22 Απρ 2013

Heaven adventures του Γιώργου Μπιλικά


Heaven adventures / Γιώργος Μπιλικάς, Θεσσαλονίκη: Συμπαντικές Διαδρομές, 2012

Το Heaven adventures είναι ένα φανταστικό μυθιστόρημα του γνωστού μουσικού – ροκά Γιώργου Μπιλικά (Orfeus) το οποίο έχει και φιλοσοφικές προεκτάσεις.

Στην ιστορία του βιβλίου, ο πρωταγωνιστής (που δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον συγγραφέα – ο Ορφέας) συναντά τον Χριστό με τον οποίο συζητά για τη θρησκεία αλλά και την αρχαιοελληνική μυθολογία, πίνει μπύρες, ταξιδεύει μαζί του στον παράδεισο και στην κόλαση και τελικά τον βοηθά να παντρευτεί την αγαπημένη του. Σε ένα από τα καλύτερα σημεία του βιβλίου ο Ορφέας κάνει διάλεξη στον Χριστό για το ροκ!

Στο κείμενό του αυτό, ο Μπιλικάς προσπαθεί με χιουμοριστικό τρόπο να αποδομήσει τον Χριστιανισμό και να προβληματίσει τον αναγνώστη για τις επικρατούσες ηθικές και αξίες.

                                                                                       
Από το οπισθόφυλλο:
«Τους Θεούς τους φτιάχνουν οι άνθρωποι και τους δίνουν τα δικά τους χαρακτηριστικά. Ο Θεός είναι ο πόθος μας. Είναι αυτό που δεν αγγίξαμε ποτέ. Είναι αυτό που ο άνθρωπος συνεχώς αναζητάει. Είναι αυτό που δεν θα βρούμε ποτέ στην επίγεια ζωή μας και είναι επόμενο να το μεταθέσουμε. Φτιάχνουμε λοιπόν έναν Θεό που να μας μοιάζει, αλλά του δίνουμε την ελπίδα μας να μας διαφεντεύει. Έτσι λέμε ότι στην άλλη ζωή θα είμαστε ευτυχισμένοι και αυτή είναι η ελπίδα που γλυκαίνει και απαλύνει την δύσκολη στιγμή του θανάτου.»

Αυτή είναι η "φωνή" του συγγραφέα μέσα σε τούτες τις σελίδες. Είναι η θέση του ορθά σκεπτόμενου Έλληνα. Από τον καιρό των Ορφικών και του ορθολογισμού (Πλάτωνα Κριτίας), τα χρόνια του Νεοπλατωνισμού (Πλούταρχου Περί Ίσιδος και Οσίριδος), ως τα σημερινά, που ο Έλληνας επανακάμπτει στις ρίζες του, αναψηλαφώντας τις διαχρονικές αξίες του ελληνικού Πνεύματος. 
Ο Γιώργος Μπιλικάς - Ορφέας, σα γνήσιος Έλληνας διανοητής, προχωράει πολύ περισσότερο. Συνομιλεί με το Θεό και συνδιαμορφώνει το περιβάλλον του "επίγειο κι επουράνιο" μαζί Του. Κάτι παρόμοιο θα επιχειρούσε και ο σύγχρονος Έλληνας θεολόγος. 

Αν ζούσε σήμερα ο Πλούταρχος, ο αρχιερέας του Απόλλωνα, ή ο Ορφέας, ο Πρώτος Θεολόγος. Και δεν είναι τυχαία η ταυτοποίηση του συγγραφέα με τον Ορφέα, τον πρώτο θεολόγο του ελληνισμού.
Ο σύγχρονος Ορφέας συναντά τον σύγχρονο Χριστό, τον Ιησού, που θέλει να εκσυγχρονιστεί και τον Ελληνοποιεί! Διδάσκοντάς του το Φως της ελληνικής Σκέψης. 

Το "Heaven Adventures" δεν είναι ένας τυχαίος σκωπτικός και αιρετικός λίβελος. Είναι ένα ελληνικό νοηματικό αφήγημα που συμφιλιώνει τον σκεπτικισμό και τον αγνωστικισμό με τη βαθύτερη ουσία των μεταφυσικών θρησκευτικών αναζητήσεων. Και είναι γραμμένο με μπόλικο "αττικό άλας", με σκοπό την απολαυστική του ανάγνωση και την κατανόηση του φαινόμενου της θρησκευτικότητας.

Χρήστος Κ. & Α. Τσούκας

Δεν υπάρχουν σχόλια: