28 Οκτ 2016

Vitus: νουβέλα επιστημονικής φαντασίας

Vitus είναι ο τίτλος μιας νουβέλας την οποία έγραψαν από κοινού 14 μέλη της Λογοτεχνικής Ομάδας της Λέσχης του Φανταστικού Ιωαννίνων και η οποία εκδόθηκε σε βιβλίο το 2002.

Το κάθε ένα από τα μέλη της Λέσχης συνείσφερε γράφοντας από ένα κεφάλαιο μέχρι να ολοκληρωθεί η ιστορία σε 14 κεφάλαια. 

Συγγραφείς της νουβέλας είναι οι ακόλουθοι: Νίκος Μαγιόπουλος, Βασίλης Ζαβέρδας, Μαρία Καπιτοπούλου, Μαρία Λάζου, Σπύρος Καρκαμπούνας, Φαίδων Κυρίμης, Νίκος Θεοδώρου, Χαρά Τζουμάκα, Δημήτρης Ζαχαράκης, Νίκος Αλμπανόπουλος, Θοδωρής Αλεξίου, Αγγελική Τζάλλα, Κική Παλούκα και Δημήτρης Σπυρίδωνος.

Οι κανόνες που τέθηκαν και ακολουθήθηκαν για τη συγγραφή της νουβέλας ήταν οι ακόλουθοι:

•           Το θέμα και το υπο-είδος ήταν ελεύθερο, αρκεί το έργο να ήταν επιστημονικής φαντασίας.
•           Η σειρά των συγγραφέων θα καθοριζόταν με κλήρωση.
•           Ο πρώτος συγγραφέας με το αρχικό κεφάλαιο θα έθετε τη βάση της ιστορίας και θα παρέδιδε στον επόμενο.
•           Κάθε συγγραφέας από κει και ύστερα θα πρόσθετε ένα κεφάλαιο, φροντίζοντας να σεβαστεί τους ήρωες, την υπόθεση και -στο μέτρο του δυνατού- το ύφος των προηγούμενων, ώστε το τελικό έργο να έχει την απαραίτητη συνοχή ως ανάγνωσμα.
•           Από τον τρίτο συγγραφέα και μετά, υπήρχε υποχρέωση παράδοσης -μαζί με το κεφάλαιο της συνεισφοράς του- ενός μικρού σημειώματος με την πιθανή εξέλιξη και το τέλος της νουβέλας, ώστε οι συγγραφείς να αυτοπεριορίζονται και να μην εισάγουν στην πλοκή στοιχεία που είναι αδύνατο να επιλυθούν. Η παράδοση του σημειώματος γινόταν στο Συντονιστή, χωρίς να δημοσιοποιείται στους συγγραφείς.
•           Είχαν τεθεί όρια στην έκταση και στο χρόνο συγγραφής κάθε κεφαλαίου.

Υπόθεση του βιβλίου:
Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τις προσπάθειες μιας ομάδας νεαρών επαναστατών να γκρεμίσουν ένα καταπιεστικό καθεστώς του μακρινού μέλλοντος. VitusVirus ή Γιώργος – όπως τον αποκάλεσαν κάποιοι από τους συγγραφείς στα κεφάλαια που έγραψαν) είναι το όνομα του πρωταγωνιστή της ιστορίας. Είναι ενδιαφέρουσα η διαφορετική προσέγγιση που είχε ο κάθε συγγραφέας στην ιστορία καθώς και ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούσε να την οδηγήσει σε διαφορετικά μονοπάτια δυσκολεύοντας πολλές φορές τους συγγραφείς που ακολουθούσαν. Χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα αυτό του Δημήτρη Ζαχαράκη στο κεφάλαιο 9 όπου ο συγγραφέας προσπάθησε να ανατρέψει όλη την προηγούμενη ιστορία παρουσιάζοντας την ως μέρος της φανταστικής πραγματικότητας ενός βιντεοπαιχνιδιού. Στο αμέσως όμως επόμενο κεφάλαιο ο Νίκος Αλπμανόπουλος με αριστοτεχνικό τρόπο επαναφέρει την ιστορία στο φανταστικό της πλαίσιο. Γενικά κάποια κεφάλαια φαίνονται λίγο ασύνδετα αλλά δεδομένου του πολύ δύσκολου εγχειρήματος το τελικό αποτέλεσμα κρίνεται θετικό. Ευρηματικό ήταν και το τέλος της ιστορίας όπως το έδωσε ο Δημήτρης Σπυρίδωνος.

Η συγγραφή της νουβέλας άρχισε και ολοκληρώθηκε το 1998 και το 2002 εκδόθηκε σε βιβλίο από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων.

Στο εξώφυλλο του βιβλίου απεικονίζεται το έργο του Νίκου Χρ. Θεοδώρου "Τα δώρα του Διαστήματος". 


Vitus: νουβέλα επιστημονικής φαντασίας από την Λογοτεχνική Ομάδα της Λέσχης Φανταστικού Ιωαννίνων / Διάφοροι ; Νίκος Χρ. Θεοδώρου (επιμ.). Ιωάννινα: Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων, 2002.

Δεν υπάρχουν σχόλια: