14 Αυγ 2017

Μονομαχία στις Σέρραις Μάντρες: ανεπανάληπτη πολιτική σάτιρα από τον Χάρρυ Κλυνν


*Χάρρυ Κλυνν = καλλιτεχνικό όνομα του Βασίλη Τριανταφυλλίδη (1940-2018)

«Μονομαχία στις Σέρραις Μάντρες»  ονομάζεται ένα κομμάτι από τον δίσκο του Χάρρυ Κλύνν, «Δοξάστε με» (1979).

Το τραγούδι εμπίπτει στην πολιτική σάτιρα και τα λόγια του είναι αλληγορικά. 
Το σκηνικό στήνεται στην αμερικανική άγρια δύση με ανάλογη μουσική υπόκρουση της γνωστής ταινίας western «Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος». 
Η μονομαχία Καραμανλή – Παπανδρέου παρουσιάζεται σαν μονομαχία στο Ελ Πάσο. Ανεπανάληπτες οι μιμήσεις των δύο πολιτικών από τον Χάρρυ Κλυνν.

Απολαύστε το τραγούδι:

Τα λόγια του τραγουδιού:
Μονομαχία στις Σέρραις Μάντρες
Μαζευτείτε όλοι κοντά μου εδώ, για τις Σέρραις Μάντρες θα διηγηθώ
Για τα παληκαριά και τους κακούς που την κυβερνούσαν καιρούς πολλούς.
Μια νύχτα τ' Απρίλη στη σκοτεινιά τρεις σκιές γλιστράνε γωνιά γωνιά
Τρεις σκιές οι Ντάτων πηγή κρυφή, τρεις ληστές αδέρφια και μια αδερφή.
Είναι ο Παπ ο Ντάλτον που πάει μπρος και ο Στελ ο Ντάλτον ο Φαλακρός
με τον Μακ τον Ντάλτον το λογιστή και η μικρούλα η Ανταμς η λυγιστή...
Για εφτά φεγγάρια παντού ληστές τρώνε πίνουν κάνουν 'κονομισιες
δεν υπάρχει νομός στο τόπο πια μονάχα το λάσο και η κλεψιά...
Τις στιγμές που μόνο λυγμούς ακούς και στενάζει η χώρα απ’ τους κακούς
Μια φωνή τη νύχτα διαπερνά ο Καούτσο Κώτσο ξαναγυρνά.
«Καούτσο Κώτσο, Καούτσο Κώτσο, Καούτσο Κώτσο»
Ξεπεζεύει ο Κώτσος στην αγορά από τ’ άλογό του που’ χε φτερά
Και το τόχε δώσει για να αφιχθεί ο Γαλάτης ήρωας ο Αστερίξ.
Ο Καούτσο Κώτσο με λόγο αργό κατά πως ταιριάζει σε αρχηγό στο λαό μιλάει μπρος στο σαλούν και βουνά και κάμποι αντιλαλούν.
«Λαέ της Σέρραις Μάντρες, λαέ της Σέρραις Μάντρες… ησυχάστε… ησυχάστε… δεν ήρθα εδώ μόνος μου. Ήρθα γιατί με καλέσατε. Να έχετε όμως υπόψη σας πως αν φύγω θα ξανάρθουν οι Ντάλτον. Για να μπορέσουμε να πούμε ότι το χάος φωτίστηκε πρέπει να γίνει κάθαρση απ’ τις δυνάμεις του κακού. Σκεφτείτε λοιπόν ή εγώ ή οι Ντάλτον. Επαναλαμβάνω, θα μείνω αν το θελήσετε. Ίσως όμως να μείνω ακόμα κι αν δεν το θελήσετε».
«Κώτσο προχώρα, σε θέλει όλη η χώρα, Κώτσο προχώρα, σε θέλει όλη η χώρα».
Πριν προλάβει Κώστο να πει μια φωνή τον κόβει σαν αστραπή.
Στη γωνιά του δρόμου ψηλός λιγνός ο Αντρίκος στέκει ο βλοσιρός.
«Αντρίκο ντελ Πάσο, Αντρίκο ντελ Πάσο, Αντρίκο ντελ Πάσο»
Ξεπεζεύει ντούρος και δυνατός και πολλοί ρωτάνε ποιος είναι αυτός.
Στο Σαλούν αράζει και τους μιλά, και τον βλέπουν όλοι τα λένε καλά.
«Εδώ δεν είναι εμποροπανήγυρη, δεν είναι αγελαδοπάζαρο, αυτό είναι ροντέο λαέ της Σέρραις Μάντρες, λαέ της Γκρέτσια Μορένα. Μας μιλάνε για κάθαρση, όμως εμείς ξέρουμε πως δεν νοείται κάθαρση όταν οι ξένοι διαφεντεύουν τα κοπάδια μας, εκμεταλλεύονται το γρασίδι μας, αρμέγουν τ’ αγελάδια μας, καβαλάνε τα άλογά μας, ροντέο λαέ της Σέρραις Μάντρες, λαέ της Γκρέτσια Μορένα. Εμείς λοιπόν δεν λέμε κάθαρση, λέμε εκκαθάριση».
«Δώστε τους Νάλτον στον λαό, δώστε τους Νάλτον στον λαό. Φόλα στον σκύλο τον Ραν ντα πλαν, φόλα στον σκύλο τον Ραν ντα πλαν»
Ο λαός μετράει κάθε στιγμή μα κι οι δυο λεβέντες δείχνουν πυγμή, ο Καούτσο Κώστο χαμογελάει «ησυχία» λέει και τους μιλάει:
«Επ’ αυτών που ανέφερε ο Αντρίκος, επαναλαμβάνω, επ’ αυτών που ανέφερε ο Αντρίκος, απαντώ ότι ήδη ελήφθησαν μέτρα. Αφενός αποχωρήσαμε, αφενός αποχωρήσαμε από το Βορειοδυτικό Συνεταιρισμό Αγελαδοτρόφων, τουλάχιστον κατά ένα σπιρούνι. Και θα διαμαρτυρηθούμε, και θα διαμαρτυρηθούμε στον Οργανισμό Ηληγμένων Εκκρεμοτήτων.  Κατόπιν τούτου είναι σχεδόν βέβαιο ότι συντόμως θα δικαιωθούμε. Εντός το πολύ της επόμενης εικοσαετίας, όλα τα σημερινά σας προβλήματα θα έχουν λυθεί ή θα τα έχετε ξεχάσει».
Ο Αντρίκο τώρα παίρνει φωτιά, τους καρφώνει όλους με μια ματιά, τους μιλάει με άγρια φωνή βαριά, που την βρίσκει τόση παλληκαριά;
«Αυτά είναι παραμύθια της Χαλιμάς, λαέ της Σέρραις Μάντρες. Δεν θέλομε υποσχέσεις για το αύριο, θέλομε έργα για το σήμερα λαέ της Σέρραις Μάντρες, λαέ της Γκρέτσια Μορένα. Θέλουμε καλύτερες μέρες για τους καουμπόηδες, για τους βακέρος για τους τραβαχαδόρες. Κάθε βακέρο και το ράντζο του, κάθε τραβαχαδόρ και τη χασιέντα του. Οι Σέρραι Μάντρες ανήκουν στους Σέρραι Μαντρινένιους λαέ της Σέρραις Μάντρες, λαέ της Γκρέτσια Μορένα».
Στο μεγάλο δρόμο μπρος στο σαλούν οι άνθρωποι στέκουν και τους ακούν. Ο Καούτσο Κώτσο λέει «ας μη γιελές, θα μιλήσουν τώρα οι πιστολιές»
«Ζητάμε να μετρηθούμε»
«Αφού επιμένεις, ας μετρηθούμε. Εγώ είμαι 1.85. Εσύ πόσο είσαι;»
«Ξέρετε πολύ καλά τι εννοούμε όταν λέμε για αναμέτρηση κύριε Καούτσο Κώτσο»
«Άκου να σου πω Αντρίκο, όπως και να το εννοείς το μέτρημα, είμαι ο πρώτος. Και μάλιστα και με παράσημο. Να μετρηθούμε λοιπόν όποτε θέλεις»
«Τώρα θέλω. Τώρα και ο λαός είναι εκείνος που θα αποφασίσει ποιος είναι ο πρώτος»
«Ο λαός ξέρει καλά τι θα αποφασίσει. Ή εγώ ή το ιππικό. Θα μου ζητήσει να μείνω»
«Και αν ο λαός ζητήσει να φύγετε τι θα του απαντήσετε;»
«Η απάντησίς μου είναι γνωστή εκ των προτέρων: πριτς!»
Οι ματιές σκουραίνουν και είναι θαμπές, οι παλάμες φτάνουν ως τις λαβές, θα τελειώσουν όλα σε μια στιγμή, όμως κάποιος τρέχει, φωνάζει «μη!»
Σταματάν αμέσως και τον ακούν οι Τουρκάτσι λέει καραδοκούν. Έχουν πιάσει δρόμους και δημοσιές, απειλούν φωνάζουν πετούν βρισιές!
Ο λαός τρομάζει για μια στιγμή και ζητάει να πάψουν οι τσακωμοί. Οι λεβέντες στέκουν και τους ακούν, συμφωνούν κι  εκείνοι και συζητούν.
«Αντρίκο, πάμε να σε κεράσω ένα ποτό»
«Εντάξει. Κέρνα τώρα εσύ και θα κεράσω εγώ την άλλη φορά που θα μονομαχήσουμε»
«Κερνάω ένα κρασάκι»
«Όχι κρασί, τεκίλα!»
«Μην το συζητάς, κρασί θα πιούμε»
«Τεκίλα! Με νερό και παγάκια, έτσι θέλω κύριε Καούτσο Κώτσο»
«Άκου να σου πω Αντρίκο, αυτά που ήξερες να τα ξεχάσεις. Εγώ κερνάω, εγώ παραγγέλνω. Εμείς εδώ στη Δύση, έτσι το έχουμε»
«Τεκίλα»
«Κρασί»
«Τεκίλα»
«Κρασί»
«Τεκίλα»
«Τεκίλα, τεκίλ, τεκίλα. Εντάξει, αφού επιμένεις, ας πιούμε τεκίλα»
«Κρασί θέλω τώρα»
«Όχι, τεκίλα!»
«Κρασί!»
«Τεκίλα, τεκίλα τεκίλα»
«Εντάξει… Ας πιούμε τεκίλα»
«Κρασί θα πιείς τώρα. Τώρα θέλω να πιείς κρασί!»
Τώρα οι Σέρραις Μάντρες δεν υπάρχουν πια, την έκρυψαν σκόνη και συννεφιά. Μα εγώ υπάρχω και τραγουδώ τα στραβά του κόσμου όπου τα δω. Γιατί είμαι ένας τρελός και ρέστος καλλιτέχνης»



Επεξηγήσεις:
Μαζευτείτε όλοι κοντά μου εδώ, για τις Σέρραις Μάντρες θα διηγηθώ = Σέρραις η γενέτειρα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Γίνεται λογοπαίγνιο με το Sierra Morena (οροσειρά της Ισπανίας. Εδώ οι Σέρραις Μάντρες και η Γκρέτσια Μορένα είναι η Ελλάδα.
Για τα παληκαριά και τους κακούς που την κυβερνούσαν καιρούς πολλούς = υπονοεί τη Χούντα.
Μια νύχτα τ' Απρίλη = 21η Απριλίου 1967 η μέρα του πραξικοπήματος.
Ντάλτον = Η συμμορία των Ντάλτον ήταν διαβόητη εγκληματική ομάδα που έδρασε στην Αμερικανική Δύση από το 1890 μέχρι το 1892. Με τη συμμορία αυτή ο παρομοιάζεται η στρατιωτική παρέα της χούντας.
Ο Παπ ο Ντάλτον που πάει μπρος = Πάπ = ο συνταγματάρχης πυροβολικού Γεώργιος Παπαδόπουλος που ηγήθηκε του πραξικοπήματος.
Ο Στελ ο Ντάλτον ο φαλακρός = Στελ = ο ταξίαρχος τεθωρακισμένων Στυλιανός Παττακός εκ των ηγετών του πραξικοπήματος και της Χούντας.
Τον Μακ τον Ντάλτον το λογιστή = Μακ = ο συνταγματάρχης Νικόλαος Μακαρέζος ο οποίο ήταν υπεύθυνος για τα οικονομικά της χουντικής κυβέρνησης.
Η μικρούλα η Άνταμς η λυγιστή = [???]
Για εφτά φεγγάρια παντού ληστές = Εφτά χρόνια, το χρονικό διάστημα που κράτησε η χούντα.
Τις στιγμές που μόνο λυγμούς ακούς = Συνέπια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.
Ο Καούτσο Κώτσο ξαναγυρνά = Καούτσο Κώτσο είναι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής που επέστρεψε από το Παρίσι για να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας μετά την πτώση της χούντας.
Ξεπεζεύει ο Κώτσος στην αγορά από τ’ άλογό του που’ χε φτερά = το αεροπλάνο με το οποίο ο Κ. Καραμανλής επέστρεψε στην Ελλάδα.
Ο Γαλάτης ήρωας ο Αστερίξ = ο Γάλλος πρόεδρος Βαλερί Ζισκάρ ντ'Εσταίν, στενός προσωπικός φίλος του Κ. Καραμανλή ο οποίος του παραχώρησε το αεροπλάνο με το οποίο επέστρεψε στην Αθήνα.
Ο Αντρίκος = ο Ανδρέας Παπανδρέου
Αντρίκος ντελ Πάσο = ο Ανδρέας του ΠΑΣΟΚ
Φόλα στον σκύλο τον Ραννταπλάν = Ραννταπλάν ονομαζόταν ο σκύλος του Λούκι Λούκ. Το σύνθημα «Φόλα στον σκύλο τον Ραννταπλάν» που ακούγεται στο τραγούδι παραπέμπει στο σύνθημα  «Φόλα στο σκύλο της ΕΣΑ», που οι διαδηλωτές φώναζαν εναντίον του ταξίαρχου αρχηγού της Στρατιωτικής Αστυνομίας Δημήτρη Ιωαννίδη, που ήταν γνωστός και σαν ο αόρατος δικτάτορας.
Βορειοδυτικός Συνεταιρισμός Αγελαδοτρόφων = το ΝΑΤΟ από το οποίο η Ελλάδα απειλούσε ότι θα αποχωρήσει μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Οργανισμός Ηληγμένων Εκκρεμοτήτων = ο ΟΗΕ.
Τουρκάτσι = οι Τούρκοι
Τρελός και ρέστος καλλιτέχνης = παραπέμπει στο «φτωχός και μόνος καουμπόης» του Λούκι Λούκ.

Η μουσική του δίσκου «Δοξάστε με» είναι του Γιώργου Κριμιζάκη (μόνιμου συνθέτη του Κλυνν στους δίσκους του στην τότε "COLUMBIA") και τα κείμενα έγραψαν οι Γιάννης Κακουλίδης, Γιάννης Καλαμίτσης και ο ίδιος ο Χάρρυ Κλυνν. Η επιτυχία του δίσκου ήταν μεγάλη, αφού οι πωλήσεις ξεπέρασαν τις 50.000 αντίτυπα. 
Η καυστική (ενίοτε και σκληρή) σάτιρα του Χάρρυ Κλύνν έδωσε μερικές ανεπανάληπτες ατάκες οι οποίες έμειναν στην ιστορία:
«Εντός το πολύ της επόμενης εικοσαετίας, όλα τα σημερινά σας προβλήματα θα έχουν λυθεί ή θα τα έχετε ξεχάσει»
«Αυτή η χώρα ρε μάγκα δεν σώζεται με τίποτις άμα λάχει να ούμε..»
Στο εξώφυλλο απεικονίζεται ο Χάρρυ Κλυνν ντυμένος Ρωμαίος αυτοκράτορας. 

Τα τραγούδια του δίσκου:
1. Ουγκαγκα-μπουμ-μπουμ
2. Το μεγάλο ντέρμπι
3. Μονομαχία στις Σέρραις Μάντρες
4. Το ταγκό της χορδής
5. Δοξάστε με
6. Η ώρα της Λυκομιφών-Τσαχπίν
7. Η καντάτα της Φρόσως
8. Καληνύχτα σας
9. Το βαμπίρ
10. Η μόλυνση του περιβάλλοντος
11.
Δώστε μου μόλυνση
12. Ουφ...ο

Ολόκληρος ο δίσκος:

1 σχόλιο:

Thanos_T είπε...

"Και η μικρούλα η 'Ανταμς η λυγιστή"

Είμαι σίγουρος ότι εννοεί τη CIA. Ήταν στη διεθνή επικαιρότητα τέλη του '60 ένας αναλυτής της CIA ονόματι Samuel Adams, για πληροφορίες που αφορούσαν τον πόλεμο στο Βιετνάμ.
Δεδομένου ότι είναι ίσως το μόνο όνομα συνδεδεμένο με τη CIA γνωστό στο ευρύ ελληνικό κοινό συν ο χαρακτηρισμός "λυγιστή" με παραπέμπει στις μυστικές υπηρεσίες.