19 Απρ 2013

Σκυτάλη - 4 νέα διηγήματα του Κυριάκου Στυλιανού


Σκυτάλη / Κυριάκος Στυλιανού,  Λευκωσία:  2013

Σκυτάλη είναι ο τίτλος της νέας συλλογής διηγημάτων του Κυριάκου Στυλιανού. Το νέο βιβλίο Κυριάκου αποτελείται από 4 διηγήματα μέσα από τα οποία ο κύπριος συγγραφέας εξελίσσει σημαντικά τη γραφή του.
Οι κοινωνικές αλλά και οι ερωτικές σχέσεις των ανθρώπων κυριαρχούν στη θεματολογία του βιβλίου ενώ στο πρώτο διήγημα - το οποίο μου άρεσε περισσότερο από τα άλλα - συναντούμε μια σύγκρουση της μυθοπλασίας με την πραγματικότητα που αγγίζει τα όρια του φανταστικού.




 Οπισθόφυλλο «Σκυτάλη»
Η μυθοπλασία συγκρούεται με την πραγματικότητα, καθώς το επερχόμενο ρήγμα στον ευαίσθητο ψυχισμό του συγγραφέα φαντάζει πλέον αναπότρεπτο. Ο Τζο και η Σύλβια επιμένουν να ματαιοπονούν, κουβαλώντας στις ψυχές τους τις πληγές της τραυματισμένης τους νεότητας. Κάποιος άλλος, ανώνυμος ήρωας, προσπαθεί απεγνωσμένα να δώσει φως και προοπτική στο παρόν του έχοντας για συνεργό του τα εύθραυστα δεκανίκια του παρελθόντος του. Ο μοναχικός δρομέας βαδίζει ολοταχώς προς τη δύση του, διερχόμενος μέσα από συμπληγάδες ομόκεντρων κύκλων. Η σκυτάλη του όμως παραμένει στο τέλος μετέωρη και ανενεργή, καθώς τα φώτα της μεγάλης και αφιλόξενης πόλης σβήνουν μοναχικά το ένα μετά το άλλο…
Κοίταξε ψηλά, όπως άλλοτε, στο βάθος, πολύ ψηλότερα από τους συνανθρώπους του και πολύ χαμηλότερα από το μαυρισμένο από τα καυσαέρια ουρανό. Τη φορά αυτή δεν κατάφερε να δει τίποτα. Ο ορίζοντας, ο δικός του ορίζοντας, έγινε, όπως και προηγουμένως, ένα μεγάλο χαρτί. Άχρωμο όμως τη φορά αυτή και ουδέτερο. Χωρίς υποσχέσεις και προσμονές, χωρίς θλίψη. «Πάντοτε ένας ανεπαίσθητος τριγμός με συντροφεύει σαν εισχωρώ στα άδυτα του εαυτού μου, λίγο προτού το φως της ημέρας παραδώσει τη σκυτάλη σε κάποιο άλλο πρόσωπο, δικό μου κι αυτό, πιο σκοτεινό κι άλλο τόσο αληθινό, παραδομένο στη δίνη της αναπόφευκτης συνέχειας και της μοιραίας επιστροφής...», χάραξε με μεγάλα γράμματα στην άχρωμη επιφάνειά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: