4 Απρ 2013

Κασσάνδρα της Μαρίας Στυλιανού

Κασσάνδρα / Μαρία Στυλιανού, Αναζητήσεις, 2013

Το βιβλίο περιγράφει τις περιπέτειες μιας νεαρής κοπέλας η οποία προσπαθώντας να ξεφύγει από μια ερωτική απογοήτευση μπλέκει στα δίκτυα μιας τρομοκρατικής οργάνωσης. Πρόκειται για μια αληθινή – όπως μας πληροφορεί η συγγραφέας –  ιστορία, η οποία  διαδραματίζεται μεταξύ Κύπρου και Ισπανίας.


Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Άρχισε να φωτογραφίζει βιαστικά όλα τα τεκμήρια. Ο φακός αποτύπωνε επιτέλους απτά τεκμήρια, η ομίχλη που κάλυπτε με μυστήριο τα πράγματα άρχισε πια να διαλύεται, ενώ στην άκρη του τούνελ αυτής της ιστορίας διαφαινόταν αμυδρά κάποιο φως. Γύρισε βιαστικά πίσω κι άρχισε να ψάχνει στη βιβλιοθήκη. Ο θόρυβος του νερού στη ντουζιέρα εξακολουθούσε ν' ακούγεται. Είχε ακόμα μερικά λεπτά στη διάθεσή της, συνέχισε να ψάχνει βιαστικά. Πήρε στα χέρια της ένα περίεργο έργο τέχνης που υπήρχε στο απάνω ράφι και άρχισε να το επεξεργάζεται. Παρίστανε ένα αντρικό κεφάλι ξουρισμένο γουλί, κατασκευασμένο με λεπτό μεταλλικό έλασμα όπου στη θέση των αυτιών φύτρωναν δυο κεραίες τηλεόρασης. Αποτελείτο προφανώς από δύο ασυγκόλλητα κομμάτια που ενώνονταν περίτεχνα στη μέση έτσι που να φαίνεται ένα αδιαίρετο σύνολο. Ωστόσο μια λεπτή ανεπαίσθητη περιμετρική γραμμούλα κίνησε την υποψία της παρατηρητικής κοπέλας. 


Η περιέργειά της ανέβηκε κατακόρυφα όταν αντιλήφθηκε ότι στην κοιλότητά του μέσα, κάτι υπήρχε. Μ' ένα μικρό τράβηγμα το κεφάλι χωρίστηκε στα δυο, αφήνοντας ένα σωρό χαρτιά να πέσουν και να διασκορπίζονται στο πάτωμα. Η Κασσάνδρα βάλθηκε να τα μαζεύει βιαστικά ρίχνοντας κλεφτές ματιές στο περιεχόμενό τους, η ώρα εξαντλείτο δραματικά και ο καθηγητής όπου να 'ναι θα την έπιανε στα πράσα. Απ' όλα πιο πολύ την προσοχή της τράβηξαν μερικές επιστολές των οποίων το περιεχόμενο δεν είχε την πολυτέλεια εκείνες τις στιγμές να διαβάσει καθώς και μια προκήρυξη που διάβασε στα γρήγορα. Αναφερόταν απ' ό,τι πρόλαβε να δει στην αποφασιστικότητα για διαρκή ένοπλη πάλη ενάντια στο διεθνές κεφάλαιο και την άγρια εκμετάλλευση του λαού, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την δολοφονία του πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής που έγινε στη Μαδρίτη πριν ένα χρόνο. Η Κασσάνδρα με γρήγορες κινήσεις φωτογράφισε κάθε εύρημα.

2 σχόλια:

Unknown είπε...

6 Φεβρουαρίου 2013, φεύγω από τον Εκδοτικό Οίκο Βιβλιοεκδόσεις Αναζητήσεις με το πολυπόθητο νέο μυθιστόρημα της φίλτατης μου φίλης Μαρίας Στυλιανού με την όλο γλύκα αφιέρωση της και πετάω στους 7 Ουρανούς. Η πραγματικότητα είναι ότι το είχα σε e-book αλλά άλλο να το έχεις σε έντυπη μορφή μου αργότερα θα διακοσμά την τετράφυλλη βιβλιοθήκη μου.
Το εξώφυλλο μπουκιά και συγχώριο ο πίνακας του γνωστού Ρώσσου ζωγράφου από το Chabarovsk της Ρωσσίας που άρχισε τα έργα σου σε ηλικία 3 ετών μου έκανε αμέσως εντύπωση αλλά και ότι είναι πραγματική ιστορία. Διαβάζοντας το πισώφυλλο η αγωνία κτυπάει κόκκινο κάνοντας κάθε αναγνώστη να ταξιδέψει μαζί του σε άλλα μέρη που μόνο το μυαλό και ο δυναμισμός της συγγραφέως με μοναδικό τρόπο θα μπορούσε να μας πάρει.
Το μικρό γνωμικό "Ποτέ μην ανέχεσαι να ζητιανεύεις αυτό που έχεις τη δύναμη να κερδίσεις" με παρέπεμψε σε κάποιο θυελλώδη έρωτα και γίνομαι τόσο περίεργη που παρατάω δουλείες, υποχρεώσεις, κλείνω κινητό και αρχίζω το διάβασμα. Αν δεν είχα κάποιο γεγονός που έπρεπε έγκαιρα να επιλυθεί θα το είχα τελειώσει από το πρώτο βράδυ. Πολλά τα συναισθήματα μέσα από τις 277 σελίδες του καλογραμμένου και λιτού λόγου του βιβλίου. Ένιωσα την χαρά του να έχεις αδελφική φιλία, του να κερδίζεις κάτι με τηνα αξία σου, την προσμονή του έρωτα, την προσμονή και αγωνία των γενονότων, αλλά και την αγανάκτιση, το θυμό, τα καρδιοκτύπια για το "κισμέτ" και λύπη γιατι πίστευα πως την τελευταία στιγμή θα γινόταν μια ανατροπή και το τέλος θα ήταν όπως το ονειρεύτηκα. Εντυπωσιάστηκα με το πως έδεσε άψογα η πραγματική ιστορία αυτή με το ταξίδι στην πανέμορφη Ισπανία που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της Ιβηρικής χερσονήσου. Είναι τόσο πραγματικό το ταξίδι που ο αναγνώστης νιώθει να είναι εκεί στα όμορφα μέρη και αξιοθέατα που παρουσιάζονται στο βιβλίο. Πήρα και το δίδαγμα μου μέσα από την πλοκή του βιβλίου. "Έρως ανίκατε μάχαν...." από την Αντιγόνη του Σοφοκλή, προσοχή καρδούλες που ταξιδεύεται και αγαπάτε δεν είναι πάντοτε οι δρόμοι μας στρωμένοι με ροδοπέταλα και "Όποιος μπλέκει με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες"

Ανώνυμος είπε...

Ανδρέα και Ραμόνα, ένα τεράστιο ευχαριστώ από καρδιάς!!!