4 Οκτ 2016

Το Αυτό / It (ο τρομακτικός Παλιάτσος Pennywise) του Stephen King


Το Αυτό / Stephen King ; Αλεξάνδρα Σωτηρίου (μεταφ.). Αθήνα: Λιβάνης – Το Κλειδί, 1994. [τίτλος πρωτοτύπου: “It”]

Το μυθιστόρημα “It” (ελληνική μετάφραση: “Το Αυτό”) είναι ένα μυθιστόρημα υπερφυσικού τρόμου του Stephen King που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Αμερική το 1986. 

Μας περιγράφει την ιστορία μιας παρέας εφτά παιδιών τα οποία βιώνουν διάφορα τρομακτικά περιστατικά που βλέπουν μόνο αυτά, ενώ γύρω τους πραγματοποιούνται φόνοι και εξαφανίσεις παιδιών. Κοινό πρόσωπο εκφοβισμού που βλέπουν και οι εφτά είναι ένας τρομακτικός παλιάτσος που σπέρνει τον πανικό στην παρέα.

Τριάντα χρόνια μετά η παρέα ξανασμίγει στην πόλη όπου έζησε τα παιδικά της χρόνια (στο Derry των ΗΠΑ) προκειμένου να αντιμετωπίσει τον Παλιάτσο αλλά και τον τρόμο της, όταν ξαναρχίζουν οι δολοφονίες παιδιών.


Ο Pennywise (ο ήρωας παλιάτσος του Στιβεν Κίνγκ) έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως ο πιο τρομακτικός κλόουν που εμφανίστηκε ποτέ σε βιβλίο και τηλεόραση. Την ιδέα για τη χρησιμοποίηση του τρομακτικού κλόουν  ο Κίνγκ τη συνέλαβε όταν διάβασε μια έρευνα ανάμεσα σε παιδιά, η πλειοψηφία των οποίων ομολόγησε ότι φοβάται τους κλόουν!

Από το οπισθόφυλλο της ελληνικής έκδοσης:

“Το Αυτό” είναι το πιο τρομακτικό αλλά και το πιο αληθινό βιβλίο του Στέφεν Κινγκ. Είναι ο φόβος-τρόμος που όλοι κρύβουμε μέσα μας -από την παιδική κιόλας ηλικία μας μέχρι και την τελευταία στιγμή της ζωής μας- και που αρνείται να φύγει. Οι μικροί ήρωές μας ανάμεσά τους κι ένα κορίτσι, αντιμετωπίζουν τη φρίκη και τον εφιάλτη στα έντεκά τους χρόνια. Το Αυτό παίρνει κάθε φορά και διαφορετική μορφή, στοιχειώνοντας όχι μόνο τα όνειρά τους αλλά και την καθημερινή ζωή τους...

Διασκευή του βιβλίου στην τηλεόραση:

Ο Παλιάτσος ο οποίος έχει το όνομα Pennywise  ή “It” (“Το Αυτό”) αποτελεί ένα από τους πιο τρομακτικούς χαρακτήρες του Στίβεν Κινγκ και η φιγούρα του έγινε πολύ γνωστή ειδικά μετά την μεταφορά του βιβλίου στην τηλεόραση σε 2 επεισόδιά, το 1990.
Τη  σκηνοθεσία της ταινίας έκανε ο Tommy Lee Wallace και σε αυτή πρωταγωνιστούν οι Richard Thomas, Tim Reid, Annette O'Toole, κ.α.

Από την περιγραφή της ταινίας:


Ένα νεαρό αγόρι βρίσκεται δολοφονημένο σε μια επαρχιακή πόλη. Ο αδελφός του και οι νέοι του φίλοι (μια παρέα παιδιών ξεκομμένα από τους υπόλοιπους) θα ανακαλύψουν πως πίσω από την δολοφονία βρίσκεται ένας αιμοσταγής κλόουν. Θα προσπαθήσουν, αλλά δεν θα τα καταφέρουν να τον εξοντώσουν. Χρόνια μετά και καθώς η παρέα έχει ενηλικιωθεί, θα κληθεί να αντιμετωπίσει και πάλι τον παιδικό της τρόμο.

Το τρέιλερ της τηλεοπτικής ταινίας (1990):




Δεν υπάρχουν σχόλια: