22 Ιουλ 2011

Εν μέρει Ελληνίζων του Μ. Β. Χατζόπουλου

Μόλις τελείωσα το διάβασμα του μυθιστορήματος του Μ. Β. Χατζόπουλου «Εν μέρει Ελληνίζων». Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα που μας μεταφέρει στην Κύπρο της δεκαετίας του 1950 και πιο συγκεκριμένα την εποχή που διεξαγόταν ο απελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ (1955-1959).

Ο Μιλτιάδης Χατζόπουλος (ιστορικός στο επάγγελμα) κατάφερε να δέσει την μυθιστορηματική υπόθεση μαζί με ιστορικά στοιχεία, δίνοντας μάλιστα απίστευτες περιγραφές των πόλεων της Λευκωσίας και της Αμμοχώστου της δεκαετείας του 50.

Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η εκδοχή του πως αντιμετωπίζει των αγώνα της ΕΟΚΑ, ο ήρωας του μυθιστορήματος Δημήτρης Δορίδης, γόνος μιας πλούσιας αστικής οικογένειας της Λευκωσίας με στενές διασυνδέσεις με τους άγγλους. Από τη μια είναι τα φιλικά αισθήματα του Δημήτρη προς τους βρετανούς και τα συμφέροντα του κύκλου του και από την άλλη ο δίκαος αγώνας της φυλής του για απελευθέρωση και αυτοδιάθεση. Τα γεγονότα της τότε εποχής δίνονται επίσης και μέσα από τα μάτια άλλων παιδιών, ενός τούρκου συμμαθητή του Δημήτρη στο English School, των πρώην συμμαθητών και φίλων του στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, αλλά και άγγλων φίλων του.

Ένα στοιχείο που κάνει το συγκεκριμένο μυθιστόρημα ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι οι αναφορές του σε λογοτέχνες και λογοτεχνικά κείμενα που ενδιέφεραν τους νέους της εποχής.

Χατζόπουλος, Μ. Β. Εν μέρει Ελληνίζων: μυθιστόρημα. Αθήνα: Εστία, 2009.

*Το βιβλίο προορίζεται να γίνει τριλογία. Ήδη έχει εκδοθεί από τις εκδόσεις Εστία το δεύτερο μέρος με τίτλο «Ο Περατικός».

Διαβάστε επίσης του ίδιου:
- Ο Περατικός
- Νόστου Πάθη

Δεν υπάρχουν σχόλια: