19 Αυγ 2017

Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού 2017, Κύπρος [αφιέρωμα στην εφημερίδα Πολίτης]

Στις 28 Σεπτεμβρίου επιστρέφει το λογοτεχνικό φεστιβάλ «Όψεις του Φανταστικού που πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά στην Κύπρο από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές.
Το φεστιβάλ που εστιάζει στη λογοτεχνία του φανταστικού θα λάβει χώρα από τις 28 Σεπτεμβρίου μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2017 με αρχή από τον πολυχώρο Αποθήκες, στη Λάρνακα.

Η διοργάνωση θα ταξιδέψει σε Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο.
Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα διατίθενται προς πώληση όλα τα βιβλία των εκδόσεων που θα παρουσιαστούν αλλά
 και μια μεγάλη επιλογή από άλλα που κυκλοφορούν από τον ελληνικό εκδοτικό οίκο Συμπαντικές Διαδρομές. Επίσης θα υπάρχει διαθέσιμο ενημερωτικό και διαφημιστικό υλικό των Εκδόσεων.

Το φεστιβάλ διοργανώνεται από το τμήμα «Αυτοέκδοση για συγγραφείς» των Εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές. Σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ενημερωθούν για την Αυτοέκδοση από τους συνεργάτες του εκδοτικού οίκου.
Οι συμμετέχοντες
Οι Κύπριοι συγγραφείς Ανδρέας Καπανδρέου, Φοίβος Κυπριανού, Μαρία Κούβαρου, Μιχάλης Νικολάου, Βαρβάρα Στεργίου, Όλγα Ρουβήμ, Δήμητρα Ευθυμίου και Φίλιππος Φιλίππου θα συνομιλήσουν με το κοινό για παλιά και καινούργια βιβλία τους και για τις συμμετοχές τους στις ανθολογίες των Συμπαντικών Διαδρομών. Θα μιλήσουν ακόμη για την πρώτη Κυπριακή Ανθολογία Λογοτεχνίας του Φανταστικού, «Στο ποτάμι του Χρόνου», που θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές στις 28 Σεπτεμβρίου και θα γίνει η πρώτη παρουσίασή της στις Όψεις του Φανταστικού στην Κύπρο.
Οι συγγραφείς από την Ελλάδα Σοφία Ζαρκαλή και Γιώργος Μπιλικάς θα μιλήσουν για τα βιβλία τους ενώ θα παρουσιαστεί το συγγραφικό έργο του Σαράντη Κρητικού και άλλων συγγραφέων από την Ελλάδα.
Το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ και όλοι οι συγγραφείς που θα συμμετέχουν θα ανακοινωθεί σύντομα.

Αναφέρουν οι διοργανωτές του φεστιβάλ:
«Τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές είχαμε πάρει την απόφαση να τις ιδρύσουμε έχοντας στο μυαλό μας ένα και μοναδικό πράγμα. Θέλαμε να ιδρύσουμε έναν εκδοτικό από συγγραφείς για συγγραφείς. Είχαμε ζήσει όλοι μας τη γνωστή κατάσταση στην Ελλάδα, όπου για να μπορέσεις να κάνεις έστω και το παραμικρό, να εκδώσεις έστω και ένα μικρό κείμενο, έπρεπε να ξέρεις κάποιον, να ήσουν κάπου μέλος σε κάποια ομάδα και γενικά να είχες κάποιον από πίσω σου.
Πιστέψαμε και πιστεύουμε στις δυνατότητες των Ελλήνων συγγραφέων και ειδικότερα των νέων Ελλήνων συγγραφέων του φανταστικού και θελήσαμε να τους δώσουμε ένα ανοιχτό βήμα ώστε να κάνουμε όλοι μαζί το μεγάλο βήμα για την αναγέννηση της λογοτεχνίας του φανταστικού στην Ελλάδα.
Μετά από 12 χρόνια έχοντας κάνει μια μεγάλη πορεία και έχοντας περάσει μέσα από την φωτιά και τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην σημερινή Ελλάδα, νιώθουμε δικαιωμένοι καθώς έχουμε εκδώσει πάνω από 300 Έλληνες συγγραφείς πλέον και συνεχίζουμε το ίδιο δυναμικά!
Παράλληλα αρχίσαμε από το 2011 να διοργανώνουμε το Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού θέλοντας να δημιουργήσουμε έναν πανελλαδικό θεσμό για την λογοτεχνία του φανταστικού. Έναν θεσμό που σε συνδυασμό, με τα
 «Βραβεία Λογοτεχνίας του Φανταστικού Larry Niven», τις «Λογοτεχνικές Λέσχες για την Λογοτεχνία του Φανταστικού των εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές», τις Ανθολογίες Λογοτεχνίας του Φανταστικού «Θρύλοι του Σύμπαντος» και το περιοδικό «Συμπαντικές Διαδρομές», θα μπορέσει να δημιουργήσει τις δομές και τις βάσεις για την ανάπτυξη της λογοτεχνίας του φανταστικού στην Ελλάδα.
Συνεχίζοντας στον ίδιο δρόμο, και μετά τα φεστιβάλ του 2016 στην Αθήνα, στην Κύπρο, στην Κρήτη, στην Καλαμάτα, στην Αμφιλοχία, στα Γρεβενά, στη Λάρισα, στον Βόλο, στον Αστακό, στην Πάτρα και στο Αγρίνιο, η διοργάνωση επανέρχεται στη χώρα μας τον Σεπτέμβρη.

Το πρόγραμμα
Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου: Πολυχώρος Αποθήκες, Λάρνακα [Αγίου Λαζάρου 81-83] από τις
 18:00 μέχρι τις 21:40
Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου:
 Λέσχη Βιβλίου ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΕΙΟ, Λευκωσία [Λεύκωνος 67-71] από τις 18:00 μέχρι τις 22:00
Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου: «Στο Δρόμο», Λεμεσός [Γενεθλίου Μιτέλλα 34] από τις 18:15 μέχρι τις 21:45
Κυριακή 1η Οκτωβρίου: Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Πάφου, Πάφος [Αθηνάς 41-43] από τις 19:00 μέχρι τις 21:30

*Πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο event του φεστιβάλ στο Facebook.

Πηγή: Εφημερίδα Πολίτης, 
Παράθυρο: Λοξές ματιές στον πολιτισμό http://www.parathyro.com/?p=59353 



Σημείωση ιστολογίου: η ομάδα των Κυπρίων συγγραφέων που θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις θα είναι μεγαλύτερη αφού θα πλαισιωθεί και από τους συμμετέχοντες στην Πρώτη Κυπριακή Ανθολογία Λογοτεχνίας του Φανταστικού «Στο ποτάμι του χρόνου» (λεπτομερείς για την ανθολογία και για τους συμμετέχοντες θα δημοσιευτούν προσεχώς).
Στις «Όψεις του Φανταστικού 2017, Κύπρος» θα συμμετέχουν επίσης οι Ελλαδίτες συγγραφείς Σοφία Ζαρκαλή, Γιώργος Μπιλικάς, Γιάννης Καμπουρόπουλος και Παναγιώτης Γλυνός οι οποίοι θα μιλήσουν για τα βιβλία. Παρουσιάσεις θα γίνουν και για τα βιβλία του Σαράντη Κρητικού

Δεν υπάρχουν σχόλια: