημέρες πολέμου και ζωής.


Σε ένα στενό πέρασμα του όρους Καλλιδρομίου με τη θάλασσα που λέγεται Θερμοπύλες, μακριά από τη γενέτειρα τους το 480 π.χ. τριακόσιοι επίλεκτοι Σπαρτιάτες πολεμιστές απωθούν τους χιλιάδες πολεμιστές του Πέρση εισβολέα και έδωσαν με γενναιότητα τη ζωή τους, υπηρετώντας με ανιδιοτέλεια τη δημοκρατία και την ελευθερία. Μια απλή επιγραφή σε επιτύμβια στήλη δείχνει το μέρος όπου είναι θαμμένοι.


Οι Πύλες της Φωτιάς, όπου ο αφηγητής είναι ο μόνος επιζών της επικής εκείνης μάχης, ένας βοηθητικός του σπαρτιατικού πεζικού που βρέθηκε ημιμαθής κάτω από ένα άρμα και πιάστηκε αιχμάλωτος, είναι μια εξαίσια περιγραφή της μύησης ενός ανθρώπου στο σπαρτιατικό τρόπο ζωής και θανάτου και των μυθικών αντρών και γυναικών που χάρισαν στο πολιτισμό αυτό την αθανασία."

Δεν υπάρχουν σχόλια: